Fıtık, karın içerisinde bulunan organ veya dokuların bulunması gereken boşluktan başka bir noktaya hareket ederek yer değiştirmesi durumuna denilmektedir. Genellikle karın duvarında, kas ve yağ tabakaları arasında bulunan destek dokusunda yırtılma ve gevşeme olması durumunda görülür. Öksürme, şişmanlık, ağır egzersiz, gebelik, sigara, asit, malnütrisyon ve BPH gibi faktörler fıtıkların gelişmesini kolaylaştırır. Fıtık oluşan bölgelerde öksürme, ıkınma ve egzersiz yapıldığında ağrı ve şişlik görülür.
En sık görülen fıtık türüdür. Kasık fıtıkları inguinal (direkt-indirekt) ve femoral olmak üzere iki tiptir. Genellikle sağ fıtıkta görülmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla 25 kat daha fazladır.
İndirekt fıtık her yaşta görülebilir ve testis torbasına kadar yer değiştirebilir. İleri seviyelere çıkması daha ciddi problemlere neden olabileceği için cerrahi operasyon şarttır. Her iki tip kasık fıtıklarında da aynı ameliyat yapılır.
Dışkılamanın tutulamaması, gaz kaçırmak, bulantı, kusma ve iştahsızlık, karında şişlik, sürekli gaz varmış hissiyatı, bazı durumlarda yüksek nabız, şiddetli karın ve kasık ağrısı, ateşli yakınmalar gibi belirtilerle kendini gösterir.
Hastalığın tanı ve teşhisi için hastanın ustrasonografi ile görüntülenmesi gerekir. Hastalık anatomik nedenlerden kaynaklanıyorsa cerrahi operasyon yapılır. Operasyonun tehlikeli olduğu durumlarda ise takip seçeneği tercih edilir.
Kasık fıtığı ameliyatları açık ve laparoskopi yöntemleri ile yapılmaktadır. Laparoskopide küçük kesilerden vücuda girilerek kapalı bir ameliyat yapılır. İyileşme süreci daha hızlıdır. Hem açık hem de kapalı ameliyatta fıtık problemi çözülerek yırtık bölgenin üstü dikilir.
Göbek fıtığı, göbek çukuru ve çevresinde görülmektedir. Fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar boyutları değişebilmektedir. Daha çok kadınlarda görülen göbek fıtığı, özellikle hamilelik döneminde daha sık rastlanır. Daha önceden kaynaklanan göbek fıtığı varsa hamilelik döneminde keşfedilmesi daha kolaydır.
Göbek fıtığı durumunda, göbek deliğinde dışarıdan farkedilen bir şişlik görülür. Hastalığın ilk evresinde yırtık karın ön duvarındaki yağ dokusunun kesesinde olacağı için farkedilmez. Fakat ilerleyen zamanlarda fıtık kesesi büyümeye başlar ve kese içerisine bağsak segmenteleri girer. Elle muayenede göbek fıtığı belirgin hale gelmiştir ve dışarıdan bakıldığında fıtık kesesi görülmeye başlar. Fıtık kesesindeki barsak segmentleri artık karın boşluğuna girmeyebilir. Bu nedenle hastalarda şiddetli ağrı, bulantı, kusma, gaz ve gaita çıkaramama gibi şikâyetler görülmeye başlar. Hayati riski bulunan bu tür durumlarda acilen cerrahi operasyon yapılması gerekir.
Göbek çukuru çevresi vücudun en zayıf noktalarından biridir. Bu bölge göbek bağı düştükten sonra kapanmaya başlar. Sağlıklı bir kapanma gerçekleşmemesi durumunda çocukluk döneminde veya ilerleyen yaşlarda göbek fıtıkları görülebilir. Bu nedenle göbek fıtıklarının nedeni doğumsal problemlerden kaynaklanabilir.
Göbek fıtığı, cerrahi operasyonla tedavi edilir. Operasyonda karın duvarındaki yırtık yama ile kapatılır. Göbek fıtığının büyüklüğü küçük ise yamaya da gerek kalmayabilir. Ancak bu tür durumlarda tekrarlama riski bulunmaktadır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.