Radyolojik görüntülerin basılmasını ortadan kaldırmak, kolayca saklanmasını ve uzaktan erişimi sağlamak amacıyla tercih edilen PACS (Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemleri), görüntülerin tek kaynaktan yönetilmesine de olanak tanır.
Vücudun çeşitli bölgeleriyle ilgili röntgen, ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi ve mamografi gibi yöntemlerle alınan görüntülerin saklanması, erişimi, dağıtımı ve sunumu için kullanılan sisteme denir. PACS, bu görüntülerin tek kaynaktan yönetilmesine imkan sağlar.
Hastanın görüntü işleme ve değerlendirme süreçleri tamamlandıktan sonra görüntü ve raporlar PACS sistemine kaydedilir. Gerektiği durumlarda ilgili doktor bu sistem aracılığıyla hastayla ilgili radyoloji uzmanının raporuna, her türlü görüntüsüne ulaşıp hastanın diğer bulguları ile değerlendirebilir. Hatta gerektiğinde bu görüntüleri kurum ağı dışındaki kişi veya kurumlara da iletebilir. Bunun için PACS’ın Radyoloji Bilgi Sistemi (RIS) ile bütünleşik çalışması gerekir.
Bu sistemin temel iki amacı vardır:
1) Radyolojik Görüntülerin Basımını Ortadan Kaldırmak: PACS ile kağıt tabanlı tıbbi görüntüleri ortadan kaldırır. Böylece hem maliyet hem de saklama alanı açısından film arşivlerine göre daha avantajlıdır. Görüntülere anında erişim sağlanabilmesi de hastaların tanısı için önemli bir avantaj ve hız sağlar.
2) Uzaktan Erişime İmkan Tanımak: Uzaktan erişim imkanı ile geleneksel yöntemlerle mümkün olmayan, sağlık merkezi dışından görüntülere erişme ve raporlayabilmeye olanak tanır. Tele-radyoloji sistemleri ile farklı yerlerdeki doktorlar aynı görüntülere ve bilgilere aynı anda ulaşabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.