Anasayfa Tıbbi Birimler Kulak Burun Boğaz Gırtlak Kanseri
Gırtlak Kanseri

Gırtlak Kanseri

Boğaz kanseri de denilen gırtlak kanseri, genellikle boğazın iç kısmındaki hücrelerde başlar. Baş ve boyun bölgesinde oluşan kanserler arasında yer alan gırtlak kanseri, boğazın nefes borusu ve dil kökü arasında bulunan, ses tellerinin de yer aldığı kısımda ortaya çıkar.

İçindekiler

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak kanseri, gırtlak bölgesinde bulunan hücrelerin kontrolsüzce büyüyüp çoğalarak tümör haline gelmesiyle oluşan kanser türüne denir. Baş ve boyun bölgesinde en sık rastlanan tümöral hastalık türüdür.

Gırtlak Kanseri Nedenleri Nelerdir?

  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • HPV virüsü,
  • Yaşlılık,
  • Genetik,
  • Baş-boyun kanseri geçmişi,
  • Kimyasallara maruz kalmak,
  • Beslenme tarzı.

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı,
  • Yutkunmakta zorluk ve ağrı,
  • Boğaz ağrısı ve öksürük,
  • Nefes darlığı ve nefes alırken hırıltı,
  • Boyunda şişlik,
  • Kulak ağrısı,
  • Kan tükürme,
  • Kilo kaybı,
  • Ağız kokusu.

Gırtlak Kanseri Evreleri Nelerdir?

Evre 1: Kanser sadece gırtlağın iç astar kısmındadır.

Evre 2: Tümörün boyutu küçüktür ancak gırtlağın dışına sıçramıştır.

Evre 3: Büyüyen tümör, tiroit bezinin iç kısmına veya gırtlağın üst kısmına yayılmıştır.

Evre 4: Kanser; yemek borusu, soluk borusu ya da tiroit bezine sıçramıştır.

Gırtlak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

-Fiziksel muayene: Hekim ilk önce sigara ve alkol kullanımı ile mesleki risk faktörlerini değerlendirir; ardından yanaklar ve dudaklar dahil, ağzın içini, boğazın arkası ile burun ve kulakları inceler.

Nazendoskopi: Bu işlemde, ucunda ışık ve kamera olan bir tüple hastanın burun deliklerinden girilir ve gırtlak incelenir.

Laringoskopi: Nazendoskopi ile gırtlağın yeterli şekilde incelenemediği ya da şüpheli bir durum tespit edildiğinde laringoskopi uygulanır. Laringoskopide kullanılan endoskop daha uzundur ve uygulama, genel anestezi altında ağızdan yapılır.

Video Laringostroboskopi: Genel anestezi yapılması uygun olmayan kişilerde ya da ses tellerinde oluşan tümörlerin tanısında kullanılan yöntemdir. Endoskopun ucunda kamera ve fiber optik flaş ışığı yer alır. Uygulama lokal anestezi altında yapılabilir.

Biyopsi: Nazendoskopi veya laringoskopi işlemlerinde şüpheli bir durum görüldüğünde doku örneği alınarak incelenir. Biyopsi için şüpheli dokunun bir bölümü ya da tamamı çıkarılabilir.

Görüntüleme Yöntemleri: Röntgen, ultrason, Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans (MR) ve PET gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

-Cerrahi Tedavi: En sık kullanılan ve en etkili yöntem olan cerrahide, kanserli dokuyla birlikte gırtlağının bir kısmı ya da tamamı alınır. Bu ameliyatlarda genellikle boynun ön tarafında, nefes borusuna bir delik açılarak, hastanın buradan nefes alması sağlanır.

Gırtlağın yalnızca bir kısmı alınan hastalarda ameliyat sonrasında birkaç gün içinde delik kapatılır. Ancak gırtlağın tamamı alındıysa kalıcı olabilir.

Radyoterapi: Yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerinin yok edilmesi ve tümörlerin küçültülmesi amaçlanır. Radyoterapinin etkisini artırmak için bazı ilaçlar da verilebilir.

Kemoterapi: İleri evrede ameliyattan önce veya sonra ya da ameliyat sonrası hastalığın tekrarladığı kişilerde uygulanır. Ameliyat yapılamayan durumlarda da radyoterapi ve kemoterapi birlikte kullanılabilir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde gırtlak kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler