Anasayfa Tıbbi Birimler Obezite Cerrahisi Robotik Obezite Ameliyatı (Cerrahisi)
Robotik Obezite Ameliyatı (Cerrahisi)

Robotik Obezite Ameliyatı (Cerrahisi)

Robotik Obezite Ameliyatı (Cerrahisi) Nedir?

Obezite kişinin vücudunda aşırı yağ birikmesinin neticesinde oluşan ciddi bir sağlık tehdididir. Obezite sorunu kişinin yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz. Bununla birlikte birçok farklı hastalığı da tetikler. Obezite ameliyatı ile kişinin kilo vermesi sağlanabilir ve obezitenin neden olduğu diğer hastalıkların iyileşmesi için gereken zemin hazırlanır.

Obezite ameliyatları arasında en gelişmiş yöntem konumundaki robotik obezite cerrahisinde cerrah robotik kollar ve konsol üzerinden ameliyatı gerçekleştirir. Robotik ameliyatlarda hata riski ortadan kaldırılmaktadır. Robotik cerrahide kullanılan kameralar üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlar. Bu görüntüler cerraha derinlik algısı kazandırır. En küçük sinir ve damarların bile zarar görmemesini sağlar. Yani bir başka deyişle cerraha insan gözünden çok daha büyük ve derin bir görüş kazandırır.

Robotik Obezite Ameliyatının Temel Prensipleri Nelerdir?

Robotik cerrahi teknolojisi hayatımıza bir NASA projesi olarak girdi. Uzaya gönderilecek astronotların sağlık problemlerine uzaktan müdahale edebilmek için geliştirilen robotik cerrahi sistemleri, ilk kez 1997 yılında bir safra kesesi operasyonunda kullanıldı. Günümüzde robotik cerrahi sistemleri 10 milyondan fazla başarılı ameliyata imza atmış durumda. Ameliyatı gerçekleştiren cerrahlara büyük avantajlar sağlayan robotik cerrahi sistemleri, operasyonun başarı yüzdesini büyük oranda arttırıyor. Robotik Obezite ameliyatlarının temel prensiplerini tek tek incelememiz gerekirse:

Robotik Sistem Kullanımı

Bu ameliyatlarda robotik sistemler kullanılır. Cerrah ameliyat sırasında bir konsol başında oturur ve operasyonu buradan, robotik kollar aracılığı ile gerçekleştirir. Bu robotik kollar her yöne, 360 derece hassas hareket kabiliyetine sahiptir. Bu da yorgunluk veya el titremesine bağlı hata ihtimalini sıfıra indirir. Cerraha rehberlik eden görüntüleme sistemi ise üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü imkanı sunar.

Minimal İnvaziv yaklaşım

Robotik obezite ameliyatlarında hastanın vücudunda büyük kesiler açılmaz. Bunun yerine operasyon üç veya dört adet minimal kesi üzerinden gerçekleştirilir. Bu da hastanın vücudunda daha az doku hasarı yaşaması ve hastanın ameliyat sonrasında çok daha hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci geçirmesi anlamına gelir.

Mide Küçültme Ameliyatı

Robotik obezite cerrahisinde en çok tercih edilen ameliyat yöntemi mide küçültme operasyonudur. Bu ameliyatlarda midenin hacmi küçültülerek kişinin tüketebileceği gıda miktarı sınırlandırılır. Tüp şeklinde yeni ve küçük bir mide meydana getirilir. Hasta operasyonun ardından daha az gıda tüketir ve eskiye kıyasla çok daha çabuk doygunluk hissi yaşar.

Bağırsak Yönlendirmesi

Robotik obezite cerrahisinde eğer doktor gerekli görürse bağırsak yönlendirmesine karar verebilir. Bu durumda bağırsakların emilim fonksiyonu bozulur ve hastanın kilo kaybetmesi teşvik edilir.

Cerrahi Planlama ve Navigasyon

Doktor ameliyat öncesinde navigasyon kullanarak kapsamlı bir değerlendirmede bulunur. Bu sayede ameliyat esnasında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşma ihtimali ortadan kaldırılır.

Robotik Obezite Ameliyatı Yöntemleri

Robotik Tüp Mide Ameliyatı

Robotik tüp mide ameliyatı, en sık tercih edilen obezite ameliyatlarının başında gelir. Bu operasyonda hastanın midesinin büyük bir kısmı alınarak tüp şeklinde yeni ve küçük hacimde bir mide oluşturulur. Hasta bu sayede daha az gıda tüketmeye ve daha hızlı doygunluk hissine ulaşmaya başlar. Bu sayede sağlıklı şekilde kilo kaybeder.

