Bilgisayarlı tomografi, kas, damar, iç organ gibi vücut içi yapıları ayrıntılı şekilde görüntülemeyi sağlar. Bilgisayarlı tomografi, hastalıkların hızlı biçimde teşhisini sağlayan ağrısız bir yöntemdir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), vücudun belirli bölgelerinin değişik açılardan çok sayıdaki radyografilerinin bilgisayara aktarılıp görüntülenmesini sağlayan yöntemdir. Bu yöntemde X ışını kullanılarak kemik, damar ve yumuşak dokuların röntgen görüntüleri belirli açılardan çekilerek kesit görüntüleri oluşturulur.
Yaygın olarak kullanılan bilgisayarlı tomografi çeşitleri şunlardır:
16 ve 64 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazlarıdır. 15-20 saniyede tüm vücudu görüntüleyebilen bu cihazlarla 3 boyutlu görüntülerle zenginlik artırılır. Kalp, koroner damarlar ve akciğerin değerlendirilmesinde kullanılır. İnsan gözünün ayırt etmekte zorlanacağı küçüklükteki bulguların tespiti ve hastalıkların erken dönem teşhisinde etkilidir. Sanal bronkoskopi, sanal kolonoskopi ve koroner atardamarlar başta olmak üzere tüm damarlara yönelik BT anjiografi incelemelerine imkân tanır.
128 kesitli çift tüplü BT cihazlarıdır. 5-6 saniyede kalp hızından etkilenmeden kalbi ve koroner arterleri görüntülemek mümkündür. Bu cihazla tüm vücut bölgeleri 3 planda ve 3 boyutlu değerlendirilir ve dokularda en detaylı incelemeler yapılabilir. Kolonoskopi, sanak bronkoskopi, tüm vücutta anjiografi incelemeleri yapılabilir, kalın barsaklar, damarlar ve bronşlar görüntülenebilir, damarların çap daralmaları saptanıp, organların iç analizi de yapılabilir. Özellikle akciğerdeki küçük lezyonların gelişimi net bir şekilde izlenebilir.
Gama ışınları ile yapılan nükleer tomografik görüntüleme yöntemidir. SPECT bir kamera tarafından farklı açılardan 2 boyutlu görüntüler bilgisayarda 3 boyutlu tomografik görüntüye dönüştürülür. Özellikle beyin perfüzyon sintigrafisi, miyokard perfüzyon sintigrafisi (kalp sintigrafisi), akciğer, karaciğer, böbrek ve kemik gibi organların sintigrafileri de tomografik olarak uygulanabilir.
Hasta sedyeye yatırılarak cihazın içerisine alınır. Kesit kalınlığı ayarlandıktan sonra görüntülenecek alana göre hastaya pozisyon verilir. Daha sonra X ışınları ile bölgesel görüntüler oluşturulur. Görüntüleme kontrastlı yapılacaksa damar yolu vasıtasıyla hastaya ilaç verilir ve ardından BT çekilir. Çıkan sonuçlar bilgisayara aktarılır. Daha sonra radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilir. Uzman görüntüleri değerlendirerek BT raporunu hazırlar. İstenildiği taktirde CD’ye yazdırılarak hastaya verilebilir.
Bilgisayarlı tomografi vücudun çeşitli bölgelerinin detaylı incelenmesinde kullanılır.
Göğüs kafesi ve içesindeki organların yer aldığı bölgeye toraks denir. Toraks BT ile göğüs kafesinin içerisinde yer alan organların ayrıntılı değerlendirilmesi yapılır. Akciğer yapısı, bronşlar, kalbin büyüklüğü, damarsal yapılar ve bölgesel lenf nodları Toroks BT ile değerlendirilir.
Beyin, beynin yapısı, damarsal yapıları ve kafatası kemikleri hakkında detaylı bilgi almak için kullanılır.
Koldan damarlara ilaç verilerek kalp damarlarının durumu hakkında detaylı bilgi almak için kullanılır. Bu işlemle damarlardaki darlık, tıkanıklık, varsa tıkanıklığın yeri ve büyüklüğü saptanır.
Beyin, boyun, böbrek ve ekstremite yer alan damarlardaki problemlerin değerlendirmesi işlemlerinde kullanılır.
Hamile olan kişilerin BT öncesi doktora bilgi vermesi gerekir. Bilgisayarlı tomografi işlemi karın veya pelvis bölgesinde uygulanmıyorsa işlemden kaynaklanan radyasyon anne karnındaki bebek için risk oluşturmaz. Pelvis veya karın bölgesinin görüntülenmesi gereken durumlarda ise farklı görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekir. Bu tür durumlarda MR veya ultrason tercih edilebilir.
Bilgisayarlı tomografi işlemi tamamen ağrısızdır. Ancak çekim esnasında hareketsiz durmak ve nefesi bir süre tutmak gerekir. İlaçlı tomografi çekimlerinde ise damarlara enjekte edilen kontrast maddenin yan etkileri görülebilir.
Bilgisayarlı tomografi işlemlerinin süresi, taranacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde birçok görüntüleme işlemini saniyeler içerisinde tamamlamak mümkündür. Genellikle birkaç dakika ile 30 dakika arasında sürer.
Sizler de 36 yıllık tecrübe ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde bilgisayarlı tomografi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
Bilgisayarlı tomografi fiyatları kişilerin ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesine, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.