Sağlıklı ve iyi bakımlı tırnaklar, genel sağlığın yanı sıra kişisel bakım açısından da önemlidir. Sağlıklı tırnaklar, ellerin ve ayakların daha estetik ve hoş görünmesini sağlar.
Düzgün bir fizik yapısına sahip olmada parlak bir cilt ve saçlar kadar tırnaklar da öne çıkıyor. Ellerin görünümünü iyileştiren tırnaklar, parmakları ve parmak uçlarını koruyan bariyer görevi görür. Yaşamı kolaylaştıran tırnaklar her bakımdan özeni hak ediyor.
Günlük aktiviteleri yerine getirmeye yardımcı olan tırnaklarda kimi zaman sorunlar ortaya çıkabilir. Diyet eksiklikleri, sağlıksız yaşam biçimi, bazı hastalıklar, aşırı tırnak manipülasyonu (sık törpüleme, oje kullanımı gibi) ya da hormonal değişikliklere bağlı olarak erkek ve kadınlarda tırnaklar kırılabilir. Güçsüz haliyle çatlama veya soyulmanın yanında kolayca kırılabilen tırnaklar problemlere neden olabiliyor. Kırılgan tırnakların altındaki sebeplerin iyi araştırılması gerekir. Bu güçlü ve sağlıklı tırnakları beslemek için temel bir zorunluluktur.
Vücuttaki kimi temel besinlerin eksikliği kırılgan tırnaklara yol açabilir. Kişide özgüveni artıran güçlü tırnakların gelişimi için demir eksikliğinin yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleri yeterli oranda alınması şarttır.
Kimi alışkanlıklar tırnakları zayıflatabilir veya hasar verebilir. Bireyi daha iyi hissetmesine katkı sunan tırnaklarda sert kimyasallar kullanmamalıdır. Ayrıca ısırma ve tırnakları sık sık ıslatıp kurutma gibi bazı davranışlardan da kaçınılması yararlı olacaktır.
Sağlıklı tırnaklar, mikropların ve diğer enfeksiyon etmenlerinin cilde girmesini engeller. Ancak kırılgan ve zayıf tırnaklarda tam tersi bir durum söz konusudur. Kırılgan tırnakların sedef hastalığı, tiroid problemleri, dermatit ve mantar tırnak enfeksiyonları gibi bazı rahatsızlıklardan kaynaklanmış olabileceğini unutmamak lazım.
Menopoz ve hamilelik sonrası hormonal değişikliklerin sıkça yaşandığı bir dönemdir. Bu süreçte östrojen seviyeleri düşer ve tırnak kırılmaları gibi belirtiler meydana gelebilir. Hormonal değişiklikler gerekçesiyle tırnaklar zayıflayabilir ve kırılmaya daha yatkın hale gelebilir.
Peki, günlük aktivitelere işlevsellik kazandıran tırnakların daha sağlıklı olması için neler yapılabilir? Sıklıkla görülen tırnak kırılmaları, daha çok bu yapılar güçsüz veya kırılgan olduğunda ortaya çıkar. Bazı kurallara özen göstererek daha sağlıklı tırnaklara sahip olunabilir. Bu yöntemler; düzenli ve doğru tırnak bakımı, nemlendirme, beslenme alışkanlıkları olarak sıralanabilir. Kırılgan tırnaklara yönelik şu etkili stratejiler uygulanabilir.
Dengeli beslenme alışkanlığı tırnak sağlığı için vazgeçilmezdir. Besin değeri yüksek doğru ve dengeli bir diyet planı belirleyin. Besinlerdeki protein, demir, çinko, biotin, A, C ve E gibi vitamin ve mineraller tırnak sağlığı için kıymetlidir. Örneğin; vitamin ve mineral bakımından zengin olan yumurta, fındık, somon, badem, avokado, ayçiçeği çekirdeği ve keten tohumu gibi besinler tüketilebilir. Ayrıca antioksidan bakımından yüksek meyveler ve yapraklı yeşillikler de kırılgan tırnakları iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Genel sağlığın yanı sıra tırnak sağlığı için de yeterli su tüketilmelidir. İstenen oranda su içildiğinde tırnaklar daha güçlü ve esnek olur. Ayrıca tırnaklar ile tırnak etlerinin düzenli şekilde uygun krem ve yağlarla nemlendirilmesi yararlı olacaktır.
Tırnak bakımında sert temizleyiciler ve aseton içeren oje çıkarıcıları kullanmaktan çekinilmelidir. Bu ürünler tırnakları kurutabilir veya güçsüz hala getirebilir. Bunun yerine yan etkileri olmayan doğal ürünler seçilmelidir.
Sağlıklı ve güçlü tırnaklar için nemlendirme ihmal edilmemelidir. Bunun için doğru ürünler araştırılmalıdır. Örneğin; Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi vitamin yüklü doğal nemlendiriciler harika birer alternatif olarak düşünülebilir.