Mesane astarında bulunan sağlıklı hücrelerin değişerek tümör oluşturmasıyla ortaya çıkan kanser türüdür. Çoğu tümör mesanenin iç tabakasında oluşur. İleri evrelerde kaslara, lenf bezlerine, doku ve organlara yayılabilir. En yaygın belirtisi idrardan kan gelmesidir.
Karnın alt kısmında bulunan ve idrarı depolayan organ olan mesaneyi kaplayan dokudaki hücrelerin değişime uğrayarak tümör denilen bir kitle oluşturmasına mesane kanseri denir. Bu kanser, mesanenin iç kısmında başlar ve derin mesaneye doğru büyüyebilir. İleri evrelerde ise doku ve organlarla birlikte kas ve lenf bezlerine de yayılabilir.
Evre 0: Kanser, yalnızca mesane yüzeyinde ve mesane iç tabakasında bulunur. Henüz mesane duvarının içine sıçramamıştır.
Evre 1: Kanser, mesane duvarının iç tabakasından daha derine yayılmıştır. Komşu lenf düğümleri ve diğer organlara henüz yayılmamıştır.
Evre 2: Kanser, mesane kas tabakasına ya da daha ötesine yayılmıştır. Komşu lenf düğümleri ve diğer organlara henüz yayılmamıştır.
Evre 3: Kanser, çevre dokulara ve lenf düğümlerine sıçramıştır. Pelvik duvarlar, prostat, rahim ya da vajina gibi yakındaki organlarla sınırlıdır.
Evre 4: Kanser, mesanenin dışına yayılmıştır. Uzak organlara ve lenf düğümlerine de metastaz yapmıştır.
Mesane kanserinden şüphe edildiğinde önce genetik, sigara kullanımı ve radyasyona maruziyet gibi unsurlar değerlendirilir. Fiziki muayene sonrasında idrar tahlili, idrar kültürü ve çeşitli görüntüleme testleri istenebilir.
Uygulanan idrar testleri şunlardır:
Görüntüleme testleri ise şunlardır:
Mesane kanseri tedavisi; hastalığın evresi, tümörün büyüklüğü ve çeşidi değerlendirilerek planlanır.
Mesane duvarının yüzeyindeki düşük dereceli kanser hücreleri sistoskopi ve TUR (kapalı yöntemle tümörün temizlenmesi) tedavisiyle yok edilebilir.
Bu operasyondan sonra hastanın düzenli takip edilmesi gerekir.
Yüksek derece tümörlü dokulara TUR işlemi yapılırken ilaç da verilebilir.
Kas dokusuna kadar ilerlemiş olan fakat diğer dokulara sıçramayan kanser tedavisinde mesanenin alınması gerekebilir. Bu ameliyatta mesane, çevresindeki lenf bezleri ve prostat alınır. İdrarın depolanması için ise ince bağırsaklar kullanılarak, bir idrar kesesi oluşturulur.
Bazı durumlarda radyoterapi ve kemoterapi işlemleri de uygulanır.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde mesane kanseri için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Doktorlar güncelleniyor.
Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Sequi exercitationem dolore suscipit est nostrum nulla neque voluptatum assumenda debitis veniam!