Nöropati, vücudun bir veya daha fazla bölgesinde ağrı, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtilere neden olan sinir hasarını ifade eder. Enfeksiyonlar, metabolik sorunlar, travmalar, toksik maddeler veya genetik etkenler sonucu periferik sinirlerde meydana gelen bu hasarlar, genellikle ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma hissi, ağrı ve kuvvet kaybı ile kendini gösterir. Özel Ortadoğu Hastanesi immün nöropatilere dair tüm merak edilenleri sizler için anlattı.
Nöropati, periferik sinirler üzerindeki hasarlar sonrası yaşanan hastalıklardır. Sinirlerin travmatik hasarları veya enfeksiyon ile toksin kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta ortaya çıkan nöropatik hastalıklar, ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabilmektedir. En bilinen nöropatik hastalıklar Fuillain Barre Sendromu (GBS) ve Kronik İnflamatuvar Polinöropati’dir.
Yapılan araştırmalarda nöropatik hastalıkların %30’unun nedeni tespit edilememiştir. %65-70’lik kısmında ise çok sayıda etkenin varlığı belirlenmiştir. Bunlar;
Periferik nöropatinin en belirgin nedenidir. Yüksek kan şekeri sonucu sinirleri besleyen damarlarda tıkanıklık oluşur. Daha sonra metabolik yan maddelerin sinirlerdeki birikimiyle oksijen yetersizli, sinirlerin kanlanma bozukluğu sonrası nöropati oluşmaktadır. Şeker hastalarının en az yarısında bu nöropati riski bulunur.
B12 vitamini eksikliği nedeniyle ilerleyen zamanlarda unutkanlık ve demans ortaya çıkabilir. Bununla birlikte duyusal sinirler periferik nöropati ve omurilikte hasar yaşanabilmektedir.
Cıva ve kurşun gibi ağır metallere, tiner, solvent ve tarım ilaçları gibi çözücü maddelere maruz kalmak periferik nöropatiye sebep olabilmektedir.
Kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlar da nöropatiye neden olabilmektedir.
Böbrek yetmezliği sonucu kanda ürenin yükselmesi ve elektrolit dengesizlikleri nöropatiye yol açar.
Karaciğer yetmezliğiyle ortaya çıkan siroz hastalığı nöropatiye neden olabilmektedir.
Özellikle alt ekstremitelerde hakim duysal, küçük çaplı lif tutulumu ile giden nöropatinin nedeni aşırı alkol kullanımıdır.
Sinirlerle yakından ilişkili olan HIV, Lyme, Zona, EBV ve CMV enfeksiyonu nöropatiye sebeptir.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi romatizmal hastalıklarda nöropatiye neden olabilmektedir.
Çocukluk çağında başlayıp zamanla ilerleyen Charcot-Marie-Tooth gibi kalıtsal nedenlere bağlı gelişen hastalıklar da nöropatiye neden olur.
Nöropatinin tedavisi için altta yatan sebep belirlenerek tedaviye başlanmalıdır. Yani şeker hastalığından kaynaklanıyorsa şeker tedavisi yapılmalı, kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Kronik böbrek yetmezliğinden kaynaklanıyorsa, vücutta biriken toksik maddelerin vücuttan atılması gerekir. Gereken durumlarda yapılacak diyaliz nöropatinin iyileşmesini sağlayacaktır.
Genetik nöropatilerde ise etkili bir tedavi bulunmaz. Bu konudaki tedavilerin çoğu deneyseldir.
Tek bir periferik sinir kaynaklı nöropatilerdir.
Çok sayıda siniri etkileyen, el ve ayak uç noktalarında ortaya çıkan nöropatilerdir.
Kas hareketlerini kontrol eden motor sinirlerini etkileyen nöropatidir. Kaslarda erime, kas güçsüzlüğü ve kas seğirmeleri şeklinde etkili olur.
Ağrı, ısı ve dokunma gibi duyuları ileten sinirlerde etkili olan nöropati türüdür. El ve ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma, keçeleşme, iğne batmaları gibi belirtilerle etkisini göstermektedir.
Motor ve duyusal sinir liflerini etkiler. Kas güçsüzlüğü ile el ve ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma ve hissizlik şeklinde ortaya çıkar.
Otonomik sinir sistemi liflerinde etkili olur. Kalpte ritim bozukluğu, ani tansiyon değişiklikleri terleme bozukluğu, iktidarsızlık ve erektil disfonksiyon şeklinde etkili olur.
Nöropati, genellikle diyabet, metabolik sorunlar, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar, kanser ve genetik bozukluklarla sıkça ilişkilendirilmektedir.
Nöropati tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, genellikle altta yatan nedenleri hedef alır veya hastanın yaşadığı rahatsızlıkları hafifletmeye yöneliktir. Hangi ilacın uygun olacağına, hastanın durumu değerlendirilerek bir nöroloji uzmanı karar verir.
Fizik tedavi, nöropati tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Hastanın genel durumu, şikayetleri, muayene sonuçları ve EMG bulguları değerlendirilerek uygun fizik tedavi yöntemi seçilir ve uygulanır.
Evet, nöropatiye yönelik egzersizler hastaya özel olarak planlanabilir. Egzersiz programı hastalığın şiddetine, hastanın hareket kabiliyetine, yaşına ve genel sağlık durumuna göre kişiselleştirilir.
Nöropati için bilimsel kaynaklarda desteklenmiş bir bitkisel tedavi yöntemi mevcut değildir. Yanlış bilgiler sebebiyle bazı hastalar bitkisel tedavilere yönelebilir, ancak bu tür uygulamalar hastalığın daha da kötüleşmesine, kronikleşmesine veya toksik etkiler gibi zararlara yol açabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Nöroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.