Uzun süren yaz tatilinin ardından aldığımız kilolarla vedalaşabilmek için, zaman kaybetmeden dengeli bir beslenme rutinine geçiş yapmamız gerekiyor. Tatilde aldığımız kiloların, vücudumuzda kalıcı yağlara dönüşmesini engellemek için erkenden önlem almamız gerektiği açık. Özel Ortadoğu Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetisyeni Nihal Özdemir, tatilde aldığımız kilolardan kurtulmak için rehber niteliğinde tavsiyelerde bulundu.
Yaz tatilleri stresten arınıp dinlendiğimiz eşsiz zaman dilimleri… Tatil dönemlerinde yeme içme konusunda dengeyi elden bırakabiliyoruz. Bu süreçte alınan kiloları önemsemesek de, tatil sonrası tartının üzerine çıktığımızda bizi hiç de memnun etmeyecek rakamlarla karşılaşabiliyoruz. Yaz aylarında aldığımız kiloların, vücudumuzda kalıcı yağ dokusuna dönüşmesini engellemek için derhal dengeli ve sağlıklı beslenmeye dönmemiz gerekiyor. Peki, ama nasıl? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Nihal Özdemir sizler için anlattı.
İlk olarak herkes için faydalı, genel geçer bir diyet programı olmadığını önemle vurgulamamız gerek. Her insanın kendine özgü koşulları vardır. Bu yüzden kendi kendimize, internette veya başka bir mecrada gördüğümüz diyet programlarından kaçınmalıyız. Bunun yerine uzman desteği almamız gerekir. Uzman bir diyetisyenle birlikte kendinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir diyet ve beslenme programı oluşturabilir. Bu şekilde tatilde aldığınız kilolarla vedalaşabilirsiniz. Bu süreçte günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltılarına gereken özeni göstermeliyiz.
Özel Ortadoğu Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetisyeni Nihal Özdemir, günümüzde pek çok insanın, işe veya okula yetişme telaşı ile kahvaltı öğününü atladığına dikkat çekiyor. Nihal Özdemir, kahvaltı öğününü atlamamayı tavsiye ediyor. Zira gece uzun süren bir açlık döneminin ardından günlük yaşam temposuna girdiğimizde, ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamak için kahvaltı yapmamız gerekiyor... Günlük işlerimizi daha başarılı ve yüksek bir performansla yerine getirmezi sağlayan kahvaltı alışkanlığı, odaklanma için önemli. Ayrıca sabah kahvaltı yapmak, gün içerisinde açlığımızı da baskılıyor. Günümüzde pek çok insanın öğle yemeğini dışarıda yediği de düşünüldüğünde kahvaltının önemi bir parça daha artıyor. Sabah kahvaltısını atlamak öğlen hazır gıdalar ve fast food yiyeceklere yönelmemize neden olabiliyor.
Diyetisyen Nihal Özdemir, gün içerisinde yanımızda ceviz, badem, kuru meyve ve çiğ kuruyemiş gibi besinler bulundurmanın önemine de dikkat çekiyor. Herhangi bir paketli gıda yemektense anlık enerji ihtiyacında bunları tüketmenin daha faydalı olacağını belirtiyor.
Mevsim geçişi ile birlikte serinlemeye başlayan hava, bağışıklığı yeterince güçlü olmayan insanları hasta etmek için yeterli olabiliyor. Beslenme rutininize zencefil ve nane gibi baharatlara yer vermek bağışıklık direncinizi arttıracaktır. Aynı zamanda şişkinlik sorununu da hafifletecektir. Yaklaşan kış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız var. Düşük kalorili yiyeceklerle beslenmek bağışıklığımızı destekleyen önemli unsurlar arasında…
Fiziksel aktivite eksikliği, yalnızca obezitenin değil çok sayıda hastalığın temel nedenleri arasında yer alıyor. Kalp ve damar hastalıkları, kas ve eklem hastalıkları ve obeziteye karşı önlem almanın en iyi yollarından biri hayatımızda spora yer açmak. Uzun ve tempolu yürüyüşler, eğlenceli sportif aktiviteler, yoga veya pilates benzeri egzersizler hem kalp damar sağlığınıza katkı sağlar, hem incelmenize ve kilo vermenize yardım eder… Tüm bunların yanı sıra kendinizi mental ve duygusal olarak da iyi hissetmenizi sağlar.
Siz de tatilde aldığınız fazla kilolarla vedalaşmak için profesyonel bir diyetisyene başvurarak daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.