-r-!DOCTYPE html>
Tüm kanser türleri arasında en sık rastlanılan 4. kanser türü mide kanseridir. Mide kanseri, midenin herhangi bir kısmına yerleşen ve çoğunlukla karaciğer, lenf bezleri, akciğer gibi başka organlara da yayılma tehlikesi arz eden bir hastalıktır. Mide mukozasında gelişen kötü huylu tümörlerin gelişmesinin ardından mide kanseri gözlenebilir. Ülkemizde de en yaygın görülen kanser türlerinin başında gelen mide kanseri her yıl dünyada 800.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Erkek bireylerde kadınlara kıyasla daha fazla rastlanılan mide kanseri, günümüzde teknik gelişmeler sayesinde erkenden teşhis edilebiliyor ve kapalı mide kanseri ameliyatı ile tedavi edilebiliyor.
Kapalı mide kanseri ameliyatı, kişinin midesinde yer alan kanserli dokunun tümünün çıkartılması için uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Kapalı mide kanseri ameliyatında hem kanserli dokular çıkartılır hem de çevredeki sağlıklı dokunun sınırları tespit edilir.
Kapalı mide kanseri ameliyatında hastanın komplikasyon, kanama ve enfeksiyon riski büyük oranda azalır. Hasta çok daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci yaşar.
Kapalı mide kanseri ameliyatında hastanın bedenine minimal kesilerden giriş yapılır. Büyük kesiler açılmadığı için operasyon hasta açısından açık ameliyata göre çok daha konforludur. Midedeki kanserli doku çıkartılır. Sağlıklı doku ise korunur. Bazı vakalarda midenin tümüyle çıkartılması gerekebilir. Bu durumlarda midenin etrafında bulunan lenf düğümleri ve dokular da çıkartılabilmektedir.
Ancak bu durum midedeki kanser hücrelerinin aşırı biçimde yayıldığı ve başka bir seçeneğin kalmadığı vakalarda geçerlidir.
Her cerrahi prosedürde bazı risk unsurları vardır. Ancak kapalı yani laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen mide kanseri ameliyatlarında söz konusu riskler diğer yöntemlerle kıyaslandığında son derece minimal düzeydedir.
Kapalı mide kanseri ameliyatının ardından dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunların başında sağlıklı bir beslenme rutini gelir. Midenin bir kısmının veya tamamının alınması gereken bu ameliyatların ardından artık kişinin yeni bir beslenme rutinine geçmesi şarttır. İlk olarak kişilerin tükettikleri besinleri iyice çiğnemesi ve otururken yemek yemeye alışması gerekir.
Normal koşullarda günde üç öğün beslenme alışkanlığınız olsa bile bu ameliyatın ardından öğün sayısı altıya çıkarılabilir.
Bu süreçte hastanın doktorunun tavsiyelerine ve uyarılarına harfiyen uyması gerekir. Gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketmek de ihmal edilmemelidir.
Kapalı mide kanseri ameliyatının ardından iyileşme süresi yapılan cerrahi müdahalenin içeriğine ve kapsamına göre farklılık gösterebilir. Temel olarak kapalı ameliyatlarda hastaların iyileşme süreci çok daha hızlı ve konforlu seyreder. Kısa süre içerisinde hastaneden taburcu edilen hastalar, kural ve uyarılara uydukları taktirde normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak vücudun tekrardan enerji üretmesi için belli bir süreye gereksinim vardır.
Beslenme konusunda yaşanabilecek bazı zorluklar iyileşme döneminin en önemli konularından biridir. Hasta eksiye kıyasla daha az besin tüketebilir. Bu da vücudun yeniden kendine gelmesi için gereken süreyi belirler.
Bu yüzden kişinin sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini geliştirmesi ve buna harfiyen uyması gerekir. İyileşme sürecinin hızlı olması için doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Hastanın vücut ağırlığı operasyonun süresini etkilemektedir. Zayıf hastalarda ameliyatlar daha çabuk tamamlanırken aşırı kilolu hastalarda operasyonun süresi uzamaktadır. Bunun yanı sıra ameliyatın kapsamı da süre üzerinde belirleyicidir. Örneğin midenin tamamının alınması gereken ameliyatlar, sadece bir kısmının alınacağı operasyonlardan daha uzun sürer.
Kapalı mide kanseri ameliyatı gelişmiş teknoloji sayesinde açık ameliyatlardan çok daha güvenli ve çok daha konforlu bir yöntemdir. Operasyon hasta genel anestezi etkisi altındayken gerçekleştirilir. Yani cerrahi müdahale sırasında hasta herhangi bir acı veya rahatsızlık hissetmez. Uzman ve deneyimli bir cerrah tarafından yürütülen kapalı mide kanseri ameliyatında başarı yüzdesi son derece yüksektir.
Mide kanserinin cerrahi tedavisinin ardından hastanın en çok dikkat etmesi gereken konu, kendisine verilen beslenme programına harfiyen uymaktır. Bu noktada titizlik gösterilmesi gereken hususlar şunlardır:
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.