Diskinezi, kaslar üzerindeki spazmların, yanlış iletiler nedeniyle vücudun farklı bölgelerine yayılmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. İstemsiz hareketlerin görüldüğü bir hareket bozukluğu olarak tarif edilir. Özel Ortadoğu Hastanesi diskinezi hakkında merak edilenleri anlattı.
Diskinezi hastalıkları, beynin kimyasındaki değişiklikler, bazal ganglion denilen çekirdeklerdeki bozukluklar, levadopa tedavisinden, beyin hasarından ve antipsikotik ilaçların yan etkisinden kaynaklanabilir.
Diskinezi tedavisinde azaltıcı ve önleyici yaklaşımlar tercih edilmektedir. Tedavide, hastalığın türü, şiddeti, hastanın yaşı, hastaya olan etkileri gibi etmenler belirleyicidir.
Hastalığın şiddeti ve takibi için AIMS adı verilen anormal istemsiz hareket skalası kullanılır.
Diskinezi tedavilerinde kullanılan bazı tedaviler şunlardır:
Tardif diskinezisinin tedavisinde kullanılır. Tedaviye ayrıca E ve B6 vitamini, Pirasetam ve Melatonin gibi antioksidanlar dahil edilebilir.
Diskinezinin şiddetini düşürmek için kullanılan yöntemdir.
Tedavide, VMAT2’yi baskılayan valbenazin, tetrabenazin ve deutetrabenazin gibi VMAT2 inhibitörleri kullanılmaktadır.
İstemsiz hareketlerin tedavisinde ve nöbetlerde tercih edilir. Bu tedavide karbamazepin, fenitoin, sodyum valproat, primidon ve diazepam kullanılmaktadır.
Beynin etkilenen bölgelerine elktrot, göğüs kafesine ise nörostimülatör yerleştirilir. Nörüstimülatörden sinyaller gönderilerek istemsiz hareketlerin azalması sağlanır.
Distoni, istemsiz kas kasılmalarına yol açarak tekrarlayan hareketler ya da anormal vücut duruşları ile kendini gösteren bir nörolojik bozukluktur. Botulinum toksini, belirli distoni türlerini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır ve sinir hücrelerinden kaslara iletilen sinyalleri engelleyerek etki gösterir. Bu sinyallerin engellenmesiyle asetilkolin adlı nörotransmitterin salınımı durur. Asetilkolin engellendiğinde, distoni nedeniyle ortaya çıkan kasılmalar da önlenmiş olur. Botulinum toksininin etkisi genellikle 3 gün ila 2 hafta içinde başlar, ancak bu tedavi yöntemi kalıcı değildir; etkisi yaklaşık 3 ay sonra azalır.
Botulinum toksin tedavisinin başarısı, uygulamanın yapıldığı bölge, kullanılan doz miktarı ve uygulamayı yapan doktorun deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi sürecinde doktor ve hasta arasında etkili iletişim sağlanması, başarılı sonuçlar elde etmek açısından büyük önem taşır. En iyi sonucu almak için tedavinin birkaç seans tekrarlanması gerekebileceği de unutulmamalıdır.
Diskinezi, istemli hareketlerin kontrolünde yaşanan bir rahatsızlık olduğu için nöroloji branşında uzmanlaşmış doktora başvurmak gerekir. Nörolog muayene edip teşhisi koyduktan sonra ilaç tedavisine başlar.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Nöroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.