Anasayfa Tıbbi Birimler Üroloji Ürodinami Testi

Ürodinami Testi

Ürodinami Testi

Hem kadın hem de erkeklerde en büyük sağlık problemlerinden biri idrar kaçırma veya diğer idrar şikâyetleri gelir. Sosyal yönü itibariyle psikolojik sorunlar da doğurabilecek bu hastalıkların tedavisinde en önemli etken Ürodinami Testi’dir. Bu test ile idrar kaçırma ve diğer problemlerin nedenleri belirlenerek gerekli tedavinin planlanması yapılır. Ürodinami testi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde başarı ile yapılmaktadır.

İçindekiler:

Ürodinami Testi Nedir?

Ürodinami testi, idrar kaçırma veya diğer idrar şikâyetlerinin değerlendirilmesi için kullanılan testlere denir. Bu test ile idrar yapma sürecinde etkin olan mesane, prostat ve idrar yolunda yaşanan bozukluklar araştırılır. Ürodinami testi, idrar kanalından mesaneye ve makattan rektuma iki adet basınç ölçer ince katater yerleştirilip, kas aktivitesi izlenir

Yenidoğan bebekler de dahil olmak üzere her yaştan erkek ve kadına yapılabilen bu test ile idrar yapma bozuklukları anlık olarak bilgisayar ölçümleri ile tespit edilir. Bu testin amacı, mesane doldurulurken mesanedeki, karındaki basınçların ölçülmesi, mesane kasılmalarında etkili olan sinirlere EMEG yapılması ve idrar esnasında mesane kasılma basınçları ve elektriksel aktivite incelenerek idrar kaçırma ve idrar yapamamanın nedenlerini ortaya koymaktır.

Ürodinami Testi Hangi Amaçla Yapılır?

Ürodinami testi;

Ürodinami Testi Kimlere Yapılır?

Ürodinami testi;

Muayenede kesin tanı konulamadığında,

İlaç tedavisi öncesi tanıyı kesinleştirmek amacıyla,

Girişimsel tedavi öncesi tanıyı kesinleştirmek amacıyla,

İlaç ve cerrahi tedavinin başarısız olduğu durumlarda tekrar değerlendirmek için,

Cerrahi tedavi öncesi hastalığın seyrini görmek amacıyla,

Cerrahi veya tedavi sonrası hastalığın takibi amacıyla hastalarda yapılmaktadır.

Ürodinami Testinin Ne Zaman Yapılması Gerekir?

Ürodinami testinin;

Ürodinami Testi Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Ürodinami testi;

Ürodinami Test Türleri Nelerdir?

Ürodinami test türleri;

Ürodinami Testi Nasıl Yapılır?

İdrar kanalından mesaneye, makattan rektuma iki adet basınç ölçer ince kateter yerleştirilerek yapılan bir testtir. İşlem esnasında mesane ve rektuma yerleştirilen elektrotlar ile kas aktiviteleri eş zamanlı olarak izlenir. Katater ile mesane serum ile doldurularak idrara sıkışma hissi oluşturulur ve ardından işeme gerçekleştirilir. Bu esnada mesane ve çevre kasların davranışları kaydedilerek incelenir.

Ürodinami testi için hangi hazırlıklar yapılır?

Ürodinami, acı hissedilmeden ve rahatsızlık olmadan gerçekleştirilen bir testtir. Her yaş grubundaki bireylere, yeni doğanlardan yetişkinlere kadar güvenle uygulanabilmektedir. Test öncesinde idrar tahlili yapılması önemlidir; böylece idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı kontrol edilir. Eğer enfeksiyon mevcutsa, mesanenin hassasiyeti üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden, enfeksiyon riski taşıyan bireylerde gerekli tedavi yapılmalı ve ürodinami işlemi ileri bir tarihe ertelenmelidir. Ayrıca, karın içi basıncın doğru bir şekilde ölçülmesi için hastaneye gelmeden önce bağırsakların temizlenmesi amacıyla lavman yapılması önerilmektedir.

Ürodinami Testinin Avantajları Nelerdir?

Ürodinami Testinin Dezavantajları Nelerdir?

Ürodinami Testi Yaptırma Fiyatı

Ürodinami testi yaptırmanın fiyatları yapılacak testin mahiyeti, hastalığın türü, testin yenilenip yenilenmeyeceği, testin yapıldığı sağlık merkezi ve şehre göre değişmektedir.

Ürodinami Testi Sık Sorulan Sorular

Ürodinami testi kaç dakika sürer?

Ürodinami testinin ne kadar süreceği, yapılacak testin türüne ve hastalığın durumuna bağlı olarak yaklaşık 30 dakika sürer. Şüpheli durumlarda işlemler yenilenebilir. Bu nedenle süre de uzayabilmektedir.

Ürodinami testi hangi bölüm ve doktor yapar?

Ürodinami testi Üroloji bölümlerinde yapılmaktadır. Testi ise üroloji doktorları yapıp yorumlamaktadır.

Ürodinami testi prostat hakkında bilgi verir mi?

Evet, bu test ile yakınmaların prostat büyümesi veya idrar kesesi kasılma bozukluklarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ortaya çıkar. Ürüflovmetri testi ile de prostat hastalıklarının tedavisi planlanabilmekte, ilaç-ameliyat tedavilerine karar verilebilmekte, tedavinin etkisi ve takibi yapılabilmektedir.

Ürodinami testi sadece erkeklere mi yapılır?

Hayır, ürodinami testi yenidoğanlar da dahil kadınları ve erkeklere güvenle yapılabilen bir testtir. Kadınlarda idrar kaçırma ve organ sıkışması durumlarında ameliyat kararı verilirken ürodinami testi ile önemli bilgiler edinilebilmektedir.

Ürodinami testi yaptırılmazsa hangi sağlık sorunu oluşur?

İdrar yapma ve işeme bozukluklarının tanısında bu test önemlidir. Yapılmaması durumunda yapılacak tedaviler eksik kalır, tedavilerin sonucu alınamaz.

Ürodinami testi ile idrar akış hızı ölçülür mü?

Evet, idrar akış hızını ürodinami testinin bir parçası olan üroflovmetri testi ile ölçülebilmektedir. Sıkışma sonrası idrar huni şeklindeki bir kabı yapılır ve bu esnada idrar miktarı, idrar yapma süresi ve idrar akış hızı ölçülebilmektedir. Normalde idrar akış hızı saniyede 10/15 ml arasında değişir.

Ürodinami testi ağrılı mı?

Hayır, ürodinami testi ağrılı değildir. Bu test için vücuda herhangi bir kesi açılmaz. İdrar kanılı ve makattan girildiği için hiçbir sorun çıkmaz.

Online İşlemler