Kanserli hücrelerin rektum dokularında büyümesi sonucu meydana gelen kanser türüdür. Rektum kanseri; kalın bağırsakta en sık görülen kanser türlerindendir. Bu kanserin rektum ve kolon testleriyle teşhisi mümkündür.
Kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısım olan rektumun görevi vücuttan atılacak dışkıyı geçici olarak depolamaktır. Rektumda bulunan hücrelerin kontrolsüz ve anormal biçimde büyümesi sonucu dokularında başlayan kanser türüne rektum kanseri denir. Rektum kanserine çoğunlukla rektum astarında yer alan polipler neden olur.
0. Evre: Kanser, rektumun iç tabakasındadır ve bu evrede tedavi edilebilir.
1. Evre: Rektumun iç tabakasından daha derine sıçrasa da diğer organlara yayılmamıştır.
2. Evre: Rektumun daha derin katmanlarına ve çevredeki lenf düğümlerine yayılmıştır.
3. Evre: Bu evrede kanser, komşu organlara veya dokulara da sıçrayabilir.
4. Evre: Kanser; karaciğer, akciğer veya kemikler gibi rektumdan uzak organlara yayılmıştır ve tedavi olanakları sınırlıdır.
Rektum kanseri teşhisinde önce tıbbi öykü ve ailenin hastalık geçmişi değerlendirilir. Fiziki muayenenin ardından kanser şüphesi varsa bazı tetkikler yapılır.
Teşhiste kolonoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi, sanal kolonoskopi gibi endoskopik incelemeler yapılır. Biyopsi ile endoskopik uygulamalarla alınan örnekler değerlendirilir.
Kanser tanısı konulmasının ardından kanserin evresi için BT, akciğer filmi, ultrasonografi, MR, ERUS ve PET gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Hastalığın seyri ve vücuda etkilerini belirlemek için çeşitli kan testleri de kullanılır. Sonrasında tedavi planı hazırlanır.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rektum kanserde de tedavi yöntemi evresine ve hastanın sağlık durumuna göre değişir.
Tedavide temel olarak cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri uygulanır. Kimi vakalarda cerrahi olarak tümörün çıkarılması yeterli olabilir. Kimi durumlarda da tümöre sadece kemoterapi ya da radyoterapi yapılabilir. Cerrahi yöntemin yanında kemoterapi ve radyoterapi verilmesi gereken vakalara da rastlanır.
Tedavide hekimin uygun gördüğü biçimde kemoradyoterapi, ameliyattan önce ya da sonra uygulanabilir.
Bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için uyaracak olan immünoterapi de yeni yöntemlerindendir. İmmünoterapi yalnızca ileri evre rektum kanseri tedavisinde kullanılır.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde rektum kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Sequi exercitationem dolore suscipit est nostrum nulla neque voluptatum assumenda debitis veniam!