Anasayfa Tıbbi Birimler Nöroloji EMG
EMG

EMG

Elektromiyografi (EMG), kasların ve bu kasları kontrol eden motor nöronların sağlık durumunu değerlendiren bir tanı tekniğidir. Bu test, sinirlerin ve kasların düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını belirlemek amacıyla yapılır. EMG, bir sinirin kası uyarması üzerine kasın elektriksel aktivitesini veya tepkisini ölçer. Böylece, kaslardaki sorunları hızla teşhis ederek tedaviye yönelik adımlar atılabilir. EMG sonuçları, sinir işlevinde bozukluklar, kas fonksiyonunda aksaklıklar veya sinirden kaslara iletimdeki problemleri ortaya koyabilir. Özel Ortadoğu Hastanesi, elektromiyografi nedir nasıl yapılır gibi konuları sizler için anlattı.

İçindekiler

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

EMG, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmede kullanılan testtir. EMG ile hastalığın kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu tespit edilmektedir. Çevresel sinirleri etkileyen hastalıkların tanı koyma, doğrulama, çevresel sinirlerdeki işlek bozukluklarını veya yapısal hasarların şiddetini ölçme, hastalık sürecini izlemek ve tedavinin etkisini değerlendirmede de kullanılmaktadır. En çok uygulanan EMG testleri, sinir ileti çalışmaları ve iğne elektromiyografisidir.

EMG Hangi Durumlarda Yapılır?

Polinöropatiler

B12 eksikliği, böbrek yetmezliği ve diabet gibi periferik sinirlerde hasar bırakan hastalıklar.

Fokal Nöropatiler

Tuzak nöropatiler (Karpal, kubital ve tarsal tünel sendromları) gibi tek sinirde hasar bırakan hastalıklar

Radikülopatiler

Boyun veya bel fıtığı gibi omurilikteki sinir köklerinde hasara neden olan hastalıklar.

Miyopatiler

Kas liflerinde hasar bırakan hastalıklar.

Motor Nöron Hastalıkları

ALS ve çocuk felci gibi omurilikteki motor sinir hücrelerinde hasar bırakan hastalıklar.

Nöromüsküler Hastalıklar

MYastenia Gravis gibi sinir-kas iletisine engel olan hastalıklarda EMG testleri kullanılmaktadır.

Elektromiyografi (EMG) Nasıl Yapılır?

EMG ile, özel bir cihaz ve elektrotlar ile kas ve sinirlerden gelen uyarılar dijital ortama aktarılır. Bu veriler nörologlar tarafından değerlendirilerek anormallikler tespit edilir. İki aşamada yapılır. İlk aşamaya yüzey EMG’si denir. Bu aşamada elektrotlar cilde yapıştırılır. İkinci aşamada ise bu eğne elektrotu kas içine girer.

Yüzey EMG’sinde uyarıcı elektrot aracılığıyla elektriksel uyarılar verilerek sinir iletim durumu belirlenir. Buradan alınan veriler bilgisayar ekranına yansıtır. Sinirlerin hızları, kalınlıkları ve bazı diğer özelliklerine bakılır.

Nörolog gerek gördüğü halde ikinci aşamaya geçer. Bu aşamada ise belirli kaslara steril iğne batırılarak iğne yardımıyla kasların elektriksel faaliyetleri incelenir.

Elektromiyografi (EMG) Ne Kadar Sürer?

EMG işlemleri yarım saat ile 1 saat arasında sürmektedir. Bazı durumlarda hazırlık aşaması nedeniyle uzayabilmektedir.

Elektromiyografi (EMG) Acı Verir Mi?

EMG esnasında vücuda küçük elektrik uyarıları verildiği için çok az bir acıya neden olur. İğne elektrot batırılan yerlerde deri altında küçük kanamalar da yaşanabilir.

Elektromiyografi (EMG) Gebelere Yapılır Mı?

Radyasyon içermediği için gebelere yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Anne ve bebek için risksiz bir işlemdir.

EMG Testi Riskleri Nelerdir?

EMG testi genellikle güvenli bir prosedür olarak değerlendirilse de, her tıbbi müdahalede olduğu gibi bazı riskler mevcut olabilir. Bu riskler çoğunlukla minimaldir ve geçici rahatsızlıklarla sınırlı kalır.

İğne Elektrotlarının Kullanımıyla İlgili Rahatsızlıklar: EMG'nin iğneli bölümünde kullanılan ince elektrotlar, kas içine yerleştirildiğinde hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi doğurabilir. İğneler çıkarıldıktan sonra test yapılan bölgede geçici bir hassasiyet, morarma veya hafif şişlik oluşabilir.

Enfeksiyon Gelişme İhtimali: Tıbbi müdahalelerde, iğne kullanımı söz konusu olduğunda EMG uygulamasında da enfeksiyon riski mevcuttur. Fakat, bu risk oldukça düşük seviyededir. Steril iğnelerin kullanılması, enfeksiyon olasılığını minimum seviyeye indirir. Testin ardından iğne yerinde kızarıklık, aşırı hassasiyet veya şişlik gözlemlediğinizde, bir doktora başvurmanız faydalı olabilir.

Sinir Hasarı Olasılığı: EMG işlemi sırasında, çok nadir de olsa sinirlerde hafif bir zedelenme meydana gelebilir. Bu tür durumlar genellikle geçici olup, ciddi bir sorun olarak görülmez. Sinirlerin iyileşmesi genellikle kısa bir süre alır.

Kas Ağrısı Olasılığı: EMG uygulamasından sonra test edilen alanda birkaç gün boyunca hafif bir kas ağrısı hissedilebilir. Bu ağrı genelde hafif seviyede olup, kendiliğinden geçer. Ağrının geçmediği devam ettiği durumlarda, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

Uzman bir hekim tarafından uygun bir şekilde gerçekleştirildiğinde EMG testi, riskleri son derece azdır ve bu olası riskler, testin sağladığı faydalarla kıyaslandığında oldukça minimaldir.r. Test sonuçları, kas ve sinir hastalıklarının teşhisinde kritik bir öneme sahip olduğundan, risklerin dikkate alınarak yapılacak değerlendirmelerle genellikle sorunsuz bir şekilde tamamlanır.

Nöroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Nöroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler