Sıcak havalarda yaşam biçimini değiştirmek gerekiyor. Bu dönemde özellikle beslenme alışkanlığı ve sıvı tüketimi daha da önemli hale geliyor. Peki, yazın nasıl beslenmeli? Nelere dikkat edilmeli? İşte Özel Adana Ortadoğu Hastanesi uzmanlarının bu konudaki önerileri…
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla bireyde bazı değişiklikler meydana gelir. Vücut sıcaklığının normal değerlerde tutulması için çaba gösterilir. Terlemeyle birlikte bünyede sıvı kaybı meydana gelir. Farklı şekillerde metabolizmadan ortalama 2,5 litre su dışarıya atılır. Sıva kaybının yeniden telafisi şarttır. Bu ihtiyacın karşılanması için su, çay, ayran, limonata, meyve suları ve süt gibi çeşitler tüketilebilir.
Sıcak havalarda aşırı terleme dolayısıyla kişide bir takım problemler görülebilir. Terle birlikte bireyin yaşamı için değerli olan sodyum ve potasyum gibi mineraller de atılıyor. Bu ise halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu gibi sorunlara yol açabilir. Sodyum ve potasyum kaybının önlemek için tuzlu ayran ile bol sebze ve meyve tercih edilmelidir. Gazlı içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları ya da bitki ve meyve çayları düşünülebilir. Vücudun savunma sistemini dengelemek için yoğurt ve ayran gibi gıdalar ihmal edilmemelidir.
Sıcak havalarda hatalı beslenme tarzı kimi sorunları beraberinde getiriyor. Özellikle rafine şeker içerikli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için ara öğünle beslenme planlanabilir. Meyve tüketiminin yanında yoğurt, badem, kabak çekirdeği, cevizle iyi bir diyet olabilir. Yazın aşırı yağlı ve hamurlu besinler yorgunluk, baş ağrısı ve tansiyon riskini doğurabilir. Dolayısıyla ağır hamur ürünleri ve kızartmalardan kaçınmalıdır. Kızartma yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme alternatifleri denenebilir.
Yemeklerde minimum düzeyde yağ kullanılmalıdır. Daha dirençli bir yaşam için vitamin, mineral ve antioksidan zengini sebze ve meyveye yönelmelidir. Posa özelliğindeki bu ürünler hem su ihtiyacını giderir hem de tatlı isteğini karşılayacağı karşılar. Ekmek tüketiminde tam buğday, çavdar ve yulaftan üretilmiş çeşitler tercih edilebilir. Türk toplumunun en fazla tükettiği karbonhidrat içerikli pilav ve makarna sınırlandırılmalıdır. Soğuk ayran çorbası gibi hafif besinler alınabilir. Her zaman olduğu gibi düzenli fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir. Böylece hem fazla kilolardan kurtulmuş olur hem de daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam şansı yakalanır.