Çocuk beslenmesinde önemli olan çocuğun fazla miktarda yemesi değil, doğru besinler ile sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmesidir. Çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişimi için tüm besin gruplarından yeterince tüketmesi gerekir. Çocuğun öğünlerinde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler ile tahıllardan oluşan 4 temel besin grubunun dengeli şekilde bulunması gerekir. Bu besin grupları çocuklarda sağlıklı beslenme, gelişme ve büyümede etkilidir. Çocuğun düzenli şekilde boyunun uzaması ve kilo artışı; sağlıklı beslendiğine, fiziksel ve zihinsel olarak da gelişip büyüdüğüne işarettir. Bunun kontrolünü yapabilmek için çocuğun boy ve kilo takibi düzenli olarak yapılmalıdır.
Kızartma, makarna gibi besin değeri düşük yiyecekler, kilo artışı sağlasa da gelişimine katkıda bulunmaz.
Çocuğun öğün atlamamasına dikkat etmek gerekir. Özellikle kahvaltı, okul çağındaki çocukların başarısını yükseltir. Kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta ve ceviz, pekmez ve bal tüketmelidir.
Okul çağındaki çocukların beslenme çantasında mutlaka atıştırmalıklar olmalıdır. Atıştırmalık olarak cips gibi sağlıksız yiyecekler yerine kuru meyve, hurma ve kuruyemiş tercih edilmelidir.
Çocuğun meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmesi sağlanmalıdır. Çocuğun yağlı ve tuzlu gıdalardan ve hamur işlerinden uzak durması, sağlıksız kilo almasını engeller.
Haftada bir gün balık yemek, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.
Çocukların yemek saatleri belli olmalı, bu saat geçirilmemelidir. Evde sofra düzeni olmalı ve aile bireyleri yemek masasında bir arada bulunmalıdır. Aksi durum, çocuklarda isteksizliğe sebep olabilir.
Eğer çocuk, yetersiz veya yanlış beslenirse yaşıtlarına göre büyümesi geri kalır, boyu uzamaz ve kilo alımı gerçekleşmez.
Sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme, çocuğun fiziksel olarak büyümesini engelleyebileceği gibi, bağışıklık sisteminin de zayıflamasına yol açar. Çocuğun vücudu, yeterli ve dengeli beslenmediği için güçsüz düşer ve sık sık hasta olabilir. Bu nedenle çocuğun gelişimini bir hekimle birlikte takip etmek ve beslenme programını doktorun tavsiyelerine göre hazırlamak faydalı olacaktır.
Okul çağı öncesi çocuklar besinlere karşı ilk tavırlarını geliştirmeye başlarlar. Bu dönemde çocuklarda yemek esnasında dikkat dağınıklığı gözlenir. Bu dönemdeki çocukların sebze yemekten hoşlanmaması, yemekleri karıştırarak yemek istememesi, yemek seçmesi yaygın görülen durumlardır. Bu zorlu süreçlerde sabırlı olmak, bu dönemin geçici olduğunun farkında olmak gerekir. Bunun için de çocuğun bakımından sorumlu kişilerin üstlenmesi gereken bazı sorumluluklar vardır.
Bu evrede çocuklar daha yavaş ancak daha tutarlı bir büyüme gösterirler. Okul çağındaki çocuklar için sadece sağlıklı yemekler değil aynı zamanda besleyici değeri yüksek atıştırmalıklara da ihtiyaç vardır. Bu dönemde internete ve televizyona erişimi olan çocukları maruz kaldıkları içerikler de beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili olmaktadır. Yeni yiyecekler denemeye karşı büyük bir istek gösterirler. Bu dönemde ailelere düşen görevlerden söz etmemiz gerekirse:
Bebeklerin katı gıdaya geçişi ile birlikte el becerileri de gelişir. Bu da çocukların kendilerini beslemeyi öğrendikleri dönemin başlangıcıdır. Bu aşamada çocuklar sosyal öğrenme pratiği içerisindedir. Diğer her şeyi öğrendikleri gibi beslenmeyi de etrafı gözlemleyerek öğrenirler. Bu yüzden çocuğun beslenme alışkanlığı üzerinde ailenin büyük önemi vardır. Ailenin görevi çocuğa sağlıklı besinleri dayatıp zorla yedirmek değil onlara sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ile örnek teşkil etmektir.
Çocukluk evresinde ailenin etkisi okulla birlikte azalmaya başlar. Çocuklar okulda çevresinin beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Beslenme eğitimi verilmeli ve besinlere karşı farkındalık kazandırılması gerekir. Asıl amaç çocukları zorla sağlıklı bir beslenmeye tabi tutmak değil beslenme konusunda doğru kararlar almasını sağlamaktır. Bu durum çocukluk ve gençlik döneminde karşılaşılabilecek pek çok sağlık sorununun engellenmesini sağlar. İleride sağlıklı bireyler olabilmesi için çocukların bilinçli ve dengeli beslenmesi şarttır.
Çocuklarda sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutininin oluşturulması aile için önemli ve zorlu bir görevdir. Okul çağı ile birlikte yeni zorluklar meydana gelir. Yemekhanesi olan okullarda çocuklar ana öğünleri ev yemekleri ile değerlendirebiliyor. Fakat yemekhane olmayan okullarda çocuklar sağlıksız fast food gıdalara mahkum olabiliyorlar. Bu yüzden ailenin mutlaka sağlıklı atıştırmalıklarla doldurulmuş bir beslenme çantası hazırlanmalıdır. Peki çocukların beslenme çantası hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beslenme ve Diyet KonularıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.