Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte akrep, yılan ve kene sokması vakaları da artışa geçti. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından değişen yaşam koşulları nedeniyle bu sene Çukurova bölgesinde bu vakaların daha fazla görülmesi bekleniyor. İlk yardım müdahalesinin yanlış yapılması ise çok ağır vakalarla karşılaşmaya neden olabiliyor. İşte akrep, yılan, kene ve çeşitli böceklerin sokmasında ilk yardım müdahalelerinde yapılan hatalar…
Yılan soktuğunda yapılacak ilk şey, o bölgeden kaçarak tehlikeden uzaklaşmak olmalıdır. Ardından yılanın soktuğu bölge su ve sabunla yıkanmalı ve kalp seviyesine yükseltilmelidir. Zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Halkın en çok yaptığı sokulan bölgenin bir iple bağlanması yani turnike uygulaması ise yanlış bir yöntemdir. Turnike, temiz kan taşıyan damarların dokuları beslemesini engeller ve sağlam dokuların ölmesine yol açar. Dolayısıyla sokulan bölgede şişlik artar ve tedavi güçleşir. Yarayı emme de zararlı bir uygulamadır. Akrep sokmasında da benzer bir durum vardır.
Akrep ve yılan sokmaları zehirlenmeye yol açarken, kene ise enfeksiyon riski oluşturur. Kenenin yapışması, ağır bir enfeksiyon sonucu ölüme neden olabiliyor. Keneyi yakma ya da üzerine alkol dökme gibi uygulamalar asla önerilmiyor. Kene, cımbız gibi bir araçla tutulup dik hale getirilmeli ve çevirerek çıkarılmalıdır. Ancak keneyi çıkarmayı bilmiyorsanız dokunmamak ve zaman kaybetmeden hastanenin acil servisine başvurmak gerekir.