Kalp, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerin ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sisteminde hareket ettiren, dayanıklı kas gruplarından oluşan bir pompadır. Kalp, kendi içinde düzenli çalışmasını sağlayan mükemmel bir elektrik iletim ağını barındırır. Ürettiği elektriksel uyarılarla kanın sağlıklı bir şekilde pompalanmasını sağlar. Kalbin elektrik sisteminde sorun oluşma durumlarında kalp pili takılarak, kalbin elektrik uyarılarını doğru hız ve zamanda çıkarması sağlanır.
Kalp pili (pacemaker), kalpteki ritim ve iletim bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Kalp pili, iki amaçla kullanılmaktadır. Bunların ilki ‘uyarma’, ikincisi ise ‘algılama’dır. Kişinin nabzı düştüğünde veya kalpteki uyarı eksik olduğu zaman kalp pili vasıtasıyla kalp uyarılır. Algılama işlevi ise, kişinin kalbinin doğal düzeni algılanarak takip edilir.
Kalp, gün içerisinde dakikada ortalama 70, günde ise 104 bin kez çarparak hem oksijenin hem de temiz kanın vücuda dağıtımı sağlar. Kalbin gücünü kaybedip kanı doğru bir şekilde pompalayamaması durumunda halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı ve sersemlik gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda bayılmalara ve daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Hastaya kalp pili takılarak elektrik iletim sistemindeki sorunlar sebebiyle zayıf düşen kalbe destek olunur. Kalp pili ile kalbin yeniden kusursuz olarak elektriksel uyarıları iletmesi sağlanarak ömrün uzaması sağlanır.
Kalp pillerini günümüzde 4 gruba ayırmak mümkündür. Bunlar;
Kalp ritminde kısa süreli ve geçici yavaşlamalar görülen hastalarda tercih edilir. Kalpteki elektriksel sistem problemlerin düzeltilmesinde sıklıkla kullanır. Bazen de acil durumlarda kalıcı kalp pili takılana kadar geçici olarak takılır. Kalp ritmi istenen seviyeye getirildikten sonra çıkarılır.
Elektrik sistemindeki sorunların ileri derecede olduğu kalp hastalıklarında kullanılır. Kalpte uyarım bozukluğu veya iletim problemi bulunan hastalarda 1-2 elektrotlu kalıcı kalp pilleri kullanılmaktadır. Bu elektrotların kalınlıkları 4 mm, uzunlukları ise 60 cm civarındadır. Kalp pillerinin büyüklükleri ise marka ve modele göre değişir. Ortalama olarak boyları 3-6x3-5 cm, ağırlıkları ise 15-30 gramdır.
Kalp ritim bozukluğunun ileri derece olduğu, hayatı tehdit ettiği vakalarda kullanılmaktadır. Kalıcı kalp pillerine benzerler. Ancak ek olarak kalbe şok verme ve özel manevra yapma kabiliyeti bulunur. Kalıcı kalp pillerine oranla daha büyüktürler. Ağırlıkları 60-90 gram, boyutları ise 40-50 cm arasındadır.
Üç elektrotlu kalp pilleridir. Kalp fonksiyonlarında ciddi problem yaşanan kişilerde tercih edilmektedir. Bu kişilerde kalp yetmezliği vardır, kalp elektrik iletim sisteminde de ciddi bozulmalar bulunur.
Kalp pilleri, genelde anjiyo yapılan kateter laboratuvarlarında ve lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) yapılarak takılmaktadır. Operasyonda, pilin takılacağı bölgeyi içeriden takip eden ve elektrotların durumunu izleyen röntgen cihazlarından yardım alınır. İşlem için kalbe bağlı olan bir toplardamardan girilerek kalbin içine elektrot yerleştirilir. Hangi toplardamardan girileceği ise kişiye göre değişiklik gösterir. Kalp pili takılmasında en çok tercih edilen toplardamarlar kasıktaki femoral ven, obuzdaki subklavyen ven ve boyundaki juguler ven damarlarıdır.
Kalp pili takılması bir cerrahi operasyondur. Bu operasyonun başarısı da işlemi yapan hekimin ve merkezin tecrübesiyle doğrudan ilişkilidir. Dolasıyla işlemi yapacak hekim iyi seçilmeledir. Bunun haricinde hayati riski yok denecek kadar azdır.
Kalp pili olan kişiler röntgen, doppler ve mamografi gibi tetkiklerini rahatlıkla yaptırabilir. Ancak Manyetik Rezonans (MR) cihazları kalp pili olan kişiler için risklidir.
Son dönemde kullanılan kalp pilleri oldukça güvenlidir. Bu tür kalp pilleri takılmışsa ve X-Ray cihazından geçilmişse panik yapmaya gerek yoktur. Etkileşim milyonda birden daha azdır. Ancak nadir olsa da X-Ray cihazlarından yansıtılan ışınlar kalp pilini olumsuz etkileyebilir. Bu tür durumlarda kalp ritim bozuklukları yeniden ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda kontrole gidilerek pil ayarlarına baktırılmalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.