Karın duvarının açılmasına gerek kalmaksızın minimal kesiler üzerinden gerçekleştirilen robotik kolon kanseri ameliyatında kanama ve enfeksiyon gelişme riski son derece düşüktür. Kolon gibi dar bir bölgede, sağlıklı doku, organ, sinir ve damarlara zarar vermeden tümörlerin temizlenmesini sağlar. Hastaya çok daha çabuk normal yaşantısına dönme şansı tanır. Konforlu bir iyileşme dönemi sağlar. Ameliyattan sonra hastanın vücudunda kalan ameliyat izi, açık ameliyata göre çok daha küçüktür. Bu da hastanın kendisini estetik açıdan çok daha iyi hissetmesini sağlar.
Robotik kolon kanseri ameliyatı uzmanlık, deneyim ve yüksek hassasiyet gerektiren bir operasyondur. Bu cerrahi operasyon minimal invaziv bir yöntemdir. Minimal kesiler ve küçük cerrahi enstrümanlarla gerçekleştirilir. Ameliyatın öncesinde hastanın genel sağlık durumu, tümörün boyutu, yerleştiği bölge, yayılım gösterdiği alan ve hastanın ameliyata uygunluğu değerlendirilir. Cerrah tedavi planlamasını yaparken hastanın tıbbi geçmişi de dahil çok sayıda faktörü göz önünde bulundurur. Anestezi uzmanının da onay vermesinin ardından ameliyat kararı alınır ve robotik cerrahi sistemi kurulur. Doktor, operasyonu robotik konsol üzerinden yönetir.
İlk olarak hastanın karın duvarında birkaç adet minimal kesi açılır. Açılan kesiler içerisinden kamera, robotik kollar ve cerrahi ekipmanlar hastanın vücuduna yerleştirilir.
Yüksek çözünürlüklü, on kata kadar büyütülebilen ve üç boyutlu görüntüler monitöre aktarılarak doktora rehberlik eder. Cerrahın kontrol ettiği robotik kollar her yöne, yüksek hassasiyetle hareket edebilme kapasitesine sahiptir.
Cerrah operasyon sırasında kanserli doku ve sağlıklı dokuyu birbirinden ayırır. Sağlıklı dokulara zarar vermeden vücudu tümörlerden temizler. Gerekli görüldüğünde kanserin yayılma ihtimali bulunan lenf nodlarını da çıkartabilir. Cerrah kalın bağırsağın işlevini olabildiğince korumayı önceler. Operasyon sırasında çıkartılan tümörlü doku, patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Kolonun iki ucu yeniden birleştirilerek anastomoz uygulanır.
Kolon kanserlerinin tedavisinde robotik cerrahi yöntemi son derece başarılıdır. Bu operasyon ile birlikte kalın bağırsağın kanserli bölümü ve lenf nodları başarı ile çıkartılabilir. Açılan kesilerin minimal boyutta olması, hata ve komplikasyon riskinin minimum düzeyde oluşu ve hastanın çok daha çabuk iyileşip normal yaşantısına dönmesi robotik kolon kanseri ameliyatının en önemli tercih nedenleri arasındadır.
Robotik kolon kanseri ameliyatı hem cerrah hem de hasta açısından önemli avantajlar sağlar. Hassasiyet gerektiren karmaşık operasyonlar, robotik cerrahi ameliyatları sayesinde başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Kolon kanseri tedavisinde robotik cerrahi sisteminin getirdiği avantajları sıralamamız gerekirse:
Robotik kolon kanseri ameliyatı uygulanabilmesi için bazı kriterler gözetilir. Bu kriterler arasında hastanın genel sağlık durumu, tümörün yerleştiği bölge, hastalığın hangi evrede olduğu gibi faktörler yer alır. Erken aşamada veya orta evrede tespit edilen kolon kanseri vakalarında robotik cerrahi sistemi öncelikli tercihtir. Ameliyatın başarısını etkileyen faktörler arasında tümörün boyutu ve ne derece yayıldığı önem taşır. Robotik kolon kanseri ameliyatı özellikle lenf nodu yayılımı gösteren hastalarda tercih edilir. Kolon kanseri eğer lenf nodlarına yayılmışsa robotik cerrahi yöntemi, lenf nodlarının hassas bir şekilde çıkarılmasına imkan tanıdığı için tercih edilir. Bu durum kanserin yayılma riskini minimum düzeye indirir.
Bunun yanı sıra robotik kolon kanseri ameliyatı uygulanacak hastanın genel sağlık durumunun anesteziyi tolere edebilecek durumda olması gerekir. Sistemik hastalıkları, ciddi kalp rahatsızlıkları veya akciğer hastalıkları olan kişiler için robotik kolon kanseri ameliyatı tercih edilmeyebilir. Bu gibi durumlarda doktor alternatif tedavi seçeneklerini değerlendirir.
Evet, Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi tüm dünyada güvenle ve başarıyla kullanılan bir araçtır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından güvenliği onaylanmış bir sistemdir.
Robotik kolon kanseri ameliyatı maliyet açısından açık cerrahi ameliyatına veya laparoskopik ameliyata göre daha maliyetli olabilmektedir. Bunun temel nedeni muadili olmayan ve yalnızca yurt dışından temin edilebilen bir teknoloji olması. Bu durum robotik kolon kanseri ameliyatlarının fiyat ve maliyetlerinin döviz kurlarından etkilenmesine yol açıyor. Robotik cerrahi alanında uzmanlaşmış hekimler sayı bakımından az olduğu için bu durum da ameliyat maliyetlerine yansır. Robotik kolon kanseri ameliyatının fiyat ve maliyetleri hakkında güncel ve net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hemen her yaştan insanda tespit edilebilen kolon kanseri, bağırsaklardaki poliplerle veya ailede kolorektal kanser öykülerinin bulunması ile ilişkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra yaşam tarzı alışkanlıkları ve beslenme biçimi de kolon kanseri riski açısından önem taşır. İşlenmiş gıdaların fazlaca tüketilmesi kolon kanseri riskini arttırmaktadır.
Kolon kanserleri için ilerleyen yaş, önemli bir risk unsurudur. Teorik olarak her yaş grubundan insanda görülebilen kolorektal kanserler 45 yaş üstü bireyler için daha büyük risktir. Bu yüzden 45 yaş itibari ile düzenli olarak kolon kanseri taramasından geçmek gerekir. Kolonoskopi ve biyopsi yöntemi ile kolon kanseri taraması yapmak mümkündür.
Kolon kanseri hastalığın ilk aşamalarında herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak kanserin bağırsağın hangi noktasında olduğuna veya büyüklüğüne göre hastalığın yol açtığı belirtiler şekillenebilir. Bu belirtileri sıralamamız gerekirse:
Karın bölgesinde meydana gelen kramp ve gaz sancısı
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.