Kol, kürek ve omuz kemiği omuz kuşağını oluşturur. Kolun serbest bir şekilde hareketi için bu kemikler birbirine bağlanır. Omuz kemiklerini ise kaslar, tendonlar ve bağlar birbirine bağlar.
Omuzun, kolun her yöne hareket etmesin sağlayan bir yapısı vardır. Bu hareketlilik nedeniyle omuzda sık sık yaralanmalar veya sakatlıklar oluşur. Bunun sonucunda da ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılıkları görülmektedir. Omuz ve çevresi eklemlerinde oluşan sakatlıkların tespit ve tanısı ise Omuz Atroskopisi ile yapılır.
Omuz ve eklemlerinde meydana gelen hastalıklar;
Omuzda bulunan eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdağın aşınmasıdır. Eklemde ağrı oluşur, hareket kısıtlılığı ve güçsüzlük görülür. Omuz hareket ettirilmeye çalışıldığında takılma olur. Hastalığın teşhisi fizik muayene ve röngen ile konulur. Kireçlenme ileri düzeyde ise cerrahi tedavi tercih edilir. Operasyonda kireçlenmiş eklemler çıkarılarak yapay eklem olan protezler yerleştirilir. Kısa süre içerisinde hasta eski sağlığına kavuşur.
Omuzu hareket ettiren 4 tendon bulunur. Bu tendonlara rotator manşet denir. Rotator manşetler yardımıyla omuz farkı yönlerde hareket eder. Tendonlarda aşınma veya travma sonucu yırtılmalar meydana geldiği durumlarda ağrı ve ardından da omuz ekleminde kireçlenmeler görülebilir. Rotator manşetlerde yırtıklarında omuzdan kola doğru bir ağrı gelişir. Bu ağrı özellikle kolu başa doğru kaldırırken artar. Birkaç güne hasta kolunu kaldıramaz hale gelir. Tedavi geciktirilirse yırtık genişleyip kalıcı tendon hasarlarına neden olabilir.
Vücudun en hareketle eklemlerinden biri olan omuzda sıkça omuz çıkığı vakalarına rastlanmaktadır. Daha çok travmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Omuz çıkıklarının 20 yaşından önce ortaya çıkması halinde tekrarlama riski artar. Yaşın ilerlemesiyle risk de azalır.Omuz çıkığı esnasında hasta kolunu yukarı hareket ettirmekte zorlanır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği omuz çıkığının en belirgin semptomları ise omuz bölgesindeki şekil bozukluğudur. Eğer omuz çıkığı şüphesi varsa eklem askı ile sabitlenir ve hareket etmesi önlenir. Ağrıyı azaltmak için soğuk kompres uygulanmalı ve vakit kaybetmeden sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Üst kol kırıkları, düşmeler, trafik kazaları ve silahla yaralanma gibi travmalara bağlı olarak gelişir. Tüm vücut kırıkları içerisinde görülme sıklığı % 5’tir. Omuz kırılması vakalarında hasta kol ve omzunu hareket ettirmekte zorlanır ve aşırı acı çeker. Acil müdahale edilmesi gereken bu durumlarda kırının derecesi, parçalanma ve ayrılma miktarı fiziki muayene ve radyolojik tetkiklerle tespit edilir. Kırığın durumuna göre cerrahi ve konservatif tedavi tespit edilir. Tedavi; hastanın yaşı, kırık sayısı, kırıkların ayrılma miktarı ve damar-sinir hasarı olup olmamasına göre değişmektedir.
Omuzdaki köprücü ve kürek kemikleri arasında bulunan eklemin kireçlenmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. İleri yaşlarda görülen bu hastalık, ilerleyen aşamalarda hareket kısıtlılığını artırarak yaşam kalitesini azaltır. Hastalığın tedavisinde önce ağrıyı azaltmak hedeflenir. Bunun için de ağrı kesici ve ödem önleyici ilaçlar kullanılır. Omuz, askı ile dinlendirilir veya eklem içerisine kortizon enjekte edilir. Buna rağmen iyileşme sağlanamıyorsa artroskopik eklem temizliği ameliyatı yapılır.
Omuz ekleminin kapsülünün ve yumuşak dokularının nedeni bilinmeyen bir şekilde sertleşmesi ve hareket kısıtlılığı oluşturması durumudur. Halkın %5’inde ve daha çok 40-60 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Hasta kolunu kaldırmakta zorlanır, saçını tarayamaz, gece kolunun üzerine yatamaz, yüksekten bir şey alırken zorlanır. Tedavide, hastalığın sebebine yönelik tedavi düzenlenir.
Omuzda en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Bu hastalık, omuzu kötü ve aşırı kullanma hastalığıdır. Kolu kaldırabilmemize yarayan kasların, tendonların ve kesenin, omuzu oluşturan kemiklerin arasında sıkışmasıyla oluşur. Daha çok yüzme ve voleybol sporcuları ile ev kadınlarında görülmektedir. Gerekli tedavi yapılmazsa tendonların tamamı yırtılabilmektedir.
Kalsifik tendit, tendon adı verilen lifli dokunun iltihaplanması ve tahrişi durumudur. Sıklıkla omuzlarda, el ve ayak bileklerinde, diz ve dirseklerde görülmektedir. Tendit oluşumunda, aşırı ve tekrarlayan efor sonrası ortaya çıkan inflamatuar ve yıkıcı süreçler etkilidir. Bazen tendonun kemiğe yapıştığı yerde kalsiyum birikir ve bu birikim röntgende de görülebilmektedir. Kasifik tendinit, omuzda uzun süreli kronik hasar olduğunu gösterir.
Vücutta en hareketli olan eklem, omuz eklemidir. Dolayısıyla omuzlarda sık sık rahatsızlıklar görülmektedir. Özellikle omuzlara binen ağır yükler, baş üstü hareketlerin sıkça yapıldığı ev ve profesyonel işler, yukarıdan aşağıya fırlatma ve atma hareketleri gibi işler omuz çevresinde ve omuzları destekleyen mekanizmalarda aşırı gerilmelere neden olur.
Omuzlarda oluşabilecek yaralanmalar trafik kazaları, düşmeler, spor yaralanmaları gibi nedenlerle oluşabileceği gibi tekrarlayan aşırı hareketler ve yanlış hareketler sonrası da olabilmektedir.
Omuz hastalıklarına gençlerde, işçilerde yaşlılarda ve spor yapanlarda sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Omuz Sıkışması Sendromu Ne Kadar Sürer?
Omuz sıkışmaları oldukça ağrılı vakalardır. Gece uyandıran tiptedir. Tedavi edilmezse haftalar, hatta aylarca sürebilmektedir.
Rotator Manşet Yırtığı Kimlerde Görülür?
Travmaya bağlı olarak daha çok gençlerde görülür. 40 yaş üstü kişilerde ise aşınma ve yıpranma sonucu oluşur. Daha çok voleybol ve tenis oynayan sporcular ve boyacılarda görülmektedir.
Geçmeyen Omuz Ağrısı Neden Olur?
Omuz sinirlerindeki iltihaplanma, boyun fıtıkları, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, dolaşım bozuklukları, torasik çıkış sendromu, tümör varlığı, tüberküloz, iç organlardaki sistemik hastalıkları ile fibromiyaljiye bağlı gelişen hastalıklarda omuz ağrısı görülür.
Stres Omuz Ağrısı Yapar Mı?
Evet, yapar. D vitamini eksikliği, stresli ve içine kapanık ruh hale, hareketsiz yaşamdan kaynaklanan eklem ve çevre sorunlar da omuz ağrısına neden olur.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Fizik Tedavi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.