Halk arasında mide yanması ya da mide ekşimesi, reflü hastalığının en bilinen belirtisi olarak bilinir. Mide ekşimesi, genel olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan yaygın bir rahatsızlıktır.
Bireyin yaşam kalitesini düşüren mide asidi, yemek borusunun iç yüzeyini tahriş ederek yanma, acı ya da ekşi tadıyla kendini hissettirir. Bu durum, yemek borusu ile mide arasındaki kas yapısının zayıflaması veya yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın düzgün çalışmaması nedeniyle meydana gelir. Aynı zamanda asit hazımsızlığı olarak da bilinen mide ekşimesi, yemek sonrasında, yatarken veya eğilme sırasında artabilir. Hastalık uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir.
Özellikle stres, yağlı, baharatlı, asitli ve kafeinli yiyecekler, alkol ve sigara tüketimi mide ekşimesini tetikleyebilir. Uzun süreli mide ekşimesi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalıcı mide yanması yemek borusuna hasar verebilir. Kanama, iltihaplanma veya yutma güçlüğüne yol açabilir. Hastalığın sürekli olarak tekrarlaması halinde gastroözofageal reflü, ülser, gastrit, mide fıtığı ve daha birçok rahatsızlığın semptomları olabilir.
Toplumda sıklıkla görülen bir sağlık sorunu olan mide ekşimesinin belirtileri şunlardır:
Bireyde devamlı mide ekşimesi problemi normal bir durum değildir. Üst sindirim sistemine yönelik bir soruna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların en yaygını reflüdür. Mide asidinin yemek borusuna (özofagus) kaçması olarak tanımlanan reflü, özellikle eğilme, uzanma gibi hareketlerde artar. Mide ekşimesine neden olan besinler şu şekilde sıralanabilir: Acı ve baharatlı yemekler, soğan ve sarımsak, asiditesi yüksek domates ve ketçap gibi besinler, yüksek yağ içeriğine sahip gıdalar, çikolata, turunçgiller, sigara ve alkol, gazlı, asitli ve kafein içerikli içecekler, aşırı sıcak veya çok soğuk besinler.
Yaşam biçimine dikkat edilerek mide ekşimesi önlenebilir veya belli bir oranda azaltılabilir. Mide ekşimesini engellemede bu yöntemler yararlı olabilir:
Diyet Düzenlemesi Yapılmalı: Mide yanmasını yükselten besinlerden veya aktivitelerden uzak durulmalıdır. Mide ekşimesini azaltmak için asitli, yağlı, baharatlı, kafeinli ve alkol içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Yüksek proteinli ve az yağlı bir diyet belirlenebilir. Gece geç vakitlerde yemek tüketilmemelidir. Ayrıca yemeklerden sonra hemen yatılmamalıdır.
Yemek Düzeni Oluşturulmalı: Az miktarda ve sık yemek mideyi rahatlatabilir. Mideyi aşırı doldurmamak ve yavaş yemek sorunun çözümüne yardımcı olabilir.
Kilo Kontrolü Yapılmalı: Aşırı kilolar pek çok sağlık probleminde olduğu gibi mide ekşimesi üzerinde de etkilidir. Kilo vermek mide ekşimesi riskini azaltabilir.
Yüksek Yastık Kullanılmalı: Uyku sırasında başın yüksek bir yastıkla desteklenerek yatılması mide asidinin yemek borusuna geri kaçma oranını azaltabilir.
Antiasit İlaçlar Alınabilir: Doktorun tavsiyesiyle antiasit ilaçlar kullanılıp mide asidi nötralize edilebilir ve ortaya çıkan şikâyetleri hafifletilebilir.