Anasayfa Tıbbi Birimler Onkolojik Cerrahi Rektum Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)
Rektum Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)

Rektum Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)

Kanserli hücrelerin rektum dokularında büyümesi sonucu meydana gelen kanser türüdür. Rektum kanseri; kalın bağırsakta en sık görülen kanser türlerindendir. Bu kanserin rektum ve kolon testleriyle teşhisi mümkündür.

İçindekiler

Rektum Kanseri Nedir?

Kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısım olan rektumun görevi vücuttan atılacak dışkıyı geçici olarak depolamaktır. Rektumda bulunan hücrelerin kontrolsüz ve anormal biçimde büyümesi sonucu dokularında başlayan kanser türüne rektum kanseri denir. Rektum kanserine çoğunlukla rektum astarında yer alan polipler neden olur.

Rektum Kanseri Nedenleri Nelerdir?

  • Genetik,
  • İleri yaş,
  • Alkol ve sigara kullanmak,
  • Hayvansal kaynaklı, yüksek yağlı beslenme,
  • Kolorektal kanser veya polip öyküsü,
  • Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı,
  • Hareketsiz yaşam ve obezite,
  • Diyabet,
  • Kanser tedavisi için özellikle karın bölgesine radyoterapi tedavisi almak.

Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Makatta kanama ya da dışkıda kan,
  • Kabızlık, ishal, aşırı gaz gibi bağırsak hareketlerinde değişiklik,
  • Dışkıda mukus,
  • Yeterli dışkılayamama hissi,
  • Dışkılama esnasında ağrı,
  • İnce dışkılama,
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Kilo kaybı,
  • Baş dönmesi.

Rektum Kanseri Evreleri Nelerdir?

0. Evre: Kanser, rektumun iç tabakasındadır ve bu evrede tedavi edilebilir.

1. Evre: Rektumun iç tabakasından daha derine sıçrasa da diğer organlara yayılmamıştır.

2. Evre: Rektumun daha derin katmanlarına ve çevredeki lenf düğümlerine yayılmıştır.

3. Evre: Bu evrede kanser, komşu organlara veya dokulara da sıçrayabilir.

4. Evre: Kanser; karaciğer, akciğer veya kemikler gibi rektumdan uzak organlara yayılmıştır ve tedavi olanakları sınırlıdır.

Rektum Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Rektum kanseri teşhisinde önce tıbbi öykü ve ailenin hastalık geçmişi değerlendirilir. Fiziki muayenenin ardından kanser şüphesi varsa bazı tetkikler yapılır.

Teşhiste kolonoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi, sanal kolonoskopi gibi endoskopik incelemeler yapılır. Biyopsi ile endoskopik uygulamalarla alınan örnekler değerlendirilir.

Kanser tanısı konulmasının ardından kanserin evresi için BT, akciğer filmi, ultrasonografi, MR, ERUS ve PET gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Hastalığın seyri ve vücuda etkilerini belirlemek için çeşitli kan testleri de kullanılır. Sonrasında tedavi planı hazırlanır.

Rektum Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rektum kanserde de tedavi yöntemi evresine ve hastanın sağlık durumuna göre değişir.

Tedavide temel olarak cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri uygulanır. Kimi vakalarda cerrahi olarak tümörün çıkarılması yeterli olabilir. Kimi durumlarda da tümöre sadece kemoterapi ya da radyoterapi yapılabilir. Cerrahi yöntemin yanında kemoterapi ve radyoterapi verilmesi gereken vakalara da rastlanır.

Tedavide hekimin uygun gördüğü biçimde kemoradyoterapi, ameliyattan önce ya da sonra uygulanabilir.

Bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için uyaracak olan immünoterapi de yeni yöntemlerindendir. İmmünoterapi yalnızca ileri evre rektum kanseri tedavisinde kullanılır.

Rektum Kanseri Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Rektum kanserinde ameliyat; tümörün yerine, boyutuna ve ameliyatın nedenine göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Rektumda yapılacak ameliyat çeşitleri şunlardır:

  • Abdominoperineal rezeksiyon (APR): Tüm rektumu, anüsü ve sfinkter kaslarının alındığı en kapsamlı ameliyattır. Sfinkter kaslarının alınması sonrası vücuttan atıkları çıkarmak için bir ostomiye ihtiyaç duyulabilir. Ostomi, ileumunda (ince bağırsağın alt bölümü) ileostomi denilen veya kolonda kolostomi biçiminde yapılan ve cerrahi şekilde oluşturulan bir açıklıktır. Bu açıklığa vücuttaki atıkları toplamak için harici bir kese takılır. Bu kese, düzenli şekilde boşaltılmalıdır. Kanser, rektumun çok aşağısındaysa veya sfinkter kaslarına yayılmışsa bu yöntem uygulanır.
  • Düşük ön rezeksiyon (LAR): Bu ameliyat, sfinkter kaslarını korumayarak, rektumun alt kısmının iyileştirilmesini amaçlar. Uygulanan ameliyata göre bir stoma gerekebilir. Eğer stomaya ihtiyaç yoksa dışkının doğal geçitten geçebilmesi için kalan rektum anüse tekrar bağlanır.
  • Robotik destekli rektal rezeksiyon: Bu operasyon; düşük ön rezeksiyona yöneliktir. Operasyonda yararlanılan robotik kollar hassasiyet oluşturarak kontrolü sağlar. Ameliyatı yapan doktor, bir konsolda oturarak, robotik kolları yönlendirir. Bu ameliyatlarda; iyileşme süresi daha hızlıdır ve daha az kan kaybı olur.

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

Rektum ameliyatından sonra herhangi bir yan etki oluşturmadığı takdirde hasta 3 ile 7 gün arasında hastanede kalır.

İlk iyileşme süreci, 4 ile 6 hafta arasındadır. Bu süreçte yaranın iyileşmesi, ağrıların azalması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi beklenir.

Hastanın günlük yaşamına dönmesi ise kademeli olarak birkaç ay sürebilir. Ameliyatın ardından en az 6 hafta yorucu aktivite veya ağır kaldırmaktan uzak durulmalıdır.

Rektum Kanseri Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde rektum kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Onkolojik Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktorlar güncelleniyor.

Diğer Onkolojik Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler