Mide kanseri, midenin iç astarında başlar ve hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasıyla oluşur. Mide kanserinin en önemli nedenleri arasında; genetik faktörler ve beslenme alışkanlıkları bulunur. Dolayısıyla kısmen önlenebilir bir kanser türüdür.
Midenin iç yüzeyinde bulunan glandüler dokuda başlayan ve midedeki sağlıklı hücrelerin büyüyerek bölündüğü ölümcül bir kanser türüdür. Hastalığın ileri aşamasında kanserli hücreler mide duvarlarının derinlerine doğru büyür. Vakaların yaklaşık %95'i mide zarında başlayarak yavaş bir biçimde yayılır. Mide kanserinde oluşan tümörler karaciğer ve pankreas gibi organlara sıçrayarak metastaz yapabilir. Özellikle 65 yaş üzerindeki erkeklerde, sağlıksız beslenenlerde ve ailede mide kanseri öyküsü olanlarda görülme riski yüksektir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli mide ağrısı,
Ani kilo kaybı,
Dışkıda kan,
Yutmada zorluk,
İştahsızlık,
Göz akı ve ciltte sararma,
Gaz sıkışması ve geğirme isteği,
Mide bulantısı ve kan kusmak,
Mide yanması,
Dışkılama alışkanlığı ve dışkı şeklinde değişiklik,
2. Evre: Dışkıda kan, kanlı kusma, tükenmişlik, lenf bezlerinde şişlik ve kilo kaybı gibi belirtiler görülür. Bu evrede teşhis edilen mide kanserlerinde çoğunlukla ameliyat önerilir. Midenin tamamı ve bir kısmına gastrektomi yapılır.
3. Evre: Kanser, mide dışındaki organlara sıçramaya başlar. Buna metastaz denir. Kanserin yayıldığı organlar genellikle pankreas ve karaciğer olur. Bu evrede dışkıda aşırı kan, kanlı kusmaların artması, kişinin çok yorgun hissetmesi, ciddi kilo verilmesi, midede şişlik ve yumru görülür.
4. Evre: Bu evrede kanser birçok organa yayılmıştır ve ameliyat ihtimali yoktur. Kişinin belirtileri çok şiddetli bir hal alır. Dışkıdan aşırı miktarda kan gelir, kusmalar artar, kanamalar şiddetlenir ve aşırı kilo verilir.
Mide Kanseri Neden Olur?
Alkol, sigara ve tütün ürünleri kullanmak,
Gastrit,
Sağlıksız beslenmek ve aşırı tuzlu gıdalar tüketmek,
Obezite,
Helikobakter pilori bakterisi ve farklı enfeksiyonlar,
Genetik faktörler.
Mide Kanserinden Korunma Yolları
Mide rahatsızlıklarını ciddiye alın: Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarınız varsa tedavi olun. Tedavi edilmeyen mide rahatsızlıkları, kanseri riski artırabilir.
Sağlıklı beslenin: Meyve ve sebze bakımından zengin, tuz ve kırmızı et bakımından zayıf bir beslenme kanser riskini düşürür. Turunçgiller, yapraklı yeşil sebzeler ve havuç gibi C vitamini, beta-karoten ve karotenoid kaynağı besinler tüketilmelidir.
Alkol, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun: Alkol ve tütün kullanmak, birçok kanser türü için riski artırır.
Sağlıklı kiloyu koruyun: Vücut kitle endeksine uygun şekilde kilonuzu korumak, mide kanseri riskini azaltır.
Bakteri tedavisini ihmal etmeyin: Helikobakter pilori testiniz pozitif ise mutlaka tedavi olun. Bu enfeksiyon, mide kanseri gelişiminde risk faktörüdür.
Mide Kanseri Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde mide kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Onkolojik Cerrahi Birim Doktorları
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Diğer Onkolojik Cerrahi Hastalıkları
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.