Omuriliği etkileyen transvers miyelit, sinir liflerini çevreleyen koruyucu miyelin kılıfının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar ve farklı nörolojik problemlere neden olabilir. Bu durum, halk arasında omurilik iltihabı olarak bilinir. Belirtilerin ciddiyeti, hasar gören sinirlerin yeri ve boyutuna göre değişir. Özel Ortadoğu Hastanesi transvers myelit hastalığına dair tüm merak edilenleri anlattı.
Omurilikte oluşan iltihaplanmalara denilmektedir. Omurilikte yatay olarak konumlanan bu hastalık özellikle boyun ve sırt bölgesini etkiler. Çok hızlı bir şekilde yayılan bu hastalık 24 saatte son safhaya gelecek şekilde gelişir.
Miyelit, mikroplu veya mikropsuz olarak ikiye ayrılır. İltihaplı Miyalit (Mikroplu Miyalit), virüse bağlı enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, bazı mantar ve bakteri türleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Miyelit, mikropsuz da gelişebilir. İltihapsız miyelit hastalıkları ise gençlerde çok görülen MS (Multiple Skleroz) veya nöromiyelitis optika veya ramatolojik hastalıklardır.
Otoimmün hastalıklar ve iltihabi durumlar transvers miyelitin oluşumunda etkili olabilir. Ayrıca, virüsler, bakteriler ve enfeksiyonlar da hastalığın gelişimine neden olabilir. Bağışıklık sistemi, su çiçeği veya kızamık gibi enfeksiyonlara yanıt olarak bu durumu tetikleyebilir.
Miyelit, iltihaplanma sürecini tanımlayan bir terimdir. Öte yandan, miyelopati terimi, herhangi bir nedenle meydana gelen patolojik ya da nörolojik durumları genel olarak ifade eder.
Hastalığın ilk belirtisi bacaklarda ve nadiren kollarda uyuşma ve karıncalanma oluşmasıdır. Bu hissizlik durumu ilerleyen zamanlarda vücuda yayılır. Eğer omurilik bölgesinin servikal (boyun) bölgesi tutuluyorsa kolda uyuşukluk ve güç kaybı görülür. Boyun öne doğru eğildiğinde elektriklenme olur.
Hastalık omuriliğin torakal (sırt) bölgesinde gelişmişse bacaklarda güç kaybı, uyuşma, idrar kaçırma, idrar yamama, bağırsak ve mesane tutulumu gibi semptomlar görülür. Hastalar yürüme güçlüğü yaşarlar.
Eğer transvers miyelite işaret eden belirtiler yaşıyorsanız, hemen doktorunuzla iletişime geçin ya da acil tıbbi yardım isteyin. Omurilik sıkışması gibi acil müdahale gerektiren çeşitli nörolojik sorunlar, duyusal bozukluklar, güçsüzlük ve mesane veya bağırsak fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.
Daha nadir görülen bir diğer neden ise, kan dolaşımının bozulması nedeniyle omurilikte meydana gelen hasardır. Bu durum, omuriliğe kan taşıyan bir damarın tıkanması sonucunda, aort ameliyatı sonrası ya da kanın pıhtılaşmasının artmasıyla ortaya çıkabilir. Hızlı bir şekilde teşhis edilip uygun tedavinin başlanması büyük önem taşır.
Miyelit önemli ve acil bir durumdur ve bir an önce tedaviye başlanması gerekir. Hastalığın erken tanısı tedavi açısından önemlidir. Hastalığın tanısı için ilk olarak omurilik emarı çekilir. Daha sonra risksiz bir işlem olan bel sıvısı yapılır. Bel sıvısı yapıldıktan sonra iltihap olum olmadığı, mikroplu veya mikropsuz olup olmadığı tespit edilerek tedaviye geçilir.
Hastalık virüse bağlı ise virüs tedavisi yapılır. Kortizon tedavisi de verilir. Hastalık sonrası hastalarda yürüme güçlüğü oluşmuşsa fizik tedaviye başlanmaktadır.
Miyolit hastalığı Multiple Skleroz (MS)’e bağlı bir hastalıksa daha sonra ataklar yaşanmaması için MS tedavisine de başlanmalıdır.
Bazı durumlarda tekrar edebilmektedir. Hastalığa Multiple Skleroz (MS), Romatolojik bir hastalık veya Optika ise tekrar etme riski bulunmaktadır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Nöroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.