Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatları
Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatları

Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatları

Kasık ve göbek fıtığının nedenleri, belirtileri tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri Özel Ortadoğu Hastanesi sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

Fıtık Nedir?

Fıtık, karın içerisinde bulunan organ veya dokuların bulunması gereken boşluktan başka bir noktaya hareket ederek yer değiştirmesi durumuna denilmektedir. Genellikle karın duvarında, kas ve yağ tabakaları arasında bulunan destek dokusunda yırtılma ve gevşeme olması durumunda görülür. Öksürme, şişmanlık, ağır egzersiz, gebelik, sigara, asit, malnütrisyon ve BPH gibi faktörler fıtıkların gelişmesini kolaylaştırır. Fıtık oluşan bölgelerde öksürme, ıkınma ve egzersiz yapıldığında ağrı ve şişlik görülür.

Kasık Fıtığı Nedir, Tedavisi Nasıldır?

En sık görülen fıtık türüdür. Kasık fıtıkları inguinal (direkt-indirekt) ve femoral olmak üzere iki tiptir. Genellikle sağ fıtıkta görülmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla 25 kat daha fazladır.

İndirekt fıtık her yaşta görülebilir ve testis torbasına kadar yer değiştirebilir. İleri seviyelere çıkması daha ciddi problemlere neden olabileceği için cerrahi operasyon şarttır. Her iki tip kasık fıtıklarında da aynı ameliyat yapılır.

Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?

Her insanda karşımıza çıkabilen kasık fıtığı şikayeti erkeklerde daha sık görülür. Bu durumun nedeni erkeklerin kasık kanalından testis bölgesine giden damarların ve spermatik kordun geçmesi için geniş bir delik barındırmasından kaynaklanır. Yani tıp dünyasında karşılaştığımız kasık fıtığı vakalarının yüzde 97’si erkek hastalarda karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra kasık fıtığına neden olduğu düşünülen durumları sıralamamız gerekirse;

  • Ağır kaldırmak
  • İnatçı öksürük ve ıkınma
  • Obezite
  • Gebelik
  • Profesyonel olarak spor yapmak

Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Kasık fıtığı vakalarının önemli bir bölümü, cerrahın gerçekleştirdiği fiziksel muayene ile tanı almaktadır. Hatta çoğu zaman hasta kendi tanısını koyarak hastaneye gelir. Buna karşın kasık ağrısı veya yanması gibi şikayetlerle, profesyonel sporculara tanı koymak zordur. Ultrason teknolojisi ile kasık bölgesi incelenir ve şüpheye rastlanması halinde MRI tetkikinden faydalanılır. Bu tetkikler özellikle hastalığın ayırıcı tanısı için fayda sağlar.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Dışkılamanın tutulamaması, gaz kaçırmak, bulantı, kusma ve iştahsızlık, karında şişlik, sürekli gaz varmış hissiyatı, bazı durumlarda yüksek nabız, şiddetli karın ve kasık ağrısı, ateşli yakınmalar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kasık Fıtığı Tedavisi

Hastalığın tanı ve teşhisi için hastanın ustrasonografi ile görüntülenmesi gerekir. Hastalık anatomik nedenlerden kaynaklanıyorsa cerrahi operasyon yapılır. Operasyonun tehlikeli olduğu durumlarda ise takip seçeneği tercih edilir.

Kasık fıtığı ameliyatları açık ve laparoskopi yöntemleri ile yapılmaktadır. Laparoskopide küçük kesilerden vücuda girilerek kapalı bir ameliyat yapılır. İyileşme süreci daha hızlıdır. Hem açık hem de kapalı ameliyatta fıtık problemi çözülerek yırtık bölgenin üstü dikilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Çoğu zaman kasık fıtığı ameliyatı geçiren bir hasta, bir gece hastanede gözetim altında tutulur ve ertesi gün taburcu edilir. Özel bir durum söz konusu ise bir gün daha hastanede kalmasına karar verilebilir. Ameliyatın ardından gelen süreç çoğunlukla ağrısızdır. Operasyon sonrası evine giden bir hasta günlük yaşantısına döner. Yine de bir ay kadar ağır kaldırmaktan ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir. Kapalı kasık fıtığı ameliyatı sonrası beslenme düzeninde herhangi bir değişiklik yapılması gerekmez.

Kasık Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kasık fıtığı ameliyatı öncesinde doktorunuz sizi olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirir. İster açık cerrahi isterse kapalı cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilsin ameliyattaki temel risklerden biri kanamadır. Ancak kanama nadiren cerrahi bir müdahale gerektirir. Bu kanamalardan kaynaklı olarak morarmalar yaşanabilir ancak bu etki iki hafta içerisinde ortadan kaybolur.

İleri yaşlı hastalar ve büyük fıtık durumlarda sıvı birikintisi meydana gelebilmektedir. Bu zararsız sıvı 6 hafta içerisinde vücut tarafından emilmektedir. Son derece nadir şekilde yaşansa da yara enfeksiyonu da ameliyatın olası komplikasyonları arasındadır.

İleri yaşlardaki erkek hastalarda idrar geçişi güçlüğü yaşanabilir. Bu gibi durumlarda mesaneye sonda yerleştirilir veya bazı ilaç uygulamalarından faydalanılabilir. Tüm bu riskler nadiren karşılaşılan durumlardır.

Göbek Fıtığı Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Göbek fıtığı, göbek çukuru ve çevresinde görülmektedir. Fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar boyutları değişebilmektedir. Daha çok kadınlarda görülen göbek fıtığı, özellikle hamilelik döneminde daha sık rastlanır. Daha önceden kaynaklanan göbek fıtığı varsa hamilelik döneminde keşfedilmesi daha kolaydır.

Göbek Fıtığı Kimlerde Görülür?

Genellikle kadınlarda daha sık rastlanan göbek fıtığı, çocuklarda doğuştan gelir. Çoğu zaman ameliyat gerektirmeksizin beş yaş civarında kendiliğinden kapanan bu rahatsızlık beş yaşından sonra cerrahi müdahaleyi gerekli hale getirebilir.

Artan kronik karın içi basıncı göbek fıtığına yol açan en önemli etmenlerdendir. Bunun yanı sıra

  • Aşırı kilo
  • Kronik öksürük
  • Prostat bezi büyümesi
  • Kronik kabızlık
  • Fazla sayıda doğum yapmak
  • Karın içinde biriken sıvı
  • Önceden geçirilen karın bölgesi ameliyatları
  • Kronik periton diyalizi gibi durumlar da göbek fıtığına dair riski arttırmaktadır.

Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Göbek fıtığı durumunda, göbek deliğinde dışarıdan farkedilen bir şişlik görülür. Hastalığın ilk evresinde yırtık karın ön duvarındaki yağ dokusunun kesesinde olacağı için farkedilmez. Fakat ilerleyen zamanlarda fıtık kesesi büyümeye başlar ve kese içerisine bağsak segmenteleri girer. Elle muayenede göbek fıtığı belirgin hale gelmiştir ve dışarıdan bakıldığında fıtık kesesi görülmeye başlar. Fıtık kesesindeki barsak segmentleri artık karın boşluğuna girmeyebilir. Bu nedenle hastalarda şiddetli ağrı, bulantı, kusma, gaz ve gaita çıkaramama gibi şikâyetler görülmeye başlar. Hayati riski bulunan bu tür durumlarda acilen cerrahi operasyon yapılması gerekir.

Göbek Fıtığına Nasıl Tanı Konur?

Göbek fıtığı tanısı uzman doktorun yapacağı fiziksel muayene ile konulmaktadır. Bunun yanı sıra ayırıcı tanı için ultrason teknolojisinden faydalanabilir. Eğer bir komplikasyon söz konusu ise bilgisayarlı tomografi tetkikinden faydalanılarak en doğru tedavi planlaması gerçekleştirilebilir.

Göbek Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Göbek çukuru çevresi vücudun en zayıf noktalarından biridir. Bu bölge göbek bağı düştükten sonra kapanmaya başlar. Sağlıklı bir kapanma gerçekleşmemesi durumunda çocukluk döneminde veya ilerleyen yaşlarda göbek fıtıkları görülebilir. Bu nedenle göbek fıtıklarının nedeni doğumsal problemlerden kaynaklanabilir.

Göbek Fıtığının Tedavisi Nasıldır?

Göbek fıtığı, cerrahi operasyonla tedavi edilir. Operasyonda karın duvarındaki yırtık yama ile kapatılır. Göbek fıtığının büyüklüğü küçük ise yamaya da gerek kalmayabilir. Ancak bu tür durumlarda tekrarlama riski bulunmaktadır.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Açık cerrahi ameliyatının ardından hasta altı ila sekiz saat gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Laparoskopik yani kapalı göbek fıtığı ameliyatının ardından da bir gün gözetim altında tutulduktan sonra hasta evine gönderilir. Ameliyatın ardından ağrı şikayeti son derece azdır. Gerektiğinde doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler ile ağrı şikayeti kontrol altına alınabilir. Kişi taburcu edildikten sonra günlük yaşantısına dönebilir. Ancak bir ay kadar ağrı nesneler kaldırmaktan ve zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir. Ameliyattan üç hafta kadar sonra hasta normal yaşantısına dönebilmektedir. Beslenme konusunda ise herhangi bir kısıtlama yoktur.

Göbek Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Göbek fıtığı ameliyatının öncesinde yapılan değerlendirme sırasında hasta ameliyat, iyileşme süreci ve olası komplikasyonlarla ilgili bilgilendirilir. İster açık ister kapalı cerrahide gözlenebilen bazı risk unsurları vardır. Nadiren kanama ve kan birikmesi şikayeti yaşanabilir. Ancak bunlar çoğu zaman müdahale gerektirecek düzeyde değildir. Olası bir morarma şikayeti ise iki hafta içerisinde kaybolur.

Fıtığın meydana geldiği göbek çukurunda sıvı birikmesi yaşanabilir. Bu beklenen bir durum olmakla birlikte ameliyatın ardından erken zamanda ortaya çıkar. Zararsız nitelikte olan bu sıvı bir süre sonra vücut tarafından emilecektir.

Yara enfeksiyonu ise son derece nadir şekilde karşımıza çıkar. Bu gibi durumlar yaşanırsa antibiyotik veya drenaj işlemleri ile tedavi gerçekleştirilebilir.

Karın içi organ yaralanmaları da nadir karşılaştığımız durumlardır. Operasyon sırasında fark edilen bu yaralanmalara anında müdahale edilir. Fıtığın tekrar etmesi ise en önemli geç komplikasyon olarak değerlendirilir. Hastalığın nüks etmesine neden olan etkenler doğru tespit edilmeli ve buna göre en uygun tedavi yöntemine karar verilmelidir. Hastalığın tekrar etmesini önlemek için sentetik yamalar kullanılabilir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler