Periferik arter hastalıkları, kalpte koroner damarlar haricindeki tüm arter (atar damar) sistemini içeren hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıklar yavaş gelişir ancak değişik sorunlar ortaya çıkararak vücudun farklı bölgelerini etkisi altına alır. Bu durumdan en çok etkilenen damarlar ise şah damarı ile böbreklere, bağırsak ve bacaklara giden atardamarlardır. Özellikle bacaklarda bulunan atardamarların iç çeperlerinde yağı, kolesterol artıkları birikir, kireçlenme ile birlikte damarlarda daralma ve tıkanma görülür. Bu tür durumlarda günümüzde cerrahi müdahalede olduğu kadar medikal müdahalede de başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır.
Periferik arter hastalıkları sıklıkla 50’li yaşların sonunda görülmektedir. Bacak damarlarında dinlenince geçen, yüklenince artan ağrı belirtiler görülür. Ağrı, bazı zamanlar ise uyluk ve kalça bölgelerine yayılabilir. Ayaktaki soğukluk hissi de belirtilerdendir.
Bu hastalığa en çok etki eden risk sigaradır. Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol de hastalığının önemli nedenlerindendir. Damar hastalıklarında romatizmal sorunlar, obezite ve alkol bağımlılığının da etkisi vardır. Doğru tedavi ve planlama için hastanın ailesel kalp-damar öyküsü, mevcut göğüs ağrıları, baş dönmesi, kilo kaybı öyküsü, ayakta iyileşmeyen yara varlığı, geçici veya kalıcı felç durumunun da detaylı olarak incelenmesi gerekir.
Periferik arter hastalıklarının tedavisinde;
Tıbbi tedavide ilk olarak hastalığın semptomlarının iyileştirilmesi amaçlanır. İlaç tedavisinin yanı sıra egzersiz de planlanır. Tedavi hastaya göre planlanır, hasta sigara içiyorsa sigarayı bırakması sağlanır.
Endovasküler tedavi ile ise cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastanın iyileşmesi amaçlanır. Bu tedavi yönteminde başarı oranı yüksektir ve hiçbir risk içermez.
Cerrahi tedavi ile de yaygın yöntemlerle sorunlar giderilir. Tedavi sürecinde hastanın diğer sağlık sorunları, periferik arter rahatsızlıkları ve hastalığın derecesi analiz edilip tedaviye hasta ve ailesiyle birlikte karar verilir. Cerrahi tedavide de başarı oranı yüksektir.
Bacak atardamar tıkanıklıklarında önceden sadece cerrahi operasyonlar tercih edilirdi. Ancak zamanla endovasküler (damar içinden) tedaviler öne çıkmaya başladı. Bu tedavide bölgesel anestezi ile kasık bölgesi uyuşturulur, küçük kesiler açılarak kasık atardamarında tedaviye başlanır. Tedavi kapsamında kasık atardamarından girilir, darlık ve tıkanıklık bulunan bölgede balon şişirilerek damar genişletilir. Gerekiyorsa damara stent yerleştirilerek kan akışının sağlıklı bir şekilde olması sağlanır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.