Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Testleri
Plörezi (Plevral Efüzyon)

Plörezi (Plevral Efüzyon)


İÇİNDEKİLER

Plörezi (Plevral Efüzyon) Nedir?

Plevra, akciğerleri çevreleyen ve göğüs boşluğunu içten kaplayan iki katlı ince zar tabakasına verilen isimdir. Normal koşullarda plevranın iki katmanı arasında yer alan yaklaşık 20 ml miktarında kaygan bir sıvı bulunur. Bu sıvı solunun sırasında akciğerlerin kolay hareket edebilmesine yardımcı olur. Lakin bazı hastalıkların sonucunda söz konusu sıvının emilimi azalırken üretiminde de artış gözlenebilir. Bu durum neticesinde iki zar arasındaki sıvı miktarında büyük bir artış ortaya çıkar. Oluşan bu duruma da Plörezi veya plevral efüzyon adı verilmektedir.

Plörezi (Plevral Efüzyon) Nedenleri

Plevra zarları arasındaki sıvının üretimindeki artışa ve emilimindeki azalmaya dolayısıyla da Plörezi hastalığına neden olan etkenler şu şekildedir:

  • Kalp Yetmezlikleri
  • Akciğer Kanseri
  • Kaburgada meydana gelen kırık
  • Akciğerde oluşan ödem
  • Fonksiyonunu kaybeden akciğerin büzülmesi
  • Enfeksiyonlar
  • Akciğerlerde damarların pıhtı nedeniyle tıkanma göstermesi
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Viral Enfeksiyonlar
  • Zatürre
  • Mantar Enfeksiyonu
  • Pulmoner hipertansiyon

Plörezi (Plevral Efüzyon) Belirtileri

  • Öksürük
  • Nefes Darlığı
  • Göğüste hissedilen ağrı
  • Nefes alırken yaşanan batma hissi

Plörezi ya da diğer ismiyle plevral efüzyon hastalığının tanısı doktorunuz tarafından fizik muayene ve tıbbi öykünüzün dinlenilmesinin ardından uygulanan bazı tetkiklerle gerçekleştirilir. Tanı için istenebilecek bazı tetkikler şunlardır:

Akciğer Röntgeni

Plörezi hastalığından şüphelenilen kişilerin akciğerlerinin ve göğüs boşluğunun durumu hakkında ipucu verdiği için akciğer röntgeni istenebilir.

Bilgisayarlı Tomografi

Akciğer ve göğüs boşluğunun durumu hakkında gerektiğinde Akciğer röntgeninden daha fazla veri sağladığı için ihtiyaç duyulan bir tetkiktir.

Torasentez

Plevra zarları arasında biriken sıvının bir örneği alınır. Elde edilen numune sıvı, laboratuvar tetkikleri ile incelenir. Hastalığın altında yatan enfeksiyon veya kanser gibi bir neden olup olmadığı gözlenir.

Torakoskopi

Eğer Plörezi hastalığına kanser veya tüberkülozun neden olduğundan şüpheleniliyorsa, plevra zarından örnek alınması gerekir. Bunun için yapılan kapalı cerrahi uygulamaya da torakoskopi adı verilir.

Plörezi hastalığının tedavisi, hastalığın altında yatan nedene göre değişkenlik arz eder. Örneğin bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan Plörezi hastalığının tedavisinde antibiyotikler ve anti – enflamatuarlar yeterli olabilmektedir.

Buna karşın tüberkülozdan kaynaklanan plörezi hastalığında antibiyotik tedavisinin uzun süre devam etmesi gerekir. Akciğer kanseri veya akciğer zarı kanserinden kaynaklanıyorsa tedavinin onkoloji hekimi ve cerrahi branş hekimleri tarafından koordineli şekilde planlanıp uygulanması gerekir.

Tüm bunların haricinde biriken sıvıyı hedefleyerek uygulanacak yöntemler de vardır. Bunlar:

Drenaj

Kaburgaların arasından yerleştirilen bir iğne ya da bir tüp yardımıyla zarlar arasında biriken sıvının boşaltılmasıdır.

Plörodez

Drenaj yöntemiyle fazla sıvı boşaltıldıktan sonra yeniden fazla sıvı birikmesinin önüne geçmek için göğüs boşluğuna hastanın kendi kanı enjekte edilir. Bu sayede plevra katmanları birbirine yapışmış olur.

Plörektomi

Bilhassa plevra kanseri vakalarında tercih edilen bu cerrahi yöntem, plevranın göğüs duvarına yapışık halde bulunan ve sıvı üretimini sağlamakla görevli katmanı çıkarmayı hedefler. Bu sayede gelecekte oluşması muhtemel plevral efüzyon vakalarının da önüne geçilmiş olur.

Göğüs Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler