Gözlüksüz yaşamayı veya göz rengine kendi karar vermeyi isteyen kişilerin kullandığı lenslere kontakt lensler diyoruz. Kontakt lensler kimi zaman kornea hastalıklarının tedavisinde de fayda sağlamaktadır. 1800’lü yıllarda göz bebeğinin önünü tümüyle kaplayan cam lenslerden günümüze kadar ince plastik kornea lenslerine uzanan bir dönüşüm geçirmiştir. Günümüzde lenslerin üretildiği malzemeler, sağladığı kullanım seçenekleri ve lens çeşitleri son derece fazladır. Göz yapısına uygun kontakt lens seçimi muhakkak göz doktoru tarafından gerçekleştirilen bir göz muayenesi sonrasında yapılır. Muayene esnasında kullanılacak olan lensin tipi, çapı, taban eğrisi ve derecesi saptanır.
Kontakt Lensler korneanın üzerinde durmak için buna göre tasarlanırlar. Esasen gözün ön kısmını kaplayan bu lensler göz kapaklarının basıncı ve gözyaşı zarına yapışması sonucu yerlerinde durabilirler. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayar ve bir ölçüde hareket etmesine sebep olur. Gözyaşları bir miktar kayganlık sağlar ve bu sayede birikintiler yıkanarak gözden atılmış olur. Çok sıkı lensler ise gözde bir takım hassasiyetlere, görüş keskinliğinin azalmasına ve uzun vadede bazı komplikasyonlara sebebiyet verebilir.
Siz de kontakt lens uygulaması için Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.
Kontakt lensin reçete edilmesinden önce ayrıntılı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Hastanın göz yapısına en uygun lens türü, doktorun önerisi ve hasta ile yapılan değerlendirme sonrası belirlenir. Bu adımlar, göz sağlığının lens kullanımı için uygun olup olmadığını ve hangi tür lensin en iyi sonuç vereceğini belirlemek için gereklidir.
Kontakt lens kullanımına ilk başlandığında, gözlerin uyum sağlaması için takma süresi aşamalı olarak günbegün artırılmalıdır. Yumuşak lenslerde bu süreç genelde 3-4 gün sürerken, sert lenslerde ise 2-4 haftayı bulabilir. Alışma sürecinde gözlerde yaşarma, sık göz kırpma, ışığa duyarlılık ve kızarıklık gibi geçici şikayetler görülebilir; ancak bu şikayetler devam ederse doktora danışılmalıdır.
Kontakt lensler genellikle yumuşak ve gaz geçirgen sert lensler olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Yumuşak lensler çoğu görme bozukluğunda tercih edilirken, gaz geçirgen sert lensler daha özel durumlarda kullanılır.
Yeni nesil yumuşak lensler, hipermetropi, miyopi, astigmatizma ve presbiyopi gibi çeşitli görme sorunlarını düzeltebilir. Hidrofilik malzemeden üretilen bu ince ve esnek lensler korneayı kaplayarak gözle uyum sağlar.
Bir gün, bir ay, üç ay ya da bir yıl kullanılabilen çeşitli türleri mevcuttur. Ayrıca tedavi amaçlı, bifokal ve renkli lens gibi özel seçenekleri de bulunmaktadır.
Yumuşak lenslerin kullanıldığı durumlar dışında, yüksek astigmatizması olan veya keratokonus gibi düzensiz kornea yapısına sahip hastalar için gaz geçirgen sert lensler önerilir. Oksijen geçirgenliği yüksek olan bu lensler, korneanın şeklini almadığından yüksek astigmatizmada veya keratokonus gibi durumlarda daha iyi görme kalitesi sunar.
Görme bozukluğu olan veya olmayan kişiler tarafından tercih edilen renkli lensler, göz rengini değiştirmek isteyenler için popüler bir seçenektir. Görme düzeltici özellikleri bulunan renkli lens seçenekleri de vardır.
Hem yakın hem de uzak mesafeyi görme ihtiyacı olan kişiler için geliştirilmiş bifokal lensler, iki farklı gözlük kullanmak zorunda kalmadan rahat bir görüş sağlar.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göz Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.