İnsan vücudundaki asli görevi idrar depolamak olan mesane ya da bir başka deyişle idrar kesesi, içi boş idrar ile doldukça esneme gösterebilen bir organdır. Mesane kanseri çoğunlukla mesanenin iç yüzünü kaplayan mukozanın ürotelyal hücrelerinden kaynaklanır. Mesane tümörleri kimi zaman iyi huylu kimi zaman ise kötü huylu olabilmektedir. Fakat kanser olmayan iyi huylu mesane tümörleriyle de karşılaşabiliriz.
Mesanenin çıkartıldığı cerrahi müdahaleye radikal sistektomi adı verilir. Mesane kanseri vakaları vücudun farklı bölgelerine yayılma eğilimi gösterir ve bu yüzden mesanenin ve de çevresindeki organların çıkarılması gerekebilir.
Erkek bireylerde prostat, seminal veziküller ve de çevrede bulunan lenf düğmeleri cerrahi müdahale ile çıkarılır. Erkek hastalar ameliyatın ardından boşalamazlar. Orgazm olma yetisi olumsuz etkilenmese de çok sayıda hasta için penis ereksiyonu gerçekleşemez. Kimi durumlarda penis ereksiyonunu kontrol eden sinirleri korumak mümkündür.
Böyle durumlarda gücün restore edilmesi ameliyatın ardından bir yıllık bir sürecin sonunda gerçekleşir. Ereksiyon sağlamak için kimi alternatif yöntemlere de başvurulabilir.
Kadın hastalarda çoğunlukla fallop tüpü, uterus, yumurtalıklar, lenf düğmeleri, vajinanın bir kısmı ve serviks çıkartılır. Serviksleri ya da vajinasının bir kısmı çıkarılan kadınlar ameliyatın ardından ilk birkaç aylık sürede cinsel ilişkiye dair sorun yaşayabilirler. Ancak birkaç aylık sürecin ardından vajina dokusu gevşer ve cinsel ilişkiyi olanaklı hale getirir.
Her hasta için genel geçer bir tedavi prosedürü yoktur. Planlamalar kişiye özel yapılır. Kimi hastalar için en ideal seçenek açık ameliyat olurken, kimi hastalar için robot yardımlı kapalı operasyonlar daha doğru bir seçenek olarak öne çıkar. Açık ameliyatta göbekten göbek kasık kemiğine dek uzanan bir kesi açılır. Robotik destekli kapalı ameliyatta ise 6 adet küçük kesik yani insizyon oluşturulur ve müdahale bu şekilde gerçekleştirilir.
Kan kaybını büyük ölçüde önlemesi, bağırsakların fonksiyonlarının daha erken geri dönmesini sağlaması, hastanede geçirilen sürenin daha da kısalması, yaşamsal aktivitelere daha erken dönmesini sağlaması gibi özellikler robotik destekli kapalı ameliyatın avantajları arasındadır.
Siz de mesane kanseri ile mücadele ediyorsanız Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’ne başvurarak özlediğiniz sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.