Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kaldı. Eylül ayında milyonlarca öğrenci “ilk ders zili” heyecanı yaşayacak. Peki, yoğun bir eğitim sürecine başlayacak olan çocuklar okula hazır mı? Çocukların okula sağlıklı ve mutlu bir başlangıç yapmalarında “genel sağlık taraması” büyük bir önem taşıyor. Okul çağındaki çocukların ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması gerekir. Çocukların okula başlamadan genel sağlık taramalarını yaptırmaları verimli bir eğitim dönemi geçirmelerine katkı sağlayacaktır. Erken evrede gerçekleştirilecek “tanı ve tedavi” pek çok hastalığın gelişmesini önleyecektir. En az okul seçimi, kayıt işlemleri ve gerekli materyallerin alınması kadar zaruri olan çocukların “sağlık kontrolleri” ihmal edilmemelidir.
Bazı rahatsızlıklar okula başlayınca fark edilebiliyor. Ders başı yapılmadan önce yapılan “sağlık taramalarında” devam eden ya da tekrarlayan hastalıklar tespit ediliyor. Okul öncesi uygulanan check-up öğrencinin nitelikli eğitiminde ciddi bir yaklaşımdır. Genel sağlık taraması olan check-up kapsamında; kan, kilo, kalp, kulak, solunum, göz, boy, tansiyon ve diğer fiziksel tetkikler yapılır. Bu incelemelerde olası rahatsızlıklar belirlenir ve tedavi için gerekli adımlar atılır. Çocuğun eksik aşılar varsa okullar başlamadan tamamlanır.
Kimi hastalıklar sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi eğitim sürecini de engelleyebilir. Bu rahatsızlıkların teşhis ve takibi göz ardı edilmemelidir. Çocukların sağlıklı büyümesinde tiroid hormonu etkili bir işleve sahiptir. Tiroid bezi düzenli çalışmadığında aşırı kilo; buna bağlı olarak da yorgunluk ve yavaşlama problemleri ortaya çıkabilir. Bireyde sinirlilik halini tetikleyen bu tablo eğitimde olumsuzluklara neden olabilir. Dolayısıyla okul başlamadan tiroid fonksiyonlarının kontrol altına alınması yararlı olacaktır.
Okullar başlamadan bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından işitme testinin yapılması doğru bir adımdır. Böylece çocuğun hangi sesleri ne düzeyde işittiği belirlenir. İşitme kayıpları öğrenme güçlüklerine sebep olur, dil gelişimini engeller.
Göz sağlığı öğrencinin başarısını yakından ilgilendirir. Çocukta fark edilmeyen görme tembelliği, şaşılık ya da yüksek derece kırma kusurları olabilir. Uygulanacak tarama ile bu rahatsızlıklar saptanır. Kırma kusurları ya da kayma gibi sorunlar erken yaşta gözlük veya ameliyatla düzeltilir. Tedavi edilmeyen söz konusu bulguların ileri yaşlarda iyileşmesi zorlaşabilir. Sağlıksız gözler öğrencide huzursuzluk ve hırçınlığa; aynı zamanda derslerde başarısızlığa yol açabilir.
Çocukların gelişiminde “ağız ve diş bakımı” vazgeçilmez değere sahiptir. Okul çağındaki bireylerin ağız ve diş kontrolleri yapılarak, ilerde bu hususta ortaya çıkabilecek muhtemel risklerin önüne geçilebilir.
Sağlık taramaları, uzun bir süreci kapsayan eğitim-öğretim hayatının sorunsuz bir şekilde sürdürülmesini destekler. Erken fark edilen büyüme ve gelişme bozukluklarının önüne geçilir. Bu dönemde alınacak “koruyucu önlemler” bireye kaliteli bir yaşam sunar. Okul sağlık taramaları genel olarak şu başlıkları kapsıyor: Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılan genel muayene, pedagogun psikometri değerlendirmesi, göz, diş taraması, kan sayımı, tam idrar tahlili ve odyometri.
Anne ve babalar çocuklarının büyüyüp bir an önce okulla başlamalarından büyük mutluluk duyarlar. Okulun ilk güleri çocuklar kadar ebeveynler için de heyecanlı bir süreçtir. Ancak bazen o gün geldiğinde çocuklar okullu reddedebiliyor. “Okul fobisi” denilen bu durum çocuk, aile ve öğretmenler için sıkıntılı olabilir. “Çocuğun okula gitmekten kaygı ve korku duyması” olarak ifade edilen bu tabloyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi olarak ilkokula başlayan çocukların ve ailelerin yanınızdayız. Uzman psikologlarımız, anne-baba ve öğretmenle iş birliği halinde çocukların her türlü problemini çözmek için destek sunacaktır.