Koroner anjiyografi uygulaması kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak kasıktan uygulanan bu işlem son yıllarda daha ince iğne, kateter ve kılıf gibi ekipmanların kullanılması ile birlikte el bileğinden yapılabilir hale geldi.
El bileğinden uygulanan anjiyo işleminde aynı gün taburcu olma imkanı vardır. Bilekte bulunan damar, cilt düzeyine kasık damarından daha yakındır. Bu yüzden fazla kilolu insanlarda dahi bilekten damara daha kolay girilebilir. Bilekten uygulanan anjiyo sonrasında açılan deliğin kapanması da daha kolaydır.
El bileğinden yapılan anjiyo işlemi hastaların konforu açısından önemli kolaylıklar sağlıyor. Hastanede kalmasına gerek bırakmayan bu işlemden sonra yaklaşık bir saatlik istirahatin ardından taburcu olabiliyorlar. Bilekten gerçekleştirilen anjiyo işleminde komplikasyon riski de kasıktan yapılan anjiyografiye göre da azdır.
İki uygulamada giriş yerleri farklı olmakla birlikte temel olarak gerçekleştirilen işlem aynıdır. Ancak kasık bölgesinden gerçekleştirilen anjiyografide damarların çapı daha büyük olduğu için daha kalın kateterlerin kullanılması gerekir. Dolayısıyla anjiyo sorasında kasık bölgesine uzun süre baskı uygulamak gerekir çünkü kanama benzeri komplikasyonların görülme riski vardır. Tüm bu olumsuzluklar doktorları yeni arayışlara sevk etti ve el bileğinden anjiyo uygulaması bu şekilde hayata geçirildi. Bilekte bulunan damarların cilt yüzeyine, kasık damarlarından daha yakın olması aşırı kilolu insanlarda dahi damara daha kolay girilmesini sağlar. Damarın cilt yüzeyine olan yakınlığı ve kompresyonun daha rahat şekilde yapılabilmesi bu uygulamanın avantajlarıdır.
İşlem sonrasında, açılan delik daha kolay kapanır ve kanama riski kontrol altında tutulur.
Kasık damarlarından yapılan stent girişimlerinde yüksek doz, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Bu nedenle kılıf, anjiyodan hemen sonra çekilmez, bunun yerine 4-6 saat beklenmesi gerekir. Bu 4-6 saatlik süre boyunca hastanın bacağını hareket ettirmeden istirahat etmesi gerekir. Kılıf bu aşamada çıkartılır. 15-20 dakika boyunca kompresyon uygulanır ve uzun saatler baskı uygulanarak kanama durdurulur. Tüm bu nedenlerden dolayı kasıktan gerçekleştirilen anjiyo işleminden sonra hasta 6 saat dinlenmeli, eğer stent ve balon yapılmışsa hastanın 12 saat boyunca bacağını hareket ettirmeden düz bir şekilde uzanması gerekir. Tüm bu zaman diliminde hasta ayağa kalkamaz, tuvalete gidemez.
Bilekten gerçekleştirilen anjiyografi işleminin ardından, kan sulandırıcı ilaçlara rağmen kılıf çekilebilir. Ardından hastaya bileklik benzeri bir materyal takılır ve iki saat süresince bilekte bekletilir.
Hasta taburcu edilirken bileklik çıkartılır ve bölgeye bandaj uygulanır. Bandaj, işlemin ertesi günü hasta tarafından çıkartılabilir. Hasta anjiyo sonrasında ayağa kalkabilir, tuvalete gidebilir, oturabilir hatta elini bile kullanabilir. Bilekten yapılan anjiyo sonrası taburcu süresi iki buçuk, üç saat aralığındadır. Sonrasında aynı gün işlerine ve normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak diyalize girmesi gerekenlerde, travma sonucu bileğinde sorun yaşayanlarda ve böbrek yetersizliği bulunanlarda bu yöntem önerilmez.
İşlem öncesinde hastanın cilt altı lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından minimal bir kesi açılır. Hasta çok hafif bir ağrı hisseder. 3 milimetre çapında bir kesi açılarak gerçekleştirilen operasyonda kateterle kontrast madde aktarılır ve bu sayede damarların durumu incelenir. Komplikasyon riski son derece düşüktür. En önemli komplikasyon kanamadır. Ancak anjiyo sonrası hastaya takılan bileklik kanamanın durdurulmasını sağlar. Delik daha hızlı kapanır. İşlemin ardından hastanın bileğinde kalan iz toplu iğne başı kadardır. Bu iz zamanla yok olur.
Hassas kişilerde damarın büzüşmesi yani spazm riski söz konusu olabilir. Bunu önlemek adına hastaya işlem öncesi sakinleştirici ilaçlar verilir. Çok nadiren de olsa spazm yüzünden işleme devam edilemediği ve anjiyonun kasıktan uygulandığı vakalarla karşılaşırız.
Eğer kritik darlık tespit edilirse el bileğinden stent takmak mümkündür. Bir hastaya birden fazla kez el bileğinden anjiyo yapılabilir. Anjiyonun tekrarlanması gereken hastalarda bir önceki noktanın yarım santimetre üstünden giriş yapılır. Kimi zaman diğer bilek de kullanılabilir. Özetle el bileğinden anjiyo geçiren hastalar kısa sürede taburcu olup evlerine yürüyerek gidebilirler.
Kolunu zorlamadığı taktirde hasta istediği her şeyi yapabilir. Yine de işlemin hemen sonrasında banyo yapmamakta fayda vardır.
Uygulamanın ardından nadiren morarma veya bir miktar ağrı hissedilebilir. Bu normal bir etkidir ve ağrı kesicilerle, buzla hafifletilebilir. Beslenme rutininde herhangi bir değişiklik gerektirmez. Evde kısa süreliğine dinlenmek, normal yaşantıya kaldığınız yerden devam etmek için yeterlidir.