Robotik RNY Gastrik Bypass

Robotik Gastrik Bypass ameliyatı hem midenin hacmini küçültür hem de bağırsağın bir bölümünü sindirimden dışlar. Bu sayede hem alınabilecek gıda miktarı sınırlanırken hem de bağırsaklardan besin emilimi de azaltılmış olur. Robotik cerrahi sistemi RNY Gastrik Bypass ameliyatının çok daha güvenli ve başarılı şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Robotik Revizyonel Obezite Cerrahisi

Robotik revizyonel obezite cerrahisi önceden gerçekleştirilmiş ve başarıya ulaşmamış obezite ameliyatlarından sonra uygulanır. Primer obezite ameliyatının yol açtığı komplikasyonların düzeltilmesini ve hastanın yeniden kilo alma sorununun giderilmesini sağlar. Revizyonel obezite cerrahisi ilk uygulanan ameliyata kıyasla çok daha karmaşık ve zorlu bir operasyondur. Ancak robotik teknoloji ile operasyonun güvenliği ve başarısı arttırılabilir.

Robotik cerrahi bilhassa gastrik bypass ve diğer komplike ameliyatları daha basit ve başarılı hale getirir.

Robotik Obezite Ameliyatının Faydaları

Robotik obezite cerrahisi geleneksel laparoskopik obezite ameliyatlarına göre çok daha avantajlıdır. Robotik ameliyatlarda kullanılan üç boyutlu kameralar, cerraha derinlikli bir görüntü olanağı sağlar. Bu da derin ve dar bölgelerdeki hassas anatomik yapıların hasar almadan operasyonun gerçekleştirilmesini sağlar.

Robotik cerrahi ekipmanları, insan bileğinden çok daha yüksek bir hareket yeteneğine sahiptir. 540 derece, her yöne hareket edebilen robotik kollar, birçok hassas cerrahi müdahalenin başarıyla gerçekleştirilmesine olanak tanır.

El titremesi veya yorgunluktan dolayı gelişebilecek hata riskini ortadan kaldırır. Cerrah ameliyat boyunca konsol başında oturduğu için herhangi bir fiziksel yorgunluk hissetmez. Robotik obezite ameliyatının avantajları ise şu şekildedir:

Daha Az İnvaziv Olması

Robotik ameliyat sırasında hastanın vücudunda açılan kesiler daha minimal boyuttadır. Bu da hastanın doku hasarını azaltır, iyileşme sürecini kısaltır, hastanın ağrı şikayetlerini minimum seviyeye indirir.

Daha Az Kanama

Robotik obezite cerrahisinde olası kanama riski minimum düzeydedir. Hatta birçok ameliyat, herhangi bir kanama şikayeti yaşanmadan tamamlanabilmektedir.

Daha Hızlı İyileşme Süreci

Açılan kesilerin minimal olması, ameliyatın daha az invaziv olması hastanın çok daha hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci yaşamasını sağlar. Bu şartlar altında hasta normal yaşantısına çok daha çabuk döner.

Daha Az Komplikasyon Riski

Cerrah, robotik obezite ameliyatında son derece yüksek bir hareket kabiliyetine sahiptir. Bu da operasyon esnasında veya sonrasında hastanın vücudunda herhangi bir komplikasyon yaşanma ihtimalini olabildiğince azaltır.

Özetlemek gerekirse robotik obezite ameliyatlarında iyileşme süreci hızlı ve konforlu, kan kaybı riski düşük, güvenlik düzeyi ve başarı oranı ise oldukça yüksektir.

Robotik Obezite Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Vücut Kitle İndeksi

Bir hastanın robotik obezite ameliyatı için uygun olup olmadığına karar verilirken gözetilen en önemli değerlendirme kıstaslarından biri hastanın Vücut Kitle İndeksidir. Vücut Kitle İndeksi 40 ve üzeri olan hastalar morbid obezite olarak tanımlanır. Bununla birlikte VKİ’i 35 ve üzeri olan hastalarda obeziteye eşlik eden başka hastalıklarda varsa doktor robotik obezite ameliyatının uygulanmasına karar verebilir.

