Dünya genelinde her yıl çok sayıda bebek kalp hastalıklarıyla yaşama gözlerini açıyor. Batı genelinde doğumla ortaya çıkan kalp hastalığı sıklığı yaklaşık yüzde 1’dir. Yani yeni doğan her 100 bebekten birinde kalp hastalıkları bulunuyor. Bu da her yıl ortalama 12 bin doğuma denk gelir.
Doğumla ortaya çıkan kalp hastalıklarının pek çoğunun sebebi tam olarak bilinemese de bazı durumların bunda etkili olduğu bilinmektedir. Ebeveynlerin veya akrabaların herhangi birinde doğumla ortaya çıkan kalp rahatsızlığı varsa, hamileliğin ilk zamanlarında bilinçsiz ilaç kullanımı, akraba evliliği, hamilelikte radyasyon veya röntgen ışınlarına maruz kalma, annenin diyabet hastalığının bulunması, alkol kullanması gibi etkenler varsa yeni doğan bebeklerde kalp rahatsızlıkları görülebilmektedir. Çocuk Kalp Cerrahisi bölümleri ise bebek ve çocuklardaki bu hastalıkların tedavisinde hizmet vermektedir. Doğumla birlikte ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarının tedavisinde %90 oranında başarı sağlanmaktadır. Çocuk ve bebeklerde kalp rahatsızlıkları Siyanoz (Morarma) Olmayan Kalp Hastalıkları ve Siyanoz (Morarma) İle Seyreden Kalp Hastalıkları olarak iki şekilde görülmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Pediatrik Kalp ve Damar Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.