Göz kapağı estetiği veya diğer bir deyişle blefaroplasti, son senelerdeki en popüler estetik operasyonlar arasında yer alır. İlerleyen yaşa bağlı olarak, üst ve alt göz kapaklarında sarkmalar oluşabilir. Veya genetik sebepler, enfeksiyonlar veya kazaların ardından meydana gelen travmalar da göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Göz kapağı estetiği üst veya alt göz kapaklarında meydana gelen sarkma, düşme, torbalanma, çizgilenme gibi durumların cerrahi olarak düzeltilmesidir.
Bu operasyonların öncesinde kişinin durumu değerlendirilir, ölçümler ve çizimler gerçekleştirilir. Kesi için lazer teknolojilerinden faydalanılır.
Yüzde aşırı düzeyde mimik kullanmak, ilerleyen yaş veya genetik bazı faktörlerden kaynaklı olarak meydana gelen kırışıklıklar, çok kısa süre içerisinde göz çevresi, alın, burun kökü, kaş arası gibi bölgelere uygulanan botoks işlemi ile kolaylıkla giderilebilir. Uzman ve profesyonel hekimler tarafından uygun dozlarda gerçekleştirilen botoksun herhangi bir zararı ya da olumsuz sonucu olmaz. Kişi genç ve zinde bir görünüm kazanır.
Botoks, Clostridium Botulinum ismi verilen bir bakteriden elde edilmiş bir toksindir. Sinir uçlarındaki iletimi gerçekleştiren maddelerin salınımını engelleyerek etkisini gösterir. Estetik ve kozmetik amacıyla uygulanan bu işlem, mimik kaslarının hareketlerinden ötürü meydana gelen kırışıklıkları azaltmayı ve oluşumunu engellemeyi hedefler. Aşırı şekilde terleme problemi yaşayan insanlar için de kullanılan bu uygulama, kronik migren tedavisinde de başvurulan yöntemlerden biridir.
Sizin de yüz çevrenizde kırışıklıklar buluyorsa Özel Ortadoğu Hastanesi’nde botoks uygulamasıyla daha genç bir görünüm elde edebilirsiniz.
Göz çevresindeki kırışıklıklar, genetik faktörler, ince cilt yapısı, yoğun mimik kullanımı veya gözdeki odaklanma zorlukları gibi çeşitli sebeplerle bazı bireylerde daha fazla görülebilir.
"Kaz ayakları" olarak bilinen bu kırışıklıkların önlenmesindeki en etkili yöntem, göz çevresindeki kasların aktivitesinin zayıflatılmasıdır. Bu şekilde, kırışıklıklar oluşmadan önce engellenebilir.
Kaz ayakları oluşmuş olsa bile, botoks tedavisi hala oldukça etkili bir çözüm sunar. Botoks, göz çevresindeki kırışıklıkları azaltabilir ve zaman içinde bu izleri tamamen ortadan kaldırabilir.
Bu kırışıklıklar, derinleşip kalıcı izler bırakabilecek deformasyonlar olduğundan, 30 yaşından sonra düzenli botoks uygulamaları önerilmektedir. Göz çevresindeki kırışıklıkların başlıca sebebi, "orbicularis oculi" adı verilen kasın dış bölümüdür. Bu kas, göz çevresindeki çizgilerin oluşmasına yol açan ana faktördür. Botoks (Botulinum toksini) ile bu bölgenin geçici olarak zayıflatılması, mevcut kırışıklıkları hafifletir ve yenilerinin oluşmasını engeller.
Göz çevresindeki minik çizgileri azaltmak için botoks uygulaması, ince uçlu iğnelerle yapılır. Bu işlem, genellikle soğuk kompres ya da lokal anestezik krem ile ağrısız bir şekilde uygulanır. Botoks sonrası kişi sosyal hayatına hemen dönebilir. Ayrıca, aynı seansta tüm yüze botoks uygulanması da yaygın bir tercihtir.
Göz çevresine yapılan botoksun etkisi ne zaman görülür? Botoks uygulamasını takiben, genellikle 3-7 gün içinde etkiler görülmeye başlar. Botoksun etkisi kişiye göre değişmekle birlikte, genellikle 4-6 ay arasında sürer.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göz Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.