Obeziteye Bağlı Gelişen Sağlık Problemleri

Obezite, başka hastalıkların gelişmesinde veya şiddetlenmesinde de rol oynayabiliyor. Obezitenin zemin hazırladığı sağlık sorunları arasında kalp hastalıkları, eklem hastalıkları, uyku apnesi, Tip 2 Diyabet ve hipertansiyon yer almaktadır. Obezite ameliyatları bu ek hastalıkların da tedavi edilmesini ya da kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.

Kilo Kaybı Tedavisinin Başarısızlığı

Obezite sorunu ile karşılaşıldığında öncelikle hastanın yaşam tarzında sağlıklı yönde bazı değişiklikler yapılır. Beslenme ve diyet programları, egzersizler ve benzeri yöntemlerle hastanın kilo vermesi desteklenir. Fakat bu uygulamalarla hastanın kilo kaybı sağlanamazsa robotik obezite cerrahisine karar verilebilir.

Robotik Obezite Cerrahisinin Uygun Olduğu Hastalar

Operasyondan önce doktorun gerçekleştirdiği kapsamlı değerlendirmelerin sonucunda ameliyat için uygun bulunan hastalar.

Genel sağlık durumunda operasyona engel teşkil edebilecek herhangi bir bulgu olmayanlar.

Anatomik yapısı ve obezite düzeyi cerrahi müdahale için uygun olan hastalar.

Unutmamak gerekir ki her hastanın ihtiyaçları ve durumu birbirinden farklılık gösterir. Bu nedenle operasyondan önce hastanın çeşitli tetkiklerden ve muayenelerden geçirilmesi gerekir. Elde edilen bulgular ışığında doktor hasta için en doğru tedavi yöntemine karar verir ve uygular.

Robotik Obezite Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Hazırlık Süreci ve Hasta Değerlendirmesi

Robotik obezite ameliyatı için hastanın uygun bir aday olup olmadığının detaylı şekilde değerlendirilmesi gerekir. Hastanın obezite seviyesi, yaşam biçimi, genel sağlık durumu ve benzeri kriterler göz önünde bulundurularak bu karar alınır. Eğer doktor gerekli görürse radyolojik görüntüleme tetkiklerine ve kan testlerine başvurabilirler. Bununla birlikte hastanın psikolojik durumunun da ameliyat için uygun olması gerekir. Bazı durumlarda hastaya psikolojik destek sağlanabilir.

Ameliyat Aşamaları

Robotik obezite ameliyatları, genel anestezi ile uygulanır. Hastanın karın boşluğu karbondioksit gazı ile şişirilir. Hastanın vücuduna robotik kollar ve kameralar yerleştirilir. Robotik ekipmanlar cerrah tarafından ve bir konsol üzerinden kullanılır. Ameliyatın tamamlanmasının ardından cerrahi ekipmanlar hastanın vücudundan çıkartılır.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Takip

Robotik obezite ameliyatından sonra hastaların bir veya birkaç gün süresince hastanede gözetim altında tutulurlar. Ardından taburcu edilerek hastaneden ayrılırlar. İyileşme sürecinde hastaların durumu doktor tarafından takip edilir. Ağrı yönetimi, ilaçlar ve beslenme programları ile hastanın iyileşmesine katkı sağlanır. Hastanın robotik obezite ameliyatının ardından yaşam tarzında ve beslenme rutininde uyması gereken bazı kurallar vardır. Hasta diyetisyeninin talimatlarına uymalıdır. Kontrol randevularını aksatmamalı, doktorun öneri ve talimatlarına harfiyen uymalıdır. Bu süreçte hasta bazı destek gruplarına katılabilir.

Robotik Obezite Ameliyatının Riskleri ve Dezavantajları

Anesteziye Bağlı Riskler

Genel anestezi etkisi altında gerçekleştirildiği için operasyondan sonra anesteziye bağlı olarak birtakım komplikasyonlar yaşanabilir. Bilhassa solunum sistemi ve kalp hastalığı olan kişiler için daha dikkatli olunmalıdır.

Enfeksiyon Riski

Her ameliyat kendi içerisinde enfeksiyon riski barındırır. Fakat robotik cerrahide enfeksiyon riski minimal düzeydedir.

Kanama

Kanama ihtimali robotik obezite ameliyatında yok denecek kadar azdır. Hatta birçok operasyon herhangi bir kanama olmadan tamamlanabilmektedir.

Tromboembolizm Riski

Süresi uzayan cerrahi operasyonlar ya da hareketsizlik faktörü, damar tıkanıklığı riskinin oluşmasına neden olur. Bu risk robotik cerrahi teknolojisi ile ilgili değildir.

Yara İyileşmesine Dair Problemler

Ameliyat minimal kesiler ile gerçekleştirildiği için operasyon sonrasında yara iyileşmesine dair sorunlar yaşanma olasılığı oldukça düşüktür.

Robotik Obezite Ameliyatı Sırasında Açık Ameliyata Dönülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Teknik Zorluklar

Bazı operasyonlarda meydana gelebilecek teknik zorluklar, doktorun robotik cerrahi yönteminden vazgeçerek alternatif bir yöntemle ameliyata devam etme kararı almasına neden olabilir.

Ekipman Sorunları

Nadiren de olsa ekipmanlarda meydana gelecek bazı problemler cerrahın operasyon sırasında laparoskopik ameliyat veya açık ameliyat yöntemine dönmesine yol açabilir.

Hastaya Özgü Etkenler

Hastanın tıbbi öyküsüne veya genel sağlık durumuna ilişkin bazı sorunlar ameliyat yönteminin değiştirilmesini gerektirebilir. Örneğin operasyon bölgesinde yaygın yapışıklıklar olması açık cerrahi veya laparoskopik cerrahiye geçiş kararının alınmasına neden olabilir.

Cerrahın Tercihi ve Tecrübesi

Cerrah kendi mesleki tecrübesinden dolayı bazı durumlarda açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi yöntemlerine dönmeye karar verebilir. Bu karar ancak ameliyatın maksimum başarı ile gerçekleşmesi için alınabilir.

Robotik Obezite Ameliyatı Sonuçları

Kilo Kaybı Sağlamak ve Obeziteden Kaynakla Hastalıkların İyileşmesini Sağlamak

Robotik ameliyatlar hastanın kilo vermesini sağlar. Ameliyattan sonra sürdürülebilir, sağlıklı ve hızlı şekilde kilo kaybı yaşanır. Robotik obezite ameliyatının sonrasında obeziteye eşlik eden diğer hastalıklar da kolaylıkla kontrol altına alınabilir veya tedavi edilebilir. Hiper tansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet ve eklem hastalıklarının neden olduğu semptomlar ameliyat sonrasında azalır yahut tümüyle iyileşebilir.

Hastaların Yaşam Kalitesinde İyileşme Sağlar

Robotik obezite ameliyatından sonra hastaların fiziksel aktivitesi artış gösterir. Egzersiz yapma isteğinde ve aktif bir yaşam tarzı benimseme arzusunda artış yaşanır. Obezitenin neden olduğu depresif ruh hali ve özgüven eksikliği ortadan kalkmaya başlar. Tüm bu fiziksel ve psikolojik iyileşmeler hastanın yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler.

Sağlık durumunun iyileşmesi ve kilo kaybı, kişinin hayata karşı daha motive olmasını sağlar. Robotik obezite ameliyatı, hastaların yaşam kalitesinde bariz bir iyileşme sağlar. Eğer hasta doktorun önerilerine ve talimatlarına uyum sağlarsa ameliyatın sağladığı olumlu sonuçlar sürdürülebilir olur.

Robotik Obezite Ameliyatı Fiyatları

Robotik obezite ameliyatının fiyatları ve maliyetleri birçok etkene göre değişebilmektedir. Ameliyatta kullanılacak cerrahi ekipmanların kalitesi, hastanın genel sağlık durumu, cerrahın ve ekibinin uzmanlığı, tecrübesi, hastanenin teknolojik donanımı gibi çok sayıda etken robotik obezite ameliyatının fiyat ve maliyetlerini etkiler. Robotik obezite ameliyatı fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için Özel Ortadoğu Hastanesiyle iletişime geçebilirsiniz.

Robotik Obezite Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ameliyatı Robot Mu Yapıyor?

Hayır. Robotik ameliyatlarda operasyon baştan sona uzman ve tecrübeli bir cerrah tarafından yönetilir. Doktor ameliyat sırasında konsol başındadır. Robotik kollar ile doktor tarafından gerçekleştirilir. Robotik cerrahi insan gözünden daha iyi bir görüş ve insan elinden daha yüksek bir hareket kabiliyeti sağlıyor.

Robotik Cerrahi Yöntemiyle Ameliyat Olan Hastalar Laparoskopik Cerrahiden Daha Erken Mi Taburcu Edilir?

