Renkli ultrason (doppler); damarlardaki kan akışı durumunu ve hızını ölçmek için kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları ile yapılan görüntülemede, kan akışının seyri ve damarlarda daralma olup olmadığı tespit edilir.
Renkli ultrason, yüksek frekanslı ses dalgaları ile damarlardaki kan akışı durumunu ve hızını ölçmek için tercih edilen yönteme denir. Ekranda, kan akışının durumuna göre mavi ve kırmızı renkler oluşur.
Renkli ultrason öncesinde özel bir hazırlığa gerek yoktur. Hasta muayene masasına uzandıktan sonra doktoru incelenecek bölgedeki cilt üzerine jel sürer ve prob yardımıyla de çekim başlar. Bu sırada ekranda kan akışının durumuna göre mavi ve kırmızı renkler belirir. Renkler, damarlarda bulunan kanın hızını ve akış yönünü gösterir.
Renkli ultrason ile anne karnındaki bebeğin gelişimi ve olası sağlık problemleri daha net bir şekilde görülebilir. Doppler ultrasonografide bebeğin kan akım hızı ölçülebilip kan akımı değerlendirilebiliyor. Bu işlemlerde plasental yetmezlik de tespit edilebiliyor. Renkli görüntüler sunduğu için gelişimi geriden gelen veya yüksek risk grupta olan hamilelerde sürecin analizinde etkili olur.
Ayrıca damar kaynaklı rahatsızlıkların teşhisi, doku ve organlardaki kan damarlarının kontrol edilmesi, damar daralmaları ve diğer kan akış sorunlarının tanısı için de kullanılır.
Renkli ultrason çekimi hamileliğin 18-23. haftalar arasında yapılır. Bu çekimde bebeğin anatomisi ayrıntılı bir şekilde incelenir, bebekte anomali, kalp rahatsızlıkları, kalp ritim bozukluğu, kan akımının ters olup olmadığı tespit edilir.
Kişinin bacak, kol veya boyun arterlerindeki kan akışında azalma belirtileri görüldüğü zaman doppler ultrasonografiye başvurulmalıdır. Damarlarda kan akışının azalması, arterde tıkanma, damarlarda kan pıhtısı oluşumu veya yaralanmadan kaynaklanıyor olabilir.
Renkli ultrasona başvurulduğu durumlar şunlardır:
Ayrıca buerger hastalığı (tromboanjiitis obliterans) ile kol ve bacaklardaki vasküler tümör durumlarında da doppler ultrasonografiye başvurulabilir.
Renkli ultrason için bir yaş sınırı yoktur, her yaştaki hastalara yapılabilir. Örneğin; bacaklarda aniden oluşan şişlik ve ağrı tanısı için renkli ultrason ile toplardamarlar pıhtı açısından incelenebilir. Sürekli baş dönmesi yaşayan kişilerin boyun damarları ve akım debileri de renkli ultrason ile kontrol edilebilir. Doğuştan gelen damar anormallikleri, damar varyasyonları ve damar ilişkileri bu yöntemle izlenebilir.
Renkli ultrason çekme işlemi yaklaşık 30-60 dakika arası sürer. Renkli ultrason uygulaması ile muhtemel hastalıkların tanısında çok hızlı sonuç alınabilir.
Sizler de 36 yıllık tecrübe ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde renkli ultrason (doppler) uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
Renkli ultrason (doppler) fiyatları kişilerin ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesine, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.