Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Modifiye Mastektomi Ameliyatı
Modifiye Mastektomi Ameliyatı

Modifiye Mastektomi Ameliyatı

Modifiye radikal mastektomi ameliyatı bir çeşit kanser cerrahisidir. Meme dokusundaki kanserin koltuk altı lenf bölgesine yayıldığı vakalarda tercih edilen bu ameliyat meme içerisinde çok odaklı tümörlerde de kullanılmaktadır. Memedeki kanserin parsiyel mastektomi ameliyatına uygun değilse memenin tamamıyla alınması gerekir. Bu gibi durumlarda koltuk altı bölgesinde yer alan lenf bezlerinde yayılım söz konusu ise modifiye radikal mastektomi ameliyatına karar verilebilir. Bu bölgede ameliyat sırasında korunması gereken iki farklı sinir yer alır. Bu sinirlerden biri latisimus adalesini düzenlerken diğeri kürek kemiğinin hareketlerini düzenlemekle görevlidir. Ameliyat esnasında bu sinirlerin yaralanması hastanın kol ve omuz hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Modifiye radikal mastektomi ameliyatı hastalarda memnuniyet yaratan ve önemli komplikasyonlara yol açmayan bir cerrahi prosedürdür.

Yazı İçeriği

Mastektomi Nedir?

Mastektomi, meme kanseri tedavisinde meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı durumlarda tercih edilen yöntemdir.

Mastektomi Hangi Durumlarda Yapılır?

Mastektomi ameliyatları, memede büyük çaplı veya yaygın dağılım gösteren ve meme korucu cerrahinin uygun olmadığı durumlarda tercih edilir. Tek memenin alındığı işleme tek taraflı mastektomi, iki memenin birden alındığı operasyona ise bilateral mastektomi denilmektedir.

Ailesinde, 1. derece yakın akrabalarında meme kanseri olan bazı hastalarda kanserin kalıtsal karakteri varsa sağlam memeye de mastektomi yapılabilmektedir.

Modifiye Radikal Mastektomi Nedir?

Modifiye radikal mastektomi ameliyatı ise meme kanserinde memenin tamamının ve koltukaltı lenf bezlerinin büyük bir kısmının alındığı ameliyatlardır.

Modifiye Radikal Mastektomi Nasıl Yapılır?

Modifiye radikal mastektomi uygulaması, genel anestezi altında yapılmaktadır. Uygun bir cilt kesisi yapıldıktan sonra meme dokusunun tamamı ve koltuk altı lenf bezlerinin bir bölümü alınarak işlem tamamlanır.

Mastektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Mastektomi ameliyatları genelde 100-150 dakika arasında sürmektedir. Ameliyat sonrası mastektomi yapılan taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılır, ön kol da askıya alınır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru bir dren (3-4 mm çapında bir hortum) uzanır.

Modifiye Mastektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Modifiye mastektomi ameliyatı büyük risk unsurları barındıran bir cerrahi prosedür değildir. Özellikle yaşamsal düzeyde bir risk söz konusu değildir. Ameliyatın riskleri üzerinde hastanın yaşadığı kronik rahatsızlıklar da etkilidir. Örnek vermek gerekirse hastanın diyabet, kalp hastalığı, pıhtılaşma sorunları ya da herhangi bir sistemik rahatsızlığı varsa modifiye mastektomi hastalığı daha riskli hale gelir. Yani ameliyattan kaynaklı bazı durumlar bu hastalıkların tetiklenmesine yol açabilir.

Bu yüzden ameliyat öncesinde hastanın genel sağlık durumu yakından incelenmeli ve hastalıkları ile ilgili gereken önlemler alınarak olası riskler minimum düzeye indirilmelidir. Ameliyatın neden olduğu cerrahi riskler arasında her cerrahi prosedürde olduğu gibi enfeksiyon, kanama, dikişlerin ayrılması ve seroma gibi risklerden söz edebiliriz.

Kanama riskini minimuma indirmek için ameliyat esnasında özenli bir kanama kontrolü yapmak gerekir. Enfeksiyon olasılığını azaltabilmek için ise hastaya ameliyat sırasında koruyucu antibiyotik uygulanır.

Dikişlerin ayrılması ihtimalini azaltabilmek için ise sütür materyalinin doğru seçilmesi ve cerrahi dikiş tekniğinin başarı ile uygulanması gerekir. Bunun yanı sıra pansumanların doğru şekilde uygulanması ve drenlerin doğru çalışması bu komplikasyona dair ihtimalleri en aza indirir. Cilt altında sıvı toplanması yani seroma riskine karşı bu sıvının derhal boşaltılması ve drenlerin iyi bir biçimde çalışmasının sağlanması gerekir.

Modifiye Radikal Mastektomi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ameliyatın ardından dikkat edilmesi gerekenler tıpkı diğer meme cerrahilerinde olduğu gibidir. Geniş bir bölgeyi ilgilendiren modifiye mastektomi ameliyatından sonra operasyonun uygulandığı taraftaki kolun birkaç gün süresince vücuttan fazla ayrılmaması gerekir. Bu durum fleplerin yerine oturması açısından büyük önem taşır. Bunun yanında drenlerin iyi çalışması gerekir. Eğer drenlerden aşırı miktarda taze kan geliyorsa derhal doktorla iletişime geçilmesinde fayda vardır. Pansumanların doktorun belirttiği sürelerde aksatılmadan yapılması gerekir. Hastanın modifiye mastektomi sonrası özel bir beslenme programı uygulamasına gerek yoktur. Yine de dengeli ve sağlıklı bir beslenme, iyileşme sürecine katkı sağlar. Buna karşın hastanın normalden daha fazla sıvı tüketmesi gerekir. Hastaların taburcu olup evlerine gittiği andan itibaren hasta hareketli olmaları, nefes egzersizleri ve yürüyüşler yapmalarında fayda vardır. Bunlar emboli gelişimini önlemeye katkı sağlar.

Doktorun belirlediği zaman aralıklarında drenler çekilir ve hasta omuz hareketlerine başlar. Zamanla normal yaşantısına geri döner. Koruyucu antibiyotik uygulamaları dışında herhangi bir antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Buna karşın riskli olarak değerlendirilen hastalarda bir süre daha antibiyotik uygulanmaya devam eder.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler