Burun yan duvarlarında bulunan konkalar (burun eti), değişik nedenlerden dolayı büyüyerek burun tıkanıklığı ve burundan nefes almayı zorlaştırır. Alt konka rezeksiyonu koterizasyonu ise hacmi büyümüş ancak ilaç tedavisi ile küçülmeyen alt burun etlerinin cerrahi operasyon ile küçültülmesi işlemidir.
Burun içerisinde hava akışını, ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlayan ve burun eti olarak adlandırılan organcıklara denir. Burunda alt, orta ve üst konka olmak üzere üçer adet bulunur.
Burun eti büyümesinin en yaygın sebebi, burun alerjileri yani alerjik rinittir.
Bazı hormonal dengesizlikler, burun etlerinde büyümeye yol açabilir.
Bazı ilaçlar burun eti şişmesine neden olabilir:
Burun kemiğinde eğrilik (septum deviasyonu) durumunda, eğriliğin karşı tarafındaki burun eti büyüyebilir.
Nezle, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar burun etlerinin şişmesine neden olabilir.
Kirli hava, sigara dumanı, kimyasal maddeler ve tahriş edici kokular burun etlerini etkileyebilir.
35-40 yaş sonrasında soğuk, kuru hava, ani sıcaklık değişimi, stres veya yorgunluk gibi faktörler burun sinirlerini etkileyerek burun eti büyümesine ve akıntıya yol açabilir.
Nazal Siklus: Burun etlerinin belirli aralıklarla doğal olarak genişleyip daralması durumu.
Egzersiz: Kan dolaşımı artışıyla burun etlerinin şişmesi.
Gebelik: Hamileliğin son dönemlerinde hormon değişimleriyle burun etlerinde büyüme.
Ergenlik: Hormon seviyelerindeki değişim nedeniyle burun eti büyüyebilir.
Uyuma Pozisyonu: Yan yatıldığında altta kalan burun eti şişebilir.
Cinsel Uyarılma ve Orgazm: Genitonazal refleks nedeniyle burun etlerinde büyüme görülebilir.
Değişik nedenlerden dolayı büyüyen burun etlerinin (konka) cerrahi operasyonla alınması işlemidir.
Burun eti büyümesinde en sık görülen şikâyetler;
Alt konka rezeksiyonu koterizasyonu ameliyatında burundan girilip, burun yan duvarlarında bulunan havalı kemiğe girilip duvarlar çıkarılır. İşlemde her iki alt konkalar burun etlerini küçültücü cihazlar yardımıyla yakılıp küçültülür. Günümüzde konka cerrahisinde lazer ve radyofrekans teknolojisi daha çok kullanılmaktadır.
Bu ameliyat genelde sorunsuz bir şekilde yapılır ve komplikasyon oluşma ihtimali oldukça azdır. Ancak olası sorunlar şunlardır:
Kanama: Ameliyat sonrası kanama ihtimali oldukça düşüktür ve genellikle müdahale gerektiren kanama oranı %1’den azdır.
Enfeksiyon: Operasyon bölgesinde enfeksiyon gelişme riski bulunur.
Burun içi yapışıklığı: Ameliyatın ardından burun içinde doku birleşmeleri meydana gelebilir.
Boş Burun: Aşırı ya da tamamen alınan burun etleri, boş burun sendromuna yol açabilir. Bu sendromda burundan hava geçişi olsa da kişi hava akışını hissetmeyebilir. Ayrıca burunda sürekli kuruluk, kabuklanma ve kötü koku şikayetleri ortaya çıkabilir.
Ameliyat ergenlik döneminden sonra, yılın her zamanında yapılabilmektedir. Ancak alerjik rinitli hastalarda ameliyatın alerji mevsiminde yapılmaması gerekir.
Cerrahi operasyon sonrası burun etinin tekrar büyümesi riski %5 gibidir. Özellikle alerjik rinit hastalığın aksatıldığı hastalar ve sigara içen kişilerde yeniden burun eti büyümesi görülür.
Konkanın (burun eti) radyofrekans işlemi ile küçültülmesi işlemidir. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlem lokal anestezi altında yapılmaktadır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Kulak Burun Boğaz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.