Robotik cerrahi ameliyatlarından sonra hastaların taburcu süreleri laparoskopik ameliyattan sonraki taburcu süresiyle hemen hemen aynıdır. Ancak kanama riski minimum düzeyde olduğu ve vakaların büyük bölümünde dren kullanılmadığı için robotik cerrahi daha avantajlıdır.

Revizyon Ameliyatları İçin Robotik Cerrahi Teknolojisi Nasıl Bir Kolaylık Sağlar?

Robotik Ameliyat Teknolojisi, obezite cerrahisi sonrası revizyon ameliyatlarında önemli avantajlar sağlar. Bu operasyonlar obezite ameliyatlarının sonucunda oluşan komplikasyonların veya başarısız sonuçların düzeltilmesi için uygulanır. Revizyon ameliyatları primer obezite ameliyatlarına kıyasla çok daha zorlu, kompleks ve riskli operasyonlardır. Özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan hastalarda robotik cerrahi önemli avantajlar sağlar.

Robotik Obezite Ameliyatlarının Ardından Nasıl Egzersizler Yapılmalı?

Robotik obezite ameliyatından sonra düzenli egzersiz yapmak kilo kaybını destekler, hastanın yeniden kilo almasını önler ve genel sağlık durumuna da olumlu etki eder. Bununla birlikte doktorunuz size ve sizin koşullarınıza özel olarak egzersiz programları tavsiye edebilir. Operasyonun ardından hafif egzersizlerle başlanmalı ve zamanla antrenman yoğunluğu arttırılmalıdır. Bilhassa kardiyo, yürüyüş ve yüzme gibi sporlar obezite ameliyatının ardından kilo verme sürecine katkı sağlar. Hastanın genel sağlığını iyileştirir.

Robotik Obezite Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alma Riski Var Mıdır?

Ameliyat genellikle başarılı sonuç verse de bazı vakalarda hastanın yeniden kilo alma riski vardır. Eğer doktorun öneri ve talimatlarına uyulmazsa, yaşam tarzında olumlu değişiklikler yapılmazsa sonuçların sürdürülmesi zora girebilir. Bu nedenle ameliyatın ardından beslenme kurallarına, egzersizlere ve doktor randevularına önem verilirse sonuçlar daha başarılı ve kalıcı olur.

Robotik Obezite Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Robotik obezite ameliyatının süresi çeşitli etkenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle bir veya iki saat içerisinde tamamlanabilir.

Robotik Obezite Ameliyatı Sonrasında Ne Kadar Kilo Verilir?

Robotik obezite ameliyatından sonra hastanın kaç kilo vereceği, başlangıç kilosu ve ameliyattan sonraki yaşam tarzına göre farklılık gösterebilir. Fakat genellikle obezite cerrahisinden sonraki birkaç ay içerisinde hızlıca kilo verilir. Sonrasında ise istikrarlı bir şekilde kilo kaybetme süreci devam eder. Ameliyatın ardından bir yıl geçtiğinde hasta, toplam vücut ağırlığını %50 ila%70’ini kaybedebilir.

Robotik Obezite Ameliyatı Sonrası Ağrı Yaşanır Mı?

Robotik ameliyatlar diğer cerrahi yöntemlerle kıyaslandığında daha az invaziv prosedürlerdir. Bu yüzden ameliyattan sonra hasta çok daha az ağrı şikayeti yaşar. Hissedilen ağrı ise ağrı yönetimi uygulamaları ve doktorun reçete edeceği ağrı kesicilerle yatıştırılır.

Robotik Obezite Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Robotik obezite cerrahisinden sonra ilk zamanlar sadece sıvı ve püre formunda gıdalarla beslenmek gerekir. Zamanla yavaş yavaş katı gıdalara geçilir. Ancak hangi gıdaların tüketildiği ve ne kadar tüketildiği de önemlidir. Bu nedenle hastanın diyetisyeninin tavsiyelerine, talimatlarına uymalıdır. Ameliyattan sonra hastanın tüketebileceği gıda miktarı azalır, porsiyonları küçülür. Bu nedenle tüketilen gıdaların besin değerinin yüksek olması gerekir. İhtiyacınız olan protein, mineral ve vitaminleri sağlamak için doktor gözetiminde takviyeler kullanılabilir. Bol sıvı tüketmek de ihmal edilmemelidir.

Obezite Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Obezite Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Obezite Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Obezite Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler