Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Kapalı Apandisit Ameliyatları
Kapalı Apandisit Ameliyatları

Kapalı Apandisit Ameliyatları

Son senelerde apandisit ameliyatı operasyonlarında sıklıkla tercih edilen metot kapalı apandisit ameliyatı yani Laparoskopik yöntemdir. Kapalı apandisit ameliyatında göbek bölgesinden küçük bir boru sokularak karın gazla şişirilir. Bu uygulamanın sebebi karın duvarını yükselterek kullanılacak aletler için yeterli hareket alanını sağlamaktır. Ardından göbek bölgesinde açılan borunun içinden ucunda kamera bulunan bir boru daha geçirilir. Bu sayede ameliyat esnasında görüntü monitöre yansıtılır ve müdahale başlar. Bu aşamadan sonra açık ameliyatlarda gerçekleştirilen işlemin aynısı uygulanır. Apandis çıkarıldıktan sonra karın bölgesine doldurulan gaz boşaltılır ve açılan küçük kesiler gizli dikişlerle kapatılır. Ortalama 30 dakika içerisinde tamamlanan kapalı apandisit ameliyatında iyileşme süreci açık ameliyata göre daha hızlı olur. Eğer karın bölgesinde başka hastalıklar da mevcut ise tek operasyonla bu hastalıklar da tedavi edilebilmektedir. Ameliyatın ardından bir veya iki gün içerisinde hastalar taburcu edilebilir.

Yazı İçeriği

Kapalı Apandisit Ameliyatı Nedir?

Apandisit rahatsızlığı acilen tıbbi müdahalenin gerektiği önemli bir sağlık sorunudur. Tedavide apandisitin cerrahi girişimle çıkarılması gerekebilir. Bu operasyon tıp literatüründe apendektomi olarak adlandırılır. Klasik açık cerrahiyle ve kapalı (Laparoskopik) yöntemle gerçekleştirilebilen apandisit ameliyatında günümüzde birinci tercih kapalı apandisit ameliyatıdır.

Açık cerrahide hastanın göbek deliğinin sağ alt kısmında ortalama beş santimetre uzunluğunda bir kesi açılır. Apandisit bu kesi içerisinden çıkartılır.

Buna karşın kapalı apandisit ameliyatında karın bölgesinde çok daha küçük kesiler açılır. Operasyon laparoskopik kamera ve küçük cerrahi aletlerle gerçekleştirilir. Açık ameliyatlara kıyasla kapalı apandisit ameliyatı bazı önemli avantajlar barındırır. Örneğin hasta operasyon sırasında ve sonrasında çok daha az ağrı hisseder. Hastanede geçirmesi gereken süre çok daha kısadır. Ameliyattan sonra büyük yara izleri kalmaz ve kişi kendisini estetik açıdan çok daha iyi hisseder.

Kapalı Apandisit Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kapalı apandisit ameliyatının da diğer tüm cerrahi operasyonlar gibi bazı risk unsurları vardır. Bu riskler açık ameliyatlara kıyasla çok daha düşük ve minimal düzeydedir. Ancak yine de kapalı apandisit ameliyatının risklerini sıralamamız gerekirse:

Kanama

Ameliyat esnasında veya sonrasında kesilen damar veya organlarda kanama meydana gelebilir. Bu durum hastanın kan basıncını düşürebilir. Kanama riskinin azaltılması için hastanın operasyondan önce kan sulandırıcı ilaç kullanımını doktor gözetiminde bırakması gerekir. Operasyon sırasında kan damarlarının dikkatli biçimde bağlanması önemlidir. Ameliyatın ardından hastanın kan değerleri doktor tarafından takip edilir.

Enfeksiyon

Ameliyat esnasında veya sonrasında karın içinde ya da açılan kesilerde bazı enfeksiyonların gerçekleşme olasılığı vardır. Enfeksiyonlar kendisini şişlik, ateş, iltihap, kızarıklık, halsizlik ve titreme gibi semptomlarla gösterir. Operasyon öncesinde ve sonrasında doktor tarafından uygulanacak antibiyotik tedavisi ile ve hijyen kurallarına uyarak enfeksiyon riski azaltılabilir.

Organ Hasarı

Operasyon esnasında laparoskopun ve kullanılacak cerrahi ekipmanların karın içerisindeki organlara istenmeyen zararlar vermesi bir ihtimaldir. Apandisit ameliyatında üreter, karaciğer, bağırsak, safra kesesi, dalak ve mesane gibi organların yaralanmasında yol açabilir. Organların hasar görme riskini önlemek için operasyon sırasında karın içerisindeki basıncın düşük tutulması gerekir. Cerrahın uzmanlık ve tecrübe sahibi olması organ hasarını önleyen en önemli faktördür. Operasyon tamamlandıktan sonra doktorun hastanın organlarının fonksiyonlarını takip etmesi gerekir.

Kapalı Apandisit Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kapalı apandisit ameliyatının ardından hastalar çoğunlukla birkaç gün içerisinde taburcu edilerek evine gönderilir. Ancak tam iyileşmenin mümkün olabilmesi için bir veya iki haftalık bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu zaman zarfında hastaların özen göstermesi gereken durumlardan bazıları şunlardır:

  • Ameliyattan sonraki 48 saat süresince kişinin araba kullanmaması gerekir.
  • Cerrahın öneri ve talimatlarına uyulmalı, ameliyat bölgesine pansuman yapılmalı, yara temiz ve kuru tutulmalı
  • Ateş, şişkinlik, ağrı ve kusma gibi şikayetler yaşanırsa geç kalmadan ve ihmal etmeden doktora başvurulmalı
  • Normal gündelik aktivitelere dönerken aşamalı ve yavaş hareket edilmeli. Bir süre ağır kaldırmaktan, efor gerektiren işlerden ve zor egzersizlerden uzak durulmalı
  • Doktorun beslenme tavsiyelerine uyulmalı. Dengeli bir beslenme rutini oluşturulmalı. Kabızlıktan korunmak için bol su tüketmeye ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösterilmeli.

Kapalı apandisit ameliyatının ardından hastaların büyük bir çoğunluğu sorunsuz ve hızlı bir iyileşme süreci yaşar. Buna karşın herhangi bir komplikasyonla karşılaşıldığında doktorunuzla iletişime geçmeli, talimat ve önerilerini uygulamalısınız.

Kapalı Apandisit Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı apandisit ameliyatından sonra ihtiyaç duyulan iyileşme süresi bazı etkenlere göre farklılık gösterebilir. Ameliyatın süresi de farklı nedenlere göre şekillenebilir. Hastanın bireysel özellikleri ve tercih edilen cerrahi yöntem ameliyat süresini etkilemektedir. Laparoskopik apandisit ameliyatının ardından hasta operasyon günü veya bir gün sonra hastaneden taburcu edilir ve evine gönderilir. Ancak hastanın tümüyle iyileşebilmesi için bir ila üç haftalık bir zamana ihtiyaç duyulur.

Kapalı Apandisit Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı apandisit ameliyatının süresinde hastanın yaşı ve genel sağlık durumu belirleyici olabilmektedir. Kapalı apandisit ameliyatları ortalama bir saat içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak operasyon sırasında karşılaşılabilecek bir komplikasyon veya apandisitin durumu operasyonun uzamasına sebep olabilir.

Kapalı Apandisit Ameliyatı Riskli Midir?

Kapalı apandisit ameliyatı diğer tüm cerrahi girişimler gibi bazı riskler barındırır. Ancak bu risk unsurları klasik, geleneksel açık cerrahi ile gerçekleştirilen apandisit ameliyatlarına kıyasla çok daha düşük ve minimal seviyelerdedir. Laparoskopik Apandisit Ameliyatının taşıdığı risk unsurlarını sıralamamız gerekirse:

  • Enfeksiyon
  • Bağırsak veya mesane benzeri organların hasar alması
  • Fıtık
  • Kan Pıhtısı
  • İç Kanama

Bu gibi riskleri son derece nadir şekilde karşımıza çıkar ve doğru müdahale ile tedavi edilebilir. Buna karşın ciddi komplikasyonlar yaşanırsa hasta yaşamsal tehlike yaşayabilir. Bu yüzden hastaların operasyondan önce ve sonra doktoruyla iletişim halinde olması büyük önem taşır. Olası yan etkiler konusunda bilinçli olmak, sorunlara zamanında ve doğru müdahale etmeyi mümkün kılar.

Apandisit tedavi edilmezse yırtılma ve karın boşluğunda enfeksiyon oluşumu gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu durumlar apse ve peritonit benzeri yaşamsal tehditler doğurabilir. Bu yüzden apandisit semptomları gösteren hastaların geç kalmadan doktora başvurmaları ve ameliyat için geç kalmamaları gerekir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler