Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları
Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir?

Anksiyete (kaygı bozukluğu) günlük hayatta yaşanan olağan kaygılardan farklı olarak yaşanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu olan kişide, yoğun ve sürekli süren bir endişe ve korku halinin yanında panik atak krizleri vardır. Bu aşırı kaygı, korku ve panik durumu günlük aktivitelerin sürdürülmesine engel olur. Anksiyete bozukluklarının tıbbi bir tedavi ile çözülmesi gerekebilir.

Anksiyetenin Belirtileri Nelerdir?

Anksiyetenin belirtileri;

  • Kendini huzursuz, gergin, panik halinde hissetmek,
  • Kötü bir şey olacakmış hissi,
  • Nefes darlığı ve ağız kuruluğu,
  • Kalp atışlarında hızlanma,
  • Aşırı terleme,
  • Ellerde titreme,
  • Odaklanma sorunları,
  • Hhazımsızlık,
  • Uyku sorunlarıdır.

Anksiyetenin Nedenleri Nelerdir?

Anksiyetenin nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, travmatik olaylar, çeşitli sağlık sorunları ve kalıtsal faktörler bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor.

Genetik sebeplerden kaynaklı anksiyete bozuklukları meydana gelebildiği gibi, çocuklukta istismara maruz kalma, çok sevilen birinin ölümü gibi çevresel faktörler de anksiyete bozukluğuna neden olabilir.

Kalp, akciğer, şeker gibi sağlık sorunları ve kullanılan ilaçların yan etkisi de anksiyeteye yol açabilir.

Anksiyete Tanısı Nasıl Konulur?

Anksiyete tanısında hekim fiziki muayene yapar. Tetikleyebilecek çeşitli sağlık koşullarını elemek için bazı testler istenebilir. Laboratuvar testleri anksiyete bozukluklarını özel olarak teşhis edemeyeceği için yapılan testler, tıbbi geçmiş ve muayene aşamalarının bütünü rahatsızlığın teşhisi için gereklidir.

Hekim, gereksinim olması halinde kişiyi psikiyatriste veya psikoloğa yönlendirebilir. Bu uzmanlar da anksiyete bozukluğunu tespit edebilmek için çeşitli sorular sorabilir veya bazı testler uygulayabilir.

Anksiyetenin Tedavi Yöntemleri

Anksiyetenin belirtilerini azaltmak için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. En yaygın iki tedavi yöntemi psikoterapi ve ilaçlardır.

Psikoterapi

Psikoterapide, kaygı semptomlarını azaltmak için bir terapistten destek alınır. Psikoterapi, anksiyete bozukluğunuzu tespiti ve yönetiminde etkili bir yöntemdir.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

Bilişsel davranışçı terapide kişiye olumsuz gelen ve panik yaratan düşünce ve davranışların olumluya dönüştürülmesi üzerine çalışılır. Kişide korku ve kaygıya neden olan durumlara karşı endişe etmeden yaklaşmanın yolları öğretilir.

İlaç Tedavisi

Hekim, anksiyete semptomlarını hafifletmek için antidepresanlar ve yatıştırıcılar önerebilir. İlaç tedavisinde kısa süreli rahatlama amaçlanır, uzun süreli kullanım amaçlanmaz.

Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Sıkça Sorulan Sorular

Anksiyete Geçer Mi?

Anksiyete bozukluğu strese karşı bir tepkidir. Bazı durumlarda ise uyanık olma ve önlem almada yardımcı olabilmektedir. Anksiyete bozukluğu hissettiğiniz durumlarda bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmanızda fayda vardır.

Tedavi olunmaması durumunda şiddeti her geçen gün artar ve yıllar boyu devam edebilir. Tedavi ile etkileri azaltır ve anksiyete bozukluğu ortadan kalkar.

Anksiyete bozukluğu insanların %30’unu hayatlarının çeşitli dönemlerinde etkilemiştir. Genelde travma, hastalık kaynaklı stres, iş stresi, mobbing, bir yakınının kaybı, ekonomik problemler, depresyon, aile öyküsünde bu hastalığın bulunması, alkol kullanımı gibi durumlar yaşayan kişilerde ortaya çıkabilir.

Genetik durumların anksiyete bozukluğuna etkisi vardır. Ancak genelde çocukluk travmaları ve aşırı korumacı ebeveyn durumlarının etkisi daha fazladır. Bu kişilerin tehdit tepkisi ve algılamasını kontrol eden beyin sisteminde sorunlar yaşanır. Yani kişi tehlikeli olmayan şeyleri tehlikeli olarak algılayabilmektedir.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler