“Teknoloji bağımlılığı” günümüzde geleceğimizin teminatı olan nesillerimizi etkisine alan en önemli tehlikelerden birisi. Teknolojinin ve internetin kontrolsüz ve sınırsız bir şekilde kullanımıyla ortaya çıkan dijital bağımlılığı toplumda her geçen büyüyor. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile sanal oyunu bağımlılığı özellikle çocuk ve gençleri tehdit ediyor. Yediden yetmişe bireylerin adeta ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar ve tabletlerin bilinçli kullanılması konusunda anne ve babalara büyük görevler düşüyor. Dijital bağımlılık konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar özellikle çocuk ve gençlerin risk altında bulunduğunun altını çiziyor. “Sürekli daha fazlası için” tasarlanan bu araçlara yönelik uzmanlar ebeveynleri uyarıyor: Dikkatli olun, gerekli tedbirleri alın!
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, günümüz çocuklarının en çok ‘sanal dünyada’ vakit geçirdiğini belirterek, ‘teknoloji bağımlılığına’ dikkat çekiyor. Çağın gereklerinden olan telefon, tablet ve bilgisayarların her yaştaki bireylerin en temel araçları haline geldiği hatırlatan İpek Tadır, “Ancak burada asıl sorun teknoloji ve internetin kontrolsüz bir şekilde kullanılması. Çocukların ve gençlerin ekran karşısında sınırsız bir şekilde oturmalarıyla baş gösteren davranışsal bağımlılıklar. UNICEF’in 2017’de yayımladığı ‘Dünya Çocuklarının Durumu: Dijital Dünyada Çocuk’ adlı raporda çocukların çevrim içi ortamda karşı karşıya kaldığı tehlikeleri; içerik, iletişim ve davranış riskleri gibi üç kategoride değerlendiriyor.” diyor.
Ailelerin dijital bağımlılığa karşı “ekran sınırlaması” gibi bazı tedbirler aldığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, “Dijital bağımlılık; yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, görme ve işitme, kas/iskelet problemleri, depresyon, sinirlilik, öfke ve can sıkıntısı gibi birçok rahatsızlığa yol açıyor. Bundan dolayı dijital çağda teknolojinin bilinçli kullanılması gerekir. Fakat genel olarak çocuklara getirilen ‘ekran sınırlaması' önlemi genel olarak aşılıyor. Pek çok kez anne-baba ve çocuklar arasında bu tartışma konusu oluyor. Ailede huzursuz bir atmosfer başlıyor. Ebeveynler aldıkları reaksiyon karşısında sorunu nasıl çözeceğini bilemiyor. Çocuklar mutsuz, aile çaresiz kalıyor.” ifadelerini kullanıyor.
Akıllı telefon, tablet vb. gibi teknolojik aletlerin çocukları teselli etmek, boş zamanlarını değerlendirmek ve susturmak için kullanılmamasını isteyen Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, ailelere şu önerilerde bulunuyor: “Teknolojik aletleri yasaklamak ya da tamamıyla özgür bırakmak hatalı bir tutumdur. Bu doğrultuda; öncelikle çocuklarınızla güçlü bir iletişim kurun. Onları ‘dijital bağımlılık’ konusunda aydınlatın. Ekran bağımlılığının zararları ve yararlarını anlatın; ikna olacakları biçimde evin ekran sınırlarından söz edin. Anne-babaların telefonunda oyunların yüklenmesine izin vermeyin. Çocuğun ekranda geçireceği ‘ideal süre’ belirleyin ve bu süreyi takip edin. Örneğin; 5 yaşındaki bir birey için 50 dakika, 10 yaşındaki çocuk için 100 dakika olabilir. 12 yaşındaki çocuklar 2 saat ile sabitlenmeli. Tatil ve okul dönemleri için bu süre planlayın, dijital kullanım sürelerini tutarlı ve sınırlar dâhilinde tutun.”