Halk için uykuluk ismiyle de bilinen timus bezi, insan bedeninde önemli görevler üstlenir. Özellikle bağışıklık sistemimizin vazgeçilmez organlarından bir tanesi olan timus bezi, çocukluk evresinde en büyük formundadır. Ergenlik evresine gelindiğinde ise görülemeyecek denli küçülür. Günümüzde en ciddi sağlık problemleri arasında yer alan kanser, timus bezlerinde de ortaya çıkabiliyor. Fakat timus bezi kanserleri bütün kanser türleri düşünüldüğünde en nadir görülen vakalar arasındadır. Timus bezi kanserleri içerisinde en yaygın tür timoma tümörüdür. Timus bezi kistleri ve kanserinde sebep kesin olarak bilinmiyor. Diğer tüm rahatsızlıklar gibi timus bezi kistlerinde de erken teşhis, tedavi ve hastanın yaşam kalitesi açısından avantaj sağlıyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, Timus Bezi Kistleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
İnsan bedeninde iman tahtası olarak adlandırılan yassı kemik bölgenin arka kısmında, soluk borusunun önünde ve kalbin ön tarafında yer alan timus bezi, uykuluk şeklinde de isimlendirilir. Kapsüllü ve küçük bir organdır. Gri, pembe renkli bu organ kişinin ergenlik evresine girmesi ile birlikte küçülür ve görülmeyecek hale gelir. Yaşlı yetişkinlerde timus bezi yaklaşık beş gram ağırlığındadır. Erkek çocukların timus bezlerinin kız çocuklarla kıyaslandığında bir miktar daha büyük olduğunu söylemek mümkündür. Küçülmesi vücuttaki işlevini yitirdiği anlamına gelmez. Timus bezleri küçülseler bile yaşam boyu işlevlerini sürdürürler.
Halk arasında az bilinen organlardan biri olmasına karşın vücutta önemli işlevleri yerine getirir. Doğum anında gelişimi tamamlanmış haldedir. Bağışıklık sisteminde büyük bir önemi vardır. Bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden olan T hücrelerinin üretimini timus bezi gerçekleştirir. Vücuda yabancı bazı mikroorganizmalarla mücadele için antikor geliştirir. Timus bezi, lenfatik sistemin ve endokrin sistemin bir parçasıdır. Ürettiği T hücreleri kanserli hücrelerin yok edilmesi sürecinde etkilidir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini meydana getiren diğer organların da sağlıklı şekilde büyümesine katkıda bulunur.
Son derece nadir şekilde rastlanan bu kanser türü iki farklı şekilde oluşur. Bunların en yaygını timoma kanseridir. Nadir görülen diğer kanser tipi de timik karsinomdur.
Daha hızlı büyüme gösteren Timik Karsinom, vücudun farklı doku ve organlarına daha hızlı şekilde yayılmaktadır. Bu yüzden Timik Karsinom tümörlerini başarılı şekilde tedavi etmek nispeten daha zordur.
Timoma, kötü huylu bir hastalıktır ve genellikle yetişkinlerde görülür. Çocuklarda nadiren karşılaşılır. Erkek ve kadınlarda eşit şekilde tespit edilen timoma tümörleri 50-60 yaşlarında meydana gelmektedir. Yavaş büyürler ve hastanın yaşamına devam etme yüzdesi diğer kanser türleri ile kıyaslandığında daha yüksektir.
Belirti göstermeden ilerleyen ve çoğunlukla başka hastalıkları araştırmak için yapılan tetkikler esnasında tesadüfe dayalı ortaya çıkan timoma tümörleri, timus bezindeki büyüme aşırı olmadığı sürece akciğer grafisinde de tespit edilemez. MR ve bilgisayarlı tomografide timus bezinde yaşanan şekil ve boyut değişikliği fark edilir. Alınan biyopsi uygulanır ve neticede tanı konulur. Ancak en geçerli tanı yötemi VATS’dır.
Dört evreden oluşur. Bu evreler:
Uygulanacak tedavi yöntemine karar verirken tümörün hangi evrede olduğu dikkate alınmalıdır. Erken aşamalarda tespit edilen kitler ve tümörler sadece cerrahi girişimlerle tedavi edilir. İleri aşamalarda ise kemoterapi de tedavi yöntemlerine dahil edilir. Fakat uzaktaki organ ve dokulara yayılmış halde ise ameliyat gerçekleştirilemez.
Hastalığın altında yatan kesin nedenler tıp dünyası tarafından bilinmemektedir. Bazı araştırmalar olası risk faktörünün EBV virüsü ile erken yaşlarda enfekte olmak olduğunu gösteriyor. Genetik bir rahatsızlık olup olmadığına dair araştırmalarsa devam ediyor.
Bu hastalık, vakaların önemli bir kısmında hiçbir belirti veya şikayet yaratmaz. Fakat buna karşılık hastaların yüzde 30’unda öksürük, ses kısımlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. En yaygın sendrom ise miyastenia gravis’tir.
Kas ve sinir sistemine ilişkin bir rahatsızlık olan miyastenia gravis istemli kasların çabuk yorulması şeklinde kendisini gösterir. Kaslarda güçsüzlük hakimdir. Bu güçsüzlük yorgunluk anlarında artar ve dinlenince geçer. Hastanın genel sağlık durumu aynı gün içerisinde kötüleşebilir.
Timoma tümörleri tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Fakat yavaş ilerler ve yaşam süresi diğer kanser türlerine göre daha uzundur. Hele ki hastalığın erken evrede tespit edilip tedavi edilmesi kişinin yaşam süresini uzatmaktadır.
Timus bezi kistlerinin ve kanserinin teşhisini, tedavisini gerçekleştiren birim Göğüs Cerrahisidir. Tedavi süreci göğüs cerrahi uzmanları tarafından yönetilir.
Çocuklu evresinde çok ama çok nadir şekilde meydana gelen timus bezi kanserinin ortalama yaş aralığı 50-60 arasıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göğüs Cerahi HizmetleriÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.