Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Pnömotoraks
Pnömotoraks

Pnömotoraks


İÇİNDEKİLER

Pnömotoraks Nedir?

Akciğerin bir bölümünün veya tümünün büzülüp küçülmesi ya da başka bir deyişle çökmesi durumu Pnömotoraks olarak adlandırılır. Göğüs kafesi ve akciğerler birbirlerine plevra zarı ile yapışıktır. Plevra zarı çift yapraklı bir zardır ve bu yapraklar arasında hava bulunmaz.

Ancak bleb veya bül diye adlandırılan hava kesecikleri patlayabilir ve bunun sonucunda akciğerin içerisindeki hava plevra yapraklarının arasına dolabilir. Ardından oluşan basınç farkı, akciğerin çökmesine ve primer spontan pnömotoraks (Birincil, kendi kendine gelişen) durumuna sebep olur.

Kendi kendine gelişen pnömotoraksın dışında travmalar sonrası kırık bir kaburganın akciğeri delmesi ya da kesici alet yaralanmalarının sonucunda da bu vaka ile karşılaşılabilir. Göğüs boşluğunun dış çevreye açılıp da plevra yapraklarının arasına dolan hava akciğerin çökmesine yol açar. Travmalar haricinde kimi zaman kronik bazı akciğer hastalıkları da pnömotoraksla sonuçlanabilmektedir.

Eğer ortada bir travma veya kronik bir akciğer hastalığı yoksa pnömotoraks için birincil risk faktörü sigara tüketimidir. Sigara içmek pnömotoraks riskini on ila yirmi kat arasında arttırmaktadır.

Fiziksel açıdan risk gruplarına göz atmak gerekirse uzun boylu, zayıf kişilerde ve erkek bireylerde daha yaygın şekilde görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca hastalığa bir defa yakalanan birinin tekrar yakalanması, hiç yakalanmamış birine göre daha yüksek olasılıklıdır.

Pnömotoraks Belirtileri

Aniden gelişebilen ve bazı durumlarda hayati tehdit yaratabilen ciddi bir hastalıktır. Pnömotoraks belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Göğüste meydana gelen sıkışma hissi
  • Bilinçte bulanıklık ya da baygınlık hissi
  • Göğüs bölgesinde ya da kürek kemiğinin alt kısmında aniden başlayan batıcı ağrılar
  • Aniden oluşan nefes darlığı ve hava açlığı

Söz konusu bu belirtiler bir travmanın ardından ya da kendiliğinden ortaya çıktığında acilen tıbbi yardım alınması gerekir. Bu gibi belirtiler gözlemlendiğinde geç kalmadan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimine başvurabilirsiniz.

Pnömotoraks Tanı Yöntemleri

İlk olarak uzman hekim, tıbbi öykünüzü dinler ve muayene gerçekleştirir. Ardından kesin tanı koyabilmek için bazı tetkikler ister. Bunlar:

Bilgisayarlı Tomografi

Göğüs boşluğu ile ilgili detaylı ve ayrıntılı görüntü sağladığı için bilgisayarlı tomografiye başvurulur.

Akciğer Röntgeni

Pnömotoraks hastalığının tespit edilmesinde en çok kullanılan yöntem akciğer röntgenidir. Plevra zarının yaprakları arasında hava olup olmadığı veya ne kadar hava biriktiği akciğer röntgeni ile saptanır.

Nabız Oksimetri

Kandaki oksijenlenmenin miktarını tespit etmek için kullanılır.

Arteriyel Kan Gazı

Kanınızda biriken oksijen, karbondioksit ve diğer bileşenlerin miktarını ölçmek ve kanın asitlik düzeyini görmek için kullanılır. Bu sayede solunum sıkıntısının seviyesi tespit edilir.

Pnömotoraks Tedavi Yöntemleri

Pnömotoraks hastalığının tedavi yöntemleri, göğüs boşluğunda tespit edilen serbest havanın miktarına ve kişinin genel sağlık durumuna göre şekillenmektedir.

Hafif düzeydeki pnömotoraks hastalarında oksijen tedavisi uygulanabilir. Kişinin durumu yakından izlenir ve kontrol filmleri sayesinde göğüs boşluğuna dolan havanın durumu takip edilebilir.

Eğer göğüs boşluğunda daha fazla hava birikmişse, bir çeşit iğne-vakum sistemi ile biriken hava çekilebilir.

Hastanın göğüs boşluğunda biriken hava bu tedavi yöntemleriyle giderilemeyecek kadar büyük bir seviyedeyse, küçük cerrahi yöntemler uygulanır. Göğüs boşluğu, kaburgaların arasından geçirilen bir hortum yardımı ile bir çeşit sualtı kapalı drenaj sistemine bağlanır. Sonrasında hava kendi kendine göğüs boşluğunu terk eder.

Hasta bu sistemle birkaç gün geçirdikten sonra biriken hava tümüyle boşalır. Akciğer şiştikten sonra da plevra yaprakları arasına plöridez isimli bir işlem uygulanır. Bu sayede plevra yapraklarının birbirine yeniden yapışması sağlanır.

Hayatında bir kez pnömotoraks geçiren kişiler ikinci kez bu hastalığa yakalanabilirler. Bu riskin fazla olduğu durumlarda doktorunuz bu hastalığın tekrar etmemesi için pnömotoraksa yol açan bleb ve büllerin cerrahi yöntemle çıkartılmasını tavsiye edebilir.

Göğüs Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler