Prostat kanseri dünya genelinde ve ülkemizde erkeklerin en sık yakalandığı kanser türlerinden biri. Diğer kanser türlerindeki gibi prostat kanserinde de erken teşhisin sağladığı tedavi avantajı son derece önemli. Prostat kanseri vakalarında son yıllarda ameliyatsız bir tedavi metodu olan HIFU yöntemi en sık tercih edilen seçeneklerden biri.
HIFU’nun açılımı; High Intensity Focused Ultrasound yani yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason dalgaları… Prostat kanserinin ameliyatsız tedavisi HIFU yöntemi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde uygulanmaktadır. HIFU teknolojisi ile prostatın yalnızca hastalıklı kısmını tedavi edip çevredeki diğer dokulara hiç zarar vermeden tedaviyi tamamlayabiliyoruz. HIFU yönteminde hastaların prostat kanseri tedavisinin ardından idrar kaçırma veya cinsel işlev bozukluğu gibi riskleri de ortadan kalkıyor. Yakılacak bölgenin genişliği işlemin süresi üzerinde belirleyici rol oynuyor. Ortalama olarak 1–2 saat süresinde tamamlanan HIFU yönteminde bölge ne kadar büyükse süre de o kadar uzuyor. Gelin prostat kanserinin ameliyatsız çözümü HIFU yöntemini daha yakından tanıyalım.
Prostat kanseri vakalarında bugüne dek cerrahi tedaviler ve radyoterapi gibi yöntemler kullanılmaktaydı. Bu tedavi metotlarının çok sayıda yan etkisiyle de karşılaşılırdı. Günümüzde High Intensity Focused Ultrasound yani HIFU yöntemi diğer tedavilerin dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Günümüzde Özel Ortadoğu Hastanesi başta olmak üzere ülkemizde de uygulanan HIFU yöntemi prostatın yalnızca kanserli kısmının tedavi edilmesini ve çevre dokuların zarar görmemesini sağlıyor. Bu sayede tedavinin ardından hasta idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu gibi risklerden de korunmuş oluyor.
HIFU yöntemi çoğunlukla prostat kanserinin başlangıç evresinde ve kanserin henüz küçük ve yayılmamış olduğu hastalarda uygulanır. HIFU yönteminin önerildiği hastaları sıralamak gerekirse:
HIFU yönteminde öncelikle hastaya hafif dozda anestezi uygulanır. Makat bölgesinden içeriye prob ile girilir ve prostatın kanserli kısmına yüksek frekanslarda ultrason dalgaları iletilir. Bunların emilimi ile birlikte 85-100 derece seviyesinde bir ısı artışı olur. Tedavi süresince yalnızca kanserli hücrelere hasar verilir. Bu şekilde çevredeki diğer sağlıklı prostat dokusu korunur.
HIFU tedavisinin yan etkileri genellikle diğer tedavi yöntemlerine göre daha hafif seyreder.
Bazı hastalar, tedavi sonrası idrar yaparken yanma hissi veya idrar kaçırma gibi problemler yaşayabilir. Ayrıca, sertleşme sorunları da ortaya çıkabilir. Kateter kullanıldığı süre boyunca, idrarda hafif kanama görülebilir.
Tedavi sonrasında, HIFU uygulaması geçiren bazı hastalar, 6 ila 8 hafta boyunca idrarlarında prostat dokusu kalıntıları fark edebilir.
Nadir durumlarda, idrar yolu enfeksiyonu ya da idrar yapmada zorluklar yaşanabilir. Ayrıca, boşalma sırasında meni mesaneye geri akabilir. Çok ender görülen bir durum da, anal kanal ile idrar yolu arasında bir bağlantının (fistül) oluşmasıdır; bu, idrardan dışkı gelmesine neden olabilir.
Prostat hacminin oldukça büyük olduğu durumlarda, bazen önce kapalı prostat cerrahisi (TURP) uygulanarak idrar yoluna yakın olan prostat dokusunun temizlenmesi gerekebilir.
Ayrıca, makatın aşırı dar olması HIFU probunun rektuma girmesini zorlaştırabilir.
Bunun yanı sıra, prostatta büyük miktarda taş bulunması, HIFU uygulaması sırasında enerji dağılımı ve iletim sorunlarına neden olabilir.
HIFU metodu sadece prostat kanseri vakalarında uygulanan bir tedavi metodudur.
HIFU yöntemi prostat kanseri yaşayan her yaştaki erkekte uygulanabilir. Hastanın kişisel durumunun tedaviye uygun olup olmadığına göre karar verilir.
HIFU yönteminde yalnızca prostatın kanserli dokuları yakılır. Sadece o noktayı hedef alan özel ultrasonik dalgalarla ısı artışı yapılır. Bu şekilde çevredeki sağlıklı dokular hasar görmeden, prostat bezinin tüm işlevlerini yerine getirmeye devam etmesi sağlanır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Ürolojik KanserlerÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.