Anasayfa Tıbbi Birimler Onkolojik Cerrahi Rahim Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)
Rahim Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)

Rahim Kanseri Ameliyatı (Cerrahisi)

Kadınlarda en yaygın görülen kanser türlerinden olan rahim kanserinin ilk belirtisi adet dönemleri arasında ya da menopoz sonrasında meydana gelen kanamadır. Tedavisinde çoğunlukla rahmin alınması işlemi olan histerektomi kullanılır.

İçindekiler

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim, düzenli olarak kalınlaşan ve zamanı gelince adet olarak dökülen “endometrium” denilen hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin anormal ve kontrolsüz biçimde bölünerek çoğalmasına rahim kanseri veya endometrium kanseri denir.

Rahim Kanseri Nedenleri Nelerdir?

İleri yaş,

Çok sayıda doğum yapmak,

Erken yaşta adet görmek,

Geç menopoz,

Genetik,

Hiç gebelik yaşamamak,

Erken yaşta cinsel ilişki,

Yüksek yağlı beslenme,

Diyabet,

Lynch sendromu,

Polikistik over,

Yumurtalık hastalıkları ve hormon değişimleri,

Sigara.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Adet dönemi dışında vajinal kanama,

Menopoz dönemi sonrasında kanama,

İdrar yaparken zorlanma,

Cinsel ilişki sırasında ağrı,

Alt karın bölgesinde (pelvis) ağrı,

Kötü kokan anormal vajinal akıntı,

Adet dönemlerinin normalden daha uzun ve sancılı olması,

Kilo kaybı,

Yorgunluk.

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

1. Evre: Tümör sadece rahimdedir, henüz yayılmamıştır.

2. Evre: Tümör, rahim ağzının destek bağ dokularına ilerlemiştir ancak lenf bezlerine ulaşmamıştır.

3. Evre: Tümör, rahmin dışına da ilerlemiştir. Yumurtalıklara, fallop tüplerine ve lenf bezlerine yayılmaya başlamıştır.

4. Evre: Tümör, mesane, bağırsak, kemikler ve akciğerler gibi uzak organlara da yayılmıştır.

Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Fiziksel Muayene: Belirti gösteren hastaya, öncelikle fiziksel muayene yapılır. Adet düzeni ve varsa hastadaki rahatsızlıklar değerlendirilir. Vajinanın içine yerleştirilen ultrason probuyla rahim içi ultrasonu çekilir. Bir kitle olup olmadığına, rahim kası tabakasına ve endometrium kalınlığına bakılır.

Histeroskopi: Anormal vajinal kanama meydana gelen hastalarda kullanılan bu yöntemde, ince bir teleskop ile rahim içerisine bakılır.

Biyopsi: Kişinin rahim içi zarından örnek alınarak incelenir. Bu yöntemde kanserin hücre tipi ve yapısı saptanır.

Dilatasyon ve Küretaj: Biyopsinin kesin teşhiste yeterli olmadığında durumlarda uygulanan bu işlemde, hastanın rahim ağzı genişletilir ve içerideki doku kazınarak örnek alınır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR): Bu görüntüleme yöntemleriyle tümörün büyüklüğü ve yeri tespit edilir.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat: En sık kullanılan yöntem cerrahidir. Rahim alma ameliyatının yanında frozen denilen ameliyat sırasında rahmin patolojik incelemesi, bu kanser türünde temel tedavi yöntemidir. Frozen sonucuna göre, damarın çevresinde bulunan lenflerin de çıkarılması gerekebilir.

Radyoterapi: Bu uygulamada, yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanserli hücreler yok edilir. Ameliyat sonrasında rahim kanserinin tekrarlama riski varsa hastaya rahmin alınmasından sonra radyasyon tedavisi yapılabilir.

Kemoterapi: Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi uygulanabilir. Kanserin tekrarlanması riski bulunuyorsa ameliyattan sonra, tümörü küçültüp tamamının çıkartılabilmesi için ise cerrahi müdahale öncesinde kemoterapi yöntemi uygulanabilir. Kemoterapi, radyoterapiyle beraber ya da tek başına yapılabilir.

Hormon Tedavisi: Kanserin yayılımını azaltmak ve tümörün büyümesini önlemek için progesteron hormonu kullanılabilir. Bu yöntem, hastanın ameliyat edilemediği, kanserin tekrarladığı ya da yayıldığı durumlarda uygulanır. Bu tedavi, genellikle kemoterapi ile birleştirilir.

Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim kanseri ameliyatına karar verilirken önce hastanın sağlık durumu ve kanserin değerlendirilir. Bu operasyonlar genellikle histerektomi yöntemiyle yapılır. Histerektomi, rahmin alınması işlemine denir. Rahmin alınması açık, kapalı veya robotik yöntemlerle uygulanır.

Rahim kanseri ameliyatları hastalığın ilk üç evresinde yapılır. Kanser, son evredeyse ameliyat tercih edilmez. Cerrahi yöntem, birkaç ameliyatın aynı anda gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanabilir. Tümör, başka bölgelere yayılmışsa ameliyat sırasında bu bölgeler de temizlenir. Ameliyat karın veya vajinadan yapılır.

Rahim Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Rahmin alınması işlemi 1-3 saat arası sürer. Ameliyat süresi, hastanın daha önce ameliyat geçirip geçirmediği ve rahimle birlikte diğer üreme organlarının alınıp alınmayacağına göre değişiklik gösterir.

Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu?

Ameliyat sonrası şişkinlik ve gaz olması normaldir. Şişkinliğin birkaç hafta içinde geçmesi beklenir. Şişkinliğin azalması için çeşitli egzersizler ve sıcak kompresyon yapılabilir. Ayrıca beslenmeye dikkat etmek, bol lifli besinler tüketmek de şişkinliğin inmesine yardımcı olur.

Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yaklaşık 6 hafta boyunca hastada vajinal akıntı görülebilir. Akıntı için yalnızca hijyenik pedler kullanılmalı, genital bölge temizliğine özen gösterilmelidir.

6 haftaya kadar 5 kilogramdan ağır şeyler kaldırılmamalıdır.

6 haftaya kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Duş almakta bir sakınca yoktur, yara izi nazikçe yıkanmalıdır.

Hasta 4-6 hafta içinde zorlayıcı olmamak şartıyla egzersiz rutinine başlayabilir.

Rahim Kanseri Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde rahim kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Onkolojik Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktorlar güncelleniyor.

Diğer Onkolojik Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkolojik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler