Endoskopik cerrahilerde geride bıraktığımız yıllar içerisinde baş döndürücü ilerlemeler yaşandı. Eski yıllarda endoskopik cerrahi için açık ameliyatlar gerçekleştirilirdi ve hastanın vücudundaki organlara ulaşabilmek amacıyla büyük kesiler atmak gerekirdi. Ancak artık bunun yerine ufak deliklerden vücut içerisine sokulan kamera ve cerrahi aletlerle organlara ulaşmak, gereken müdahaleyi gerçekleştirmek çok kolay. Bu yüzden başta Özel Ortadoğu Hastanesi olmak üzere ülkemizin köklü ve başarılı sağlık kuruluşları kapalı ameliyatlara yöneldi. Üroonkoloji alanında prostat ameliyatları da bu yöntemle gerçekleştirilmeye başlandı. Penis ucunda yer alan idrar kanalından prostata ilerlemek ve gereken cerrahi müdahaleyi yapmak günümüzde mümkündür. Benzer yöntemler genel cerrahide de kullanılmaktadır. Örneğin safra kesesine doğrudan ulaşan bir kanal olmamasına rağmen karın cildinde açılan kesilerden ince borular ileterek de cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilmektedir.
Ürojinekolojik Rahatsızlıkların Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde!
Kapalı ameliyat yöntemleri hastanın konforu ve iyileşme süreci açısından büyük avantajlar sağlar. Bu yüzden siz de üroonkolojik rahatsızlıklarınızın tedavisinde Özel Ortadoğu Hastanesi’ni tercih ederek, kapalı ameliyatlarla özlediğiniz sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Kapalı cerrahi yöntemi, karın bölgesine açılan küçük kesiler aracılığıyla yapılan bir ameliyat tekniğidir. Bu teknikte, trokar adı verilen ince tüplerle cerrah, görüntüleme cihazı ve cerrahi aletler kullanarak müdahalede bulunur. Özellikle kadın hastalıkları alanında, karın içindeki organların erişimi kolay olduğundan, bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Açık ameliyatlara kıyasla, bu yöntemle yapılan işlemlerde kesi yerleri minimal olduğundan, hastalar genellikle daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci yaşarlar.
Geniş bir görüş alanı sunan laparoskopik cerrahi, deneyimli hekimler tarafından jinekoloji, ürojinekoloji, infertilite ve jinekolojik onkoloji alanlarındaki neredeyse tüm işlemlerde kullanılabilir. Bu yöntemle tedavi edilebilecek jinekolojik hastalıklar arasında şunlar bulunmaktadır:
Yumurtalık kanserlerinde ise, hastalığın evresi dikkate alınarak cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Bu tür kanserlerde, doktorların güncel kanıtlar doğrultusunda hastayı detaylı bir şekilde değerlendirmesi ve hastalığın yayılımı ön tanısına göre kapalı ameliyatı seçmesi önemlidir; aksi takdirde kapalı müdahalenin uzun dönem sağ kalım üzerinde olumsuz etkileri olabileceği gösterilmektedir.
Laparoskopik cerrahi sonrası hastalar, günlük yaşamlarına çok hızlı bir şekilde dönebilirler. Anestezinin etkisi ortadan kalktığında, hasta kolaylıkla ayağa kalkıp hareket etmeye başlayabilir. Ayrıca, yapılan işlemlere ve hastanın durumuna bağlı olarak, sıvı alımına (ilk olarak su ile) hemen başlanabilir. Hızlı bir iyileşme süreci sağlayan laparoskopi, aynı zamanda hastaların ameliyat sonrası yaşadığı depresyon belirtilerini de azaltmaktadır. Açık ameliyatlara göre önemli avantajları bulunan laparoskopik operasyonların faydaları şunlardır:
Cerrahi kesiler daha küçüktür.
Bir gün sonra, birçok kişi günlük rutinlerine yeniden başlayabilir. Normal hayata dönme süreci genellikle 7 ila 10 gün arasında gerçekleşir. Açık cerrahiden farklı olarak, normal iş yaşamına dönme süresi, yapılan işleme bağlı olarak en az üç kat daha kısa olmaktadır.
Bu cerrahi yöntem seçildiğinde, dikkate alınması gereken bazı önemli unsurlar vardır
Laparoskopik cerrahi, açık ameliyatlarla kıyaslandığında hem operasyon sırasında hem de sonrasında daha düşük komplikasyon riski sunar; bu nedenle diğer cerrahi yöntemlerde dikkate alınması gereken kurallara dikkat edilmesi önemlidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Ürolojik KanserlerÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.