Yeni doğan her bin bebekten 6-8’i doğumsal kalp anomalisi ile dünyaya gelir. Türkiye’de doğum hızı yaklaşık olarak %1.80'dir. Batı toplumlarında doğumla ortaya çıkan kalp hastalığı sıklığı ise yaklaşık %1’dir. Bu da her sena yaklaşık olarak 12 bin çocuğun kalp rahatsızlıkları ile dünyaya geldiğini gösterir. Bu çocuklardan minimum 6 bininde ise kalp ameliyatlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Doğumda ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarının nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak;
Doğuştan kalp rahatsızlıkları daha çok Down ve Turner Sendrumu gibi kalıtsal anomalilerde daha çok görülmektedir. Doğuştan kalp hastalıklarının tedavisi ise Çocuk Kalp Cerrahisi bölümlerinde yapılmaktadır.
Doğumsal kalp hastalıklarının tanısı anne karnında konulduktan sonra doğum sonrası acil müdahale yapılabilir. Yenidoğan bebeklerde en sık görülen kalp hastalıklarından biri kalbin delik olmasıdır. Doğuştan gelen kalp hastalıklarının taramasında;
Doğumsal kalp hastalıkları hem anne karnında hem de doğar doğmaz tespit edilebilmektedir. Gebeliğin 16-20. haftaları arası yapılacak fetal ekokardiyografi ile bebekteki kalp rahatsızlıkları saptanıp tedavisi planlanabilir.
Son yıllardaki teknolojik ilerlemeler erken ölüm oranlarını düşürürken, erken veya geç nörolojik olumsuz etkilenme olasılığını da en aza indirmiştir. Çocuk kalp ameliyatlarında uzun yıllar kullanılan vücut ısısını düşürüp ameliyatın yapılması uygulamasının çocukların öğrenme ve nörolojik gelişimlerini etkilediği tespit edilmiştir. Ancak günümüzde bu teknoloji yerini beyin dolaşımını etkilemeyen tekniklere bırakmıştır. Ancak özellikle ‘Siyanoz’ denilen ve kirli kanla temiz kanın karıştığı durumlarda ameliyat öncesi nörolojik etkilenme olabilmektedir.
Yenidoğan kalp hastalıklarının en önemlilerinden biri akciğere yetersiz kan akımına bağlı olarak mavi doğan çocuklardır. Bu tür bebeklerde akciğere giden kan damar ve kapağa bağlı yetersizliklerden dolayı yetersizdir.
Bir diğer acil operasyon yapılması gereken durum Patent Duktus Arteriosus (PDA)’dır. Çocukların ölümüyle sonuçlanabilecek PDA vakalarında bu damarı geçici olarak açık tutabilen bir ilaç verilerek zaman kazanılır. Daha sonra BT şant ameliyatı yapılır.
Arterlerin ters olduğu durumlarda da 2-3 hafta içerisinde açık kalp ameliyatı ile düzeltme yapılır.
Bu bebeklerde temiz kan ile kirli kanın karışması nedeniyle Mavi Bebek veya Mor Bebek hastalığı gelişir. En sık görüleni ise Fallot Tetralojisidir (TOF). 10 bin doğumda 3 görülmektedir. Down ve DiGeorge sendromlu çocuklarda daha çok görülmektedir. Tam tanısı ekokordiyografi ile konulmaktadır.
Doğuştan kalp hastalıkları bulunan çocukların %90’ından fazlası yapılacak ameliyatla sağlığına kavuşur. Çocuklukta en sık görülen kalp hastalıkları ise %15-20 oranla Ventriküler Septal Defekttir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Pediatrik Kalp ve Damar Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.