İnsanın iskelet sistemini oluşturan kemikler yüksek oranda kalsiyum içerir. Bebeklik ve çocukluk döneminde vücut hızlı bir şekilde kemik yapar. 20’li yaşlar ile birlikte kemik yapımı ile kemik yıkımı aynı seviyelere gelir. Bu yaştan sonra kemik yıkımının etkisi artmaya başlar.
Bu yıkım sonrası kemikte bulunan kalsiyum ve mineral yoğunluğu da azalır. Bu nedenle kemik sağlığını korumak için yaş ilerledikçe kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat edilmesi gerekir.
Yaş ilerlemesi ile birlikte kemik yıkımı da hızlanır. Bu durumun dengesiz beslenme ile birleşmesi ise Osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına neden olur. Bu durum erken dönemde sorunlar ortaya çıkarmasa da ilerleyen yaşlarda kemiklerde hasarlar oluşmasına sebep olur. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. 50 yaşından sonra her 3 kadından birinde osteoporoz görülmektedir.
Osteoporoz (kemik erimesi), kemiğin içerisinde bulunan mineral ve kalsiyum yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesine denir. Osteoporoz vakalarında kemiklerin içesinde boşluk oluşarak yoğunluğu azalır. Bunun sonucunda da kemik kırılma ve çatlamaya yatkın bir hale gelir. Osteoporoz kaynaklı kırılmalar vücutta en çok el bilekleri, omurga ve kalçada görülmektedir. Yaş ilerledikçe kemik erimesi görülme sıklığı da artar.
Osteoporuz (kemik erimesi) belirtileri yaş ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkar. Erken dönemde kişide osteoporuz olsa bile belirtileri görülmeyebilir. Hastalık ancak yapılacak kemik yoğunluğu testleri ile tespit edilebilir. İlerleyen yaş ile birlikte görülen osteoporoz belirtileri ise;
Bu belirtiler ileri yaşlarda görülür ve bu aşamadan sonra kemiklerdeki hasarların geri döndürülmesi mümkün değildir. Bu nedenle osteoporoza yakalanmamak için daha genç yaşlarda gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı, beslenme düzenine dikkat etmeli, düzenli spor yapılmalıdır.
Osteoporoz vakalarının ortaya çıkmasında etkili olan risk faktörleri, osteoporozun nedenleri ise şöyledir:
Kemiklerde kırık oluşma riski, kemik erimesinin boyutuna göre değişir. Ağır darbe veya kaza sonucu kırıklar oluşabileceği gibi ileri osteoporoz vakalarında küçük bir ayak burkmasında, hatta öksürmede bile kemik kırılabilmektedir.
Kemik erimesinin teşhisinde en önemli veri, kemik yoğunluğu ölçümü ile elde edilir. Günümüzde en sık başvurulan kemik yoğunluğu ölçümü testi DEXA’dır. DEXA ile kemik yoğunluğu ölçümü kolay ve ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir.
Kemik yoğunluğu ölçümü osteoporozdan en çok etkilenen bölgeler olan el bileği, kalça veya omurga kemiklerinden birinde yapılabilmektedir.
Kemik erimesi tedavisinde temel amaç,
Osteoporoz tanısı konulmuş kişilerde kırık oluşmamışsa ilk olarak koruyucu tedaviye başlanmalıdır. Bu kapsamda hemen hastanın egzersizlere başlaması sağlanır. Çünkü egzersiz kemiğin kuvvetini korumasını sağlar. Kaslar güçlendikçe kemikleri zorlayan kuvvetler de azalır ve kırık riski azalır.
Egzersizlerle birlikte koruyucu ilaç alımı da başlar. Böylece osteoporoz dönemindeki yıkım azaltılıp denge sağlanabilir.
İlerlemiş osteoporoz ve akabinde görülen kırıklarda ağrıları azaltmak amacıyla ek tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler; düzenli egzersiz yapmak, korse kullanmak, kemik içinin kemik çimentosu veya bazı organik malzemelerle doldurulmasıdır.
Bu tedavi yöntemlerine ilaveten kişisel risk faktörleri de kontrol altına alınmalıdır.
İlerleyen yaşlarda Osteoporoz (Kemik Erimesi) riski ile karşı karşıya kalmamak için erken yaşlarda tedbirler alınmalıdır. Bu kapsamda;
Kemik Erimesi Kaç Yaşında Başlar?
En sık görülen Primer Osteoporoz vakaları 45 yaşından sonra başlar ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. 50 yaşından sonra her üç kadından birinde osteoporoz görülür. Genç yaşlarda ise nadiren görülür.
Osteoporoz Ağrısı Nasıl Olur?
En sık görülen şikâyet sırt ağrısıdır. Ağır fiziksel aktivitelerde nefes darlığı oluşur, ön kol ve kalça kemiklerinde en küçük bir darbede kırılma görülür.
Osteoporoz Karın Ağrısı Yapar Mı?
Evet, yapabilir. Osteoporoz vakalarında kamburlukla birlikte karın bölgesi sıkışır, bağırsakların sıkışması ve şişkinlik ile birlikte kasıklara doğru ağrı oluşabilmektedir.
Kek Erimesi İlk Nerede Başlar?
Kemik erimesi ilk zamanlarda belirti vermeyebilir. ancak basit bir düşme veya kazada kırılma yaşandığında kemik erimesinden şüphelenilmelidir. Kemik erimesi olan kişilerde kırıklar en çok kalça, el bileği ve omurgada meydana gelir.
Genç Yaşta Kemik Erimesi Olur Mu?
Evet, olabilir. Genç erişkinlerde de görülebilecek osteoporoz ile birlikte yaşam kalitesi de düşebilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Fizik Tedavi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.