Afrika'da pandemi haline dönüşen maymun çiçeği virüsü, kaşıntılı deri döküntüsüyle başlayan, ateşin çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrısı ve solunum sorunları gibi belirtileri vardır ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir virüstür. Bu virüs için özel bir tedavi bulunmuyor, önerilen ilaçlar virüsün semptom ve şikayetlerini hafifletmeye yardımcı oluyor.
Maymun çiçeği virüsü, özellikle Afrika'da görülen Ortopoksvirüs cinsine aittir. Zoonotik bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla direkt teması yoluyla geçer. Hastalığın şiddetine göre ağır vakalara neden olabilir.
Maymun çiçeği virüsünde görülen ilk belirtiler; deri döküntüleri, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısıdır. Kaşıntılı döküntüler çoğunlukla yüz bölgesinde başlar ve avuç içi ile ayak tabanları dahil tüm vücuda yayılır.
Virüsünün belirtileri şöyle:
Maymun çiçeği virüsünde döküntüler kırmızı şişlikler biçiminde ortaya çıkar. Bu şişlikler irin dolu kabarcıklara dönüşür ve kabuklanır. Bu süreç 2-4 hafta arasında sürer.
Maymun çiçeği virüsü, enfekte olan insan veya hayvanlara temas ile bulaşabilir. Virüsün hayvandan insana virüsün bulaşması; açık yaralara temas yoluyla ya da enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ve döküntüleriyle doğrudan temas yoluyla olabilir.
Virüsün insandan insana bulaşması ise enfekte kişinin döküntülerine temas, solunum yolu damlacıkları ve ağız sıvısıyla gerçekleşir. Enfekte olan hayvan veya insana temas eden kıyafet, çarşaf, havlu ve çamaşırlara temas edilmesi de hastalığın bulaşmasına yol açabilir.
Su çiçeği, kızamık, uyuz gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiği için maymun çiçeği virüsünün tespiti için test yapılmalıdır. Teşhis için lezyondan örnek doku alınarak PCR testi yapılır.
Maymun çiçeği virüsünün tedavisi yoktur. İhtiyaç halinde semptomlara yönelik tedavi uygulanabilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici ve antibiyotik önerilebilir. Hastanın sıvı kaybını önlemek için bol su tüketmesi gerekir.