Bel fıtığı, günümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Omurgayı meydana getiren kemikler arasında yer alan lastiksi yastıkların (diskler);düşme, fazla kilo, çok doğum, ağır kaldırma ya da zorlama sonucu sinir köklerinin sıkışması durumu olarak tanımlanan bel fıtığı, hemen her yaşta görülebiliyor. Bel ve bacak ağrısının en yaygın nedenleri arasında gelen bel fıtığının birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Güncel uygulamalardan biri ise full endoskopik diskektomi (tam kapalı) bel fıtığı ameliyatıdır. Belin arka ya da yan bölgesinden 6-7 mm’lik kesiden bir kamera aracılığıyla fıtık olan alana ulaşarak, fıtık dokusunun çıkarılmasıyla gerçekleştirilen endoskopik bel fıtığı cerrahisi, hastalara konforlu bir yaşam sağlıyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi uzmanları, tam kapalı bel fıtığı ameliyatını (full endoskopik diskektomi) anlattı.
Vücut ağırlığını önemli ölçüde taşıyan omurganın bel bölgesi beş adet omur ve diskten oluşur. Bel fıtığı, omurgalar arasındaki disk ekleminin kenarlarındaki bir yırtık ile başlar. Daha sonra omurlar arasındaki disk dokusunun omurilik kanalına doğru ilerleyerek, bacaklara giden veya omurilikten çıkan sinirlerin sıkıştırması ile bel fıtığı meydana gelir.Bel fıtığı hastalarının büyük bir bölümü -ameliyata gereksinim duymadan- fizik tedavisi ve istirahat ile iyileşebiliyor. Uzmanların tedavi ve tanı durumlarına göre bazı vakalarda cerrahi seçeneği önerilebilir. Ameliyat ihtiyacı olan vakalar için “endoskopik yöntem” güncel tedavilerden biridir.
Minimal invaziv cerrahi özelliğine sahip endoskopik bel fıtığı ameliyatı; bir kamera yardımıyla belin arka veya yan tarafından 6-7 mm’likkesiden fıtık bölgesine girilerek hastalıklı bölgedeki sinire bası yapan fıtık çıkartılması işlemidir. Vücutta minimum düzeyde hasar oluşturması dolayısıyla hastalar tarafından tercih edilen operasyon genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılabilir. Ortalama 1 ya da 1,5 saat arasında değişen bir sürede yapılan bu ameliyat sonrası genel olarak hastalar aynı gün içinde taburcu edilir. Klasik ameliyatlara göre küçük kesiler sayesinde çok ağrının olmadığı bu uygulamada kişi bir hafta içinde normal hayatına dönebilir.
Uzmanlar tarafından bel fıtığı olgularının yüzde 2-3’lük bölümü için ameliyat planlanabilir. Bel fıtığı; bacaklarda şiddetli ağrı ve uyuşukluk, kas güçsüzlüğü, denge kaybı, otururken ve yürürken zorluk çekme bel ağrısı, hareket esnasında zorlanma, çabuk yorulma, idrar tutamama belirtileriyle kendisini hissettirir. Bu tür vakalarda ameliyat kararı gerekli muayeneler sonrası konunun uzmanları tarafından verilir.
Bel fıtığının belirtileri doğrultusunda endoskopik bel fıtığı ameliyatı; lokal anestezi, genel anestezi veya spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) koşullarında yapılabilir. Yüksek çözünürlüklü kamera yardımıyla fıtık dokusunun bulunduğu alana erişerek fıtık çıkarılır. Genel olarak kas ve kemik dokusuna müdahale etmeden kaslar arasından girilerek ameliyat tamamlanır.
Modern tıpta gelişmiş cerrahi metotlarından endoskopik bel fıtığı ameliyatı önemli avantajlar sunuyor. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Bu anestezi alamayan vakalar için ciddi faydalar sağlıyor. Ayrıca ameliyat süresi daha kısadır. Diğer cerrahi tekniklere oranla dokuların gördüğü hasar minimal düzeydedir. Hastalar aynı gün taburcu olabiliyor ve rutin hayata erkenden dönülebiliyor.
Endoskopik bel fıtığı ameliyatı olan bireylerin iyileşmeleri genellikle hızlıdır. Bu sürede doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. Yeniden bir bel fıtığı nüksü riskine karşı ilk bir hafta, on günlük dönemde daha özenli hareket edilmelidir. Beli zorlayacak uzun süreli oturma ya daotururken öne doğru eğilme davranışından ve uzun yürüyüşlerinden kaçınılmalıdır. Sırtüstü, yan, yada yüzüstü pozisyonda yatılabilir. Fakat yatakta konum değiştirirken dikkatli olunmalıdır. Ağır kaldırmamalı vesağlıklı beslenilmelidir. Belirlenen periyodlardaki kontroller aksatılmamalıdır.