Yaz mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirmek önemlidir. Hava sıcaklıkları her geçen gün etkisini daha da hissettiriyor. Uzmanlar özellikle böyle dönemlerde sıvı kaybına, dengeli beslenmeye ve doğru zamanda spor yapılmasına dikkat edilmesini istiyor. Peki, yazın dengeli beslenme nasıl olmalı? Hangi zaman diliminde spor yapılmalı? Özel Ortadoğu Hastanesi uzmanları sizler için yanıtladı.
Hava sıcaklıklarına bağlı olarak beslenme düzeni de değişiyor. Vücudun sıvı gereksinimi artıyor. Dolayısıyla su tüketimine ağırlık verilmeli. Sıvı tüketimi taze sıkılmış sebze-meyve suları ve ayran gibi içeceklerle desteklenmeli. Bu süreçte hafif diyetlere yönelmeli. Sofrada sebze ve meyveler eksik edilmemeli. Aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalı.
Yemekler daha sağlıklı tekniklerle pişirilmeli. Yağlı kızartmalardan uzak durulmalı. Haşlama, ızgara ve fırınlama öne çıkarılmalı. Öğünlerinde hafif gıdalar tercih edilmeli. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, şeker gibi rahatsızlığı olan bireylerin uygun bir diyet listesi yapmaları yararlı olacaktır.
Yazın meyve ve sebze çeşitliliği fazladır. Bu yüzden günlük alınması gereken meyve ve sebze porsiyonlarında aşırıya kaçılmamalı, özellikle kavun, karpuz gibi sıvı ve şeker oranı yüksek meyveler daha ölçülü alınmalı. Tüketim biçimi üç porsiyon sebze, iki porsiyon meyve şekilde olabilir.
Genel olarak spor yapmanın özel bir saati yok. Bireyler kendini formunda hissettiği vakitte spor yapabilir. Fakat yazın güneş ışınlarına dikkat edilmeli. Işınların dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde spor yapılmamalı. Tansiyon sorunu olan veya yaşlı bireyler zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalmamalı. Gerekli durumlarda güneş gözlüğü ve şapka takılmalı. Güneşten koruyan giyişiler giyilmeli.