Anasayfa Tıbbi Birimler Göz Hastalıkları Şaşılık Tedavisi
Şaşılık Tedavisi

Şaşılık Tedavisi

Ayrıntılı bir göz muayenesinin ardından çocuklarda meydana gelen şaşılığın nedeninin ne olduğu tespit edilir. Kimi zaman gözlükle, kimi zaman da ameliyatla tedavi planlanmaktadır. Bunun dışında çocukta göz tembelliğine rastlanırsa tembel olan gözü çalıştırmak için diğer gözün kapatılması şeklinde bir program önerilir. Bu program doğru şekilde uygulanmadığında yaşam boyu göz tembel kalır ve geleceği olumsuz etkileyecek görme kayıpları yaşanır.

Çocuk bireylerde şaşılık için muayene gerçekleştirilirken damla ile gözbebeğinin büyümesi sağlanır. Bu sayede ölçümler yapılabilir. İdeal yöntem çocukta şaşılığın görüldüğü anda göz doktoruna başvurulmasıdır. Fakat herhangi bir şaşılığa rastlanmasa dahi her çocuk bir yaş öncesinde, üç yaşında ve yedi yaşında göz muayenesine götürülmelidir. Göz tembelliğine yol açabilecek bir sorun olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Zira göz tembelliği 9-10 yaştan itibaren tedavisi mümkün olmayan kalıcı bir sağlık sorunudur.

Yetişkin bireylerde şaşılık vakalarında genellikle çocukluktan bu yana devam eden gizli şaşılığın açığa çıkması şeklinde olur. Gözün hareket etmesini sağlayan kasların felç geçirmesi sonucunda yetişkin şaşılığı meydana gelir. Bu vakalarda çift görme sorunu olur ve kişi gündelik hayatını devam ettirmekte zorlanır.

Şaşılık Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde!

Bu nedenle siz de çocuğunuzu göz taramasına getirerek ilerleyen yıllarda yaşanması muhtemel göz tembelliği veya şaşılık gibi sağlık sorunlarına erkenden müdahale edebilirsiniz. Özel Ortadoğu Hastanesi Türkiye’de göz sağlığı alanında önde gelen sağlık kuruluşları arasındadır.

İçindekiler

Şaşılık Neden Oluşur?

Gözlerin hareket etmesini sağlayan kasların uyumu ve kuvveti önemlidir. Bu kaslara sinirler aracılığıyla bilgi taşınır ve beyindeki hareket kontrol merkezi bunları düzenler. Bu sistemlerde oluşabilecek herhangi bir sorun şaşılığa yol açabilir. Şaşılık genetik yatkınlıktan kaynaklanabileceği gibi travmalar, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklar veya beyin tümörleri gibi sorunlar da bu duruma neden olabilir. Nadir durumlarda ise beyin felci, genetik kromozom bozuklukları ve hidrosefali gibi rahatsızlıklar şaşılık sebebi olabilir.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Şaşılık genellikle çocukluk çağında kendini belli eder ve temel belirtisi gözlerin aynı yöne bakamamasıdır. Ayrıca, gözlerde sulanma, bir nesneyi birden fazla görme, baş ve gözlerde rahatsızlık hissi ile netlik kaybı gibi problemler yaşanabilir. Ayrıca, başın ve gözlerin belirli bir yöne eğilerek bakılması veya üç boyutlu görme eksikliği de belirtiler arasında yer alabilir.

Şaşılık Türleri Nelerdir?

Gözün Kayma Yönüne Göre:

İçe kayma: Gözlerin burun yönüne doğru bir ya da iki taraflı olarak sapması durumudur.

Dışa kayma: Gözlerin dışa doğru hareket etmesi.

Uyumsal içe kayma: Genellikle yakın bakış sırasında oluşur.

Oluşum Nedenine Göre:

Doğumsal şaşılık: Doğuştan var olan durumlar.

Kırma kusuruna bağlı şaşılık: Gözlük ihtiyacından kaynaklanabilir.

Kas felcine bağlı şaşılık: Kasların hareketini kontrol eden sinirlerdeki problemlerden kaynaklanır.

Latent şaşılık: Genellikle stres veya yorgunluk durumlarında belirginleşen hafif düzeyde göz kayması.

Erişkinlerde ortaya çıkan şaşılık: Genellikle travma, sağlık sorunları ya da yaşlanma süreçleriyle bağlantılıdır.

Şaşılık Teşhisi Nasıl Konur?

Göz kayması, kapsamlı bir göz muayenesi sonucunda rahatlıkla tespit edilebilir. Özellikle ailede şaşılık öyküsü varsa, çocukların düzenli olarak göz taramasından geçirilmesi önemlidir. Çocuklarda erken teşhis edilmesi tedavi başarısını artırır ve bu nedenle dört yaşından önce bir veya iki kez göz muayenesi önerilir.

Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Uygulanacak tedavi, hastanın yaşına, göz kaymasının çeşidine ve kayma miktarına göre farklılık gösterebilir.

Cerrahi Tedavi: Kas dengesizlikleri cerrahi müdahaleyle düzeltilir.

Gözlük veya Prizmatik Camlar: Kırma kusurlarına bağlı şaşılıkta tercih edilir.

Botoks Uygulaması: Kaslara enjekte edilerek geçici düzeltmeler sağlanabilir.

Egzersizler: Göz hareketlerini güçlendirmek için özel egzersizler önerilebilir.

Çocuklarda Şaşılık Tedavisi

Çocuklarda genellikle gözlük veya egzersizler ilk seçenek olarak tercih edilir. Ancak düzelme sağlanamazsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Yetişkinlerde Şaşılık Tedavisi

Erişkinlerde tedavi amacıyla prizma özellikli gözlükler ya da kaslara uygulanan botoks enjeksiyonları tercih edilebilir. Gerekli durumlarda cerrahi işlem uygulanabilir.

Ameliyatsız Şaşılık Tedavisi Mümkün mü?

Kayma miktarı çok az olan kişilerde prizmatik camlar veya botoks gibi yöntemlerle ameliyatsız tedavi mümkündür. Ancak daha ciddi kayma durumlarında cerrahi müdahale kaçınılmazdır.

Tedavi Edilmeyen Şaşılık Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Eğer şaşılık tedavi edilmezse, beyin kayma gösteren gözden gelen görüntüyü bastırır ve bu da çift görmeye neden olabilir. Bu süreç, iki gözün birlikte çalışmasını bozarak göz tembelliğine sebep olabilir.

Şaşılık Ameliyatı Hakkında Bilgiler

Şaşılık ameliyatı genellikle 40 dakika ile 1 saat arasında sürer. İşlem genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Cerrahi müdahaleden sonra hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir ve kısa bir iyileşme sürecinin ardından rutin aktivitelerine devam edebilirler.

Şaşılık Kendi Kendine Düzelir mi?

Şaşılık kendiliğinden düzelmez. Ancak gözlük gibi yöntemlerle bazı durumlarda düzelme sağlanabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi, kalıcı çözümler için önemlidir.

Sonuç

Gözlerin uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak için şaşılık tedavisinde erken teşhis ve müdahale büyük önem taşır. Bu durum yaşam kalitesini artırmak için mutlaka göz doktorunun değerlendirmesiyle tedavi edilmelidir.

Göz Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göz Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler