Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Videotorakoskopi (VATS)
Videotorakoskopi (VATS)

Videotorakoskopi (VATS)

Videotorakoskopi, açık cerrahi uygulamalarının yerine laparoskopik yani kapalı cerrahi uygulamalarında kullanılan, görüntünün ekrana yansıtılması sayesinde operasyonun başarı yüzdesini arttıran ileri seviye bir cerrahi uygulamadır. Başta akciğer rezeksiyonları ve Plevral Biyopsi olmak üzere farklı endikasyonlar için yaygın şekilde kullanılır. Videotorakoskopi sayesinde ister biyopsi için küçük parçaların alınması isterse de hedef kitlenin tümüyle çıkartılması mümkün olur.

Hastanın vücuduna açılan kesi son derece küçük boyutta yani ortalama 3 cm civarında olacağı için hastanın iyileşme süreci de hızlı ve kısa olacaktır. Bu nedenle videotorakoskopi yaygın şekilde kullanılmaktadır.

İçindekiler

Videotorakoskopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Akciğer ve göğüs hastalıkları yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılan videotorakoskopi yöntemi özellikle biyopsi, lobektomi ve kapalı cerrahi operasyonlarda fayda sağlar.

Hastanın lenf düğümünde, kalp çevresinde, akciğerinde veya yemek borusunda kanserli hücreler bulunuyorsa biyopsi amacıyla küçük parça almak için videotorakoskopiye başvurulur.

Organın bütünüyle çıkartılması veya bir parçasının alınmasında lobektomide videotorakoskopi yöntemi kullanılır. Kesici aletlerle yaralanma, trafik kazası benzeri fiziki travmalar, ağır enfeksiyon, kanser gibi durumlarda eğer akciğerin bir kısmı ya da tamamı alınmalı ise videotorakoskopi yöntemi kullanılır. Bunun dışında VATS da bazı durumlarda devreye girebilir.

VATS’ın en yaygın kullanım alanı akciğer ameliyatlarıdır. Dekortikasyon, Segmental ve Atipik rezeksiyon, amfizem benzeri operasyonlar videotrakoskopi ile yapılır.

Videotorakoskopi Ameliyatı

Bu operasyonlar Videotorakoskopi alanında eğitim alan, uzmanlık ve tecrübe sahibi cerrahlar tarafından yönetilir. 3 cm’lik minimal bir kesi açılarak gerçekleştirilir. En fazla üç adet minimal kesi uygulanan bu ameliyatlarda açılan kesiden içeri özel cihazlarla ve kameralarla girilerek operasyon gerçekleştirilir.

Videotorakoskopi Sonrası Süreç

Videotorakoskopi yönteminin en büyük avantajı operasyon sonrasında hastanın daha çabuk iyileşmesi ve daha az ağrı hissetmesidir. Ameliyat sonrasında diğer yöntemlerle kıyaslandığında kalp ve solunum kapasitesinin daha az etkilendiği de bilinmektedir. Tüm bunlardan dolayı hasta günlük yaşam rutinlerine daha çabuk döner. Eğer başka bir rahatsızlığından ötürü immünoterapi, radyoterapi veya kemoterapi gibi bir tedavi görmesi gerekiyorsa bu tedavilere de daha çabuk başlar.

Videotorakoskopi Sürecinde Neler Yapılır?

  • Akciğerin çalışma kapasitesi hakkında fikir edinebilmek için difüzyon testi, solunum fonksiyon testi ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklere başvurulur.
  • VATS’ın uygulanma sebebi olan hastalığı analiz etmek adına doktor çeşitli testler yapar ve muayeneler gerçekleştirir.
  • Gerektiğinde laboratuar tetkiklerine başvurur.
  • İdrar ve kan testlerinin sonuçlarının ameliyat üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı üzerine değerlendirmeler yapılır.
  • Göğüs röntgeni çekilerek hastanın kalp ve akciğerlerinin genel sağlık durumu ve performansı ile ilgili detaylı veri sağlanır.
  • Hastada herhangi bir kalp ritim bozukluğu var mı, yok mu anlamak adına Elektrokardiogram tetkiki gerçekleştirilir.

Videotorakoskopi Riskli Bir Operasyon Mu?

Komplikasyon riski her cerrahi teravide olduğu gibi videotorakoskopide de söz konusudur. Fakat geleneksel cerrahi yöntemlerle kıyaslandığında videotorakoskopideki komplikasyon riski son derece düşüktür. VATS, uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından uygulandığında düşük riskli ve güvenli bir yöntemdir.

VATS öncesi gerçekleştirilen detaylı tetkikler ve elde edilen verilerin titizlikle incelenip değerlendirilmesi doktoru ve hastayı karşılaşılabilecek durumlara karşı daha hazırlıklı ve tedbirli hale getirir. Hastanın ameliyattan önce solunumsal, kardiyak egzersizlere başlaması, beslenme rutinini düzenlemesi, eğer kullanıyorsa sigarayı bırakması tedavinin başarısı için önemlidir. Bu sayede ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci hasta açısından çok daha rahat ve konforlu geçecektir.

